Política

Uns 150 escriptors i periodistes clamen en defensa del raper Pablo Hasél en un nou manifest

El text, signat per Jordi Évole, Rosa María Calaf, Manuel Rivas, defensa que fer rap “no és un delicte”

Uns 150 d’escriptors i periodistes, entre els quals hi ha Jordi Évole, Rosa María Calaf, Manuel Rivas i Maruja Torres, han clamat en defensa del raper Pablo Hasél amb la seva adhesió a un nou manifest, que se suma al que van fer fa uns dies un centenar de personalitats de la cultura, com Pedro Almodóvar i Javier Bardem, en decretar-se el seu ingrés a la presó per la condemna de l’Audiència Nacional espanyola per les lletres de les seves cançons.

El text defensa que fer rap “no és un delicte”, malgrat que les lletres puguin no ser agradables.

Els autors asseguren que, segons han recordat diverses organitzacions defensores dels drets humans, ningú hauria de ser condemnat penalment per fer piulades o cantar coses “desagradables o escandaloses”.

Els signants del text lamenten que moltes persones usuàries de les xarxes socials, però també músics, periodistes i fins i tot titellaires han estat processats en els darrers anys “només” per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió. “El nostre país és un dels que més artistes ha represaliat en els darrers anys pel contingut de les seves cançons”, critiquen.

Consideren que l’empresonament d’Hasél fa més vulnerables totes les persones que necessiten la llibertat d’expressió per a exercir la seva feina. Per això, assenyalen que cal que s’elimini la criminalització de la crítica a les institucions perquè es “viola la llibertat d’expressió”.

Els signants defensen el seu suport al raper, exigeixen la seva llibertat i demanen l’eliminació al més aviat possible del Codi Penal aquesta mena de delictes que “l’únic que fan” és limitar la llibertat d’expressió, ideològica i artística.

Entre les persones que hi donen suport hi ha Almudena Grandes, Jordi Évole, Rosa María Calaf, Manuel Rivas, Maruja Torres, Ignacio Escolar, Marta Sanz, Jon Lee Anderson, Sara Mesa, Fernando González ’Gonzo’, Edurne Portela, Antón Losada, Pilar del Río, Jesús Maraña, Aroa Moreno, Enric Juliana, Ana Pardo de Vera, Cristina Fallarás, Juan José Millas, el fotoperiodista Manu Brabo, Sandra Sabatés i Andrés Lima.

D’altra banda, l’Acadèmia Catalana de la Música ha criticat en un comunicat que no deixa de ser paradoxal que la Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEPB) hagi denegat el permís per celebrar una concentració en favor de la llibertat d’expressió, “quan el que ha de garantir en període electoral és l’exercici de drets fonamentals d’expressió i participació ciutadana”.

Davant la prohibició de la JEPB, l’acte es farà igualment a les 16 hores d’aquest dijous i podrà seguir-se de manera oberta a través de la plataforma Zoom. Després de la lectura del manifest, hi haurà un espai breu de temps perquè les entitats que ho desitgin puguin expressar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona