Política

ERC no descarta formar un govern en solitari

Aragonès prioritza buscar una majoria al Parlament i no augura cap repetició electoral

El presidenciable d’ERC, Pere Aragonès, va insistir ahir que prioritzarà la formació d’un govern “ampli” després del 14-F amb tots els partits que donen suport a l’amnistia i l’autodeterminació, però va afirmar que, si calgués, el seu partit estaria preparat per fer-se càrrec de “tot el pes” de l’executiu. “No ens espanta assumir responsabilitats; arribat el cas, ERC podria assumir un govern en solitari sense cap problema”, va assegurar en una roda de premsa a l’agència Efe. “Tenim la capacitat, els equips, els lideratges i les propostes per fer-ho, però ha d’anar acompanyat per suports parlamentaris suficients”, va posar, això sí, com a condició. El republicà va matisar així que després del 14-F convindrà bastir un govern ampli “o amb acords parlamentaris amplis i de legislatura”, independentment doncs del grau d’implicació que vulgui agafar cada partit, a fi, almenys, que pugui tenir el suport d’una majoria parlamentària, al contrari del que ha passat en la darrera legislatura. “La societat és plural i tots tenim la responsabilitat d’encarar el futur, això no ho construirà un partit sol”, va justificar, mentre es vindicava com l’únic “ciment” possible.

Aragonès sí que descarta ara mateix la hipòtesi d’una eventual repetició electoral a què podrien abocar els resultats de moltes enquestes, que assenyalen un triple empat tècnic al capdavant entre ERC, JxCat i el PSC, similar al que ja va passar el 2017, amb Salvador Illa en el lloc d’Inés Arrimadas. “Aspirem que el 14-F el resultat sigui clar”, va etzibar Aragonès, que, en tot cas, va assegurar que “si es repeteixen eleccions no serà per ERC sinó per altres”. En aquest sentit, va recordar que el partit ha fet un “pas endavant” sempre que ha calgut els darrers anys per investir candidats independentistes i, en tot cas, es va preguntar “què farien altres forces”, en al·lusió a JxCat, si ara la situació fos a la inversa. Aragonès va insistir a demanar un cara a cara amb Illa perquè assegura que són els dos únics que aglutinen els respectius grans espais que es confrontaran a les urnes –el sobiranista i el del 155–, si bé va admetre que fins ara no ha rebut una “resposta concloent” del seu equip de campanya. “Si no ho vol haurà d’explicar per què”, va concloure

ERC continua entestada que els concursos de serveis assistencials no quedin en mans de les empreses de l’Íbex, i per superar el fracàs de la llei de contractes de serveis a les persones, o llei Aragonès, promourà tres altres textos complementaris en la mateixa línia: una llei d’economia social, una de concertació de serveis públics i una del tercer sector. Aragonès també va presentar el programa de mobilitat del partit, que té com a proposta estel·lar connectar en un màxim de 30 minuts el centre de Barcelona amb totes les poblacions en un radi de 50 quilòmetres.

“Si no hi anem, vénen”
En un acte al vespre al Teatre de Balaguer, la secretària general, Marta Rovira, va defensar el seu vot a favor dels pressupostos de l’Estat per “maximitzar la posició de força” i obtenir els millors recursos per sortir de la crisi de la pandèmia. I avisava que hi tornaran si cal. “Ho farem amb els pressupostos de l’Estat i ho farem amb els fons europeus. Què volíem? Que els recursos per a Catalunya els decidissin el PSOE i Cs?”, etzibava, mentre també al·ludia a JxCat: “no s’hi val a dir que tindrem la república només dient que la proclamarem”. Rovira feia una crida a “no fer càlculs electorals” i a anar a votar tot i que pugui haver gent “decebuda”, per evitar un govern on Vox tingui la “clau”. El número 3 per Barcelona, i president pel Parlament, Roger Torrent, incidia en aquest punt, i parafrasejava un antic lema de campanya del PSC per constatar el nou “plebiscit” que es planteja el 14-F: “Si nosaltres no hi anem ells vénen, i ells són el bloc del 155 liderat pel PSC i amb el suport de Vox sota el braç”, tancava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta