Política

Neguits sota la pluja

LENTITUD · La majoria de les nou mil meses es van constituir entre designats i suplents a quarts de deu del matí, no gaire puntuals EMPRENYATS · Els presidents i vocals van passar un mal dia per temor al contagi canvi · Força membres de les meses reclamen un sistema de votació i recompte més modern, tecnològic i adaptat al segle XXI

El retard al matí i les cues sota la pluja van marcar el dia a l’àrea metropolitana de Barcelona

Cert des­ga­vell ini­cial i força neguits dels ciu­ta­dans cri­dats a for­mar part de les meses elec­to­rals. Va ser la tònica gene­ral en l’ober­tura dels 2.763 col·legis en aques­tes elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya, a causa dels nous cen­tres de votació, més grans, i de la posada en marxa dels dis­po­si­tius de segu­re­tat i sani­ta­ris per evi­tar con­ta­gis de la Covid-19. La majo­ria dels mem­bres de les meses esco­llits s’hi van pre­sen­tar a con­tra­cor.

Amb mitja hora de retard, gai­rebé el total de les meses elec­to­rals es van poder cons­ti­tuir ahir, en gran part amb els titu­lars i alguns suplents. La gent gran, que era la pri­mera cri­dada a votar, va ser ben mati­nera i a les 9 del matí va començar a fer cua a les entra­des dels col·legis, on van aguan­tar el fred i la pluja al car­rer. Pas­sats deu minuts de les onze del matí el con­se­ller d’Acció Exte­rior i Trans­parència, Ber­nat Solé, piu­lava: “En aquests moments, el 100% de les meses ja estan cons­tituïdes. Gràcies a tot­hom per la res­pon­sa­bi­li­tat i el com­promís cívic.” Les 9.139 meses s’havien pogut com­ple­tar, no sense males­tar i des­a­pro­vació de bona part dels qui les com­po­nien en equips de tres. La vin­tena de meses que no es van poder com­ple­tar fins a quarts d’onze van ser a Bar­ce­lona, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat i Bada­lona, on la Junta Elec­to­ral havia dei­xat més de dues mil al·lega­ci­ons per resol­dre.

Els dis­po­si­tius de segu­re­tat i sani­ta­ris per for­mar les meses van fun­ci­o­nar, amb alguna dis­funció pun­tual, com ara que el termòmetre no fun­ci­o­nava. Això va pas­sar al mer­cat de Sant Antoni de Bar­ce­lona, que per pri­mer cop es va habi­li­tar com a col·legi elec­to­ral –el més gran de Cata­lu­nya–, així com sis mer­cats bar­ce­lo­nins més. El seu volum era el major: 28 meses amb urnes per a uns 17.000 elec­tors. Fent cua des de les vuit del matí a l’accés del car­rer de Tama­rit, va haver-hi quei­xes de per­so­nes suplents que encara tenien la incer­tesa si eren necessàries o no. La pluja va aca­bar d’encen­dre els ànims. La res­pon­sa­ble sanitària, aju­dada pels Mos­sos, va agi­lit­zar la situ­ació, i a tres quarts de deu del matí tot es va resol­dre. La mit­jana va ser de 20 titu­lars per qua­tre suplents, segons la res­pon­sa­ble.

Jordà Vallès, amb els 18 anys aca­bats de com­plir el 10 de febrer pas­sat, era suplent segon en una de les meses del mer­cat de Sant Antoni. “Va rebre la noti­fi­cació a casa una set­mana abans de com­plir els 18”, expli­cava la seva mare, Mònica Cillero, mes­tra de l’escola Milà i Fon­ta­nals, tot recor­dant que a les altres dues filles grans mai els havia tocat. “Estic nerviós, no sé què he de fer”, adme­tia en Jordà, estu­di­ant de segon de bat­xi­lle­rat i que duia el lli­bret d’ins­truc­ci­ons de les elec­ci­ons ja lle­git. Vallès havia de subs­ti­tuir Ricardo Martínez, de 65 anys, que va expli­car, empi­pat, que havia pre­sen­tat dues excu­ses a la Junta Elec­to­ral de Zona per la seva edat i les malal­ties del cor i dia­be­tis, però que no havia obtin­gut res­posta. Al prin­cipi, a la mesa d’ells dos només hi havia dos titu­lars i els van fer entrar al recinte. A dos quarts de deu del matí, Vallès i Martínez van que­dar des­lliu­rats en haver-s’hi pre­sen­tat altres mem­bres. Una xoco­lata ben calenta per pas­sar el fred i els ner­vis i tor­nar més tard per votar per pri­mer cop en unes elec­ci­ons, va ser el pla alter­na­tiu d’en Jordà.

A aquesta hora, ja havien votat Luis i Jose­fina, els pri­mers de fer-ho dels milers de votants con­vo­cats a les 13 tau­les del cen­tre de con­ven­ci­ons La Farga de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat. “Sem­pre votem i aquest cop més”, expli­ca­ven en sor­tir del macro­com­plex de ser­veis on havien fet mitja hora de cua. El nou col·legi elec­to­ral per als bar­ris del Cen­tre i Sant Josep era dels més grans de Cata­lu­nya, i va obrir a les 9 i 6 minuts. La Jose­fina i el Luis no tenien por de la Covid-19 però sí que els feia res­pecte: “Som grans i, pre­ci­sa­ment per hono­rar la feina dels qui han estat desig­nats com a mem­bres de les meses, ens hi acos­tem a votar perquè vegin que fan un ser­vei a la soci­e­tat. Tot i que feien una cara d’empre­nyats...”, lamen­ta­ven.

Més escèptics es mos­tra­ven l’Iris, l’Andrea i l’Anto­nio, que for­ma­ven la taula 13 del macro­col·legi. L’Anto­nio, vocal pri­mer, con­si­de­rava “arcaic” aquest sis­tema pre­sen­cial de vot: “Si ens avi­sen que hem de votar pen­jant-ho al web muni­ci­pal i hem de con­fir­mar-ho per inter­net o dema­nar el test amb una apli­cació, per què no es pot votar on line?” La pre­si­denta de la seva taula, l’Iris, va sol·lici­tar fer-se la prova abans: “Però no m’han avi­sat on fer-la. Si l’admi­nis­tració es com­pro­met a fer-me un test i no m’avisa, per què jo m’he d’estar a la mesa tot el dia obli­gada?” Encara més crítica era l’Andrea, la ter­cera vocal: “Al·lego una mio­car­di­o­pa­tia hipertròfica i la Junta Elec­to­ral em diu que no tinc dret a absen­tar-me, i només de la tensió de par­lar amb tu ja m’ofego.” Els tres rene­guen de la “festa de la democràcia”: “Venim obli­gats i estem indig­nats.”

Més cal­mat, l’Eloy pre­si­dia una altra taula i lamen­tava que no s’apro­fités la jor­nada per donar feina a volun­ta­ris: “Tre­ba­llo de sani­tari i hau­ria pre­fe­rit des­can­sar avui, tot i que ja m’han vacu­nat.” Tant ell com el seu vocal Pere ins­ta­ven l’admi­nis­tració a emprar joves o per­so­nes que desit­ges­sin gua­nyar els 65 euros que es cobren per la jor­nada. “A més, ens hau­ran de donar mitja jor­nada de festa, cosa que acaba reper­cu­tint sobre l’empresa, que no en té la culpa.” L’Eloy creu que la polèmica sobre la for­mació de les meses i els milers de recur­sos posen de mani­fest que “el sis­tema d’assig­nació dels ciu­ta­dans, la gestió de les jun­tes elec­to­rals for­ma­des per jut­ges i les vota­ci­ons pre­sen­ci­als estan des­fa­sa­des. Votem gai­rebé igual que el 1976, quan es va estre­nar la democràcia! Però la soci­e­tat i la tec­no­lo­gia han can­viat molt des de fa mig segle, caram!”

Dels 39 mem­bres de les meses del macro­col·legi, només un desig­nat va deci­dir mar­xar i podria ser mul­tat mal­grat que va al·legar que no havia rebut cap res­posta de la Junta Elec­to­ral de Zona. I un terç dels 39 en for­ma­ven part essent pri­mer o segon suplent.

Cons­ci­ents del males­tar, els fun­ci­o­na­ris de l’Ajun­ta­ment de l’Hos­pi­ta­let es des­vi­vien per faci­li­tar-los l’estada i les ins­truc­ci­ons. Els nete­ja­ven la taula cada mitja hora i les ins­truc­ci­ons per posar-se i treure l’EPI van repe­tir-se un parell de cops abans del ves­pre.

Més edu­cat i resig­nat sem­blava l’expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat José Mon­ti­lla, que va exer­cir de pre­si­dent de mesa a Les Esco­les, el seu col·legi elec­to­ral de Sant Just Des­vern, després que les excu­ses del pre­si­dent desig­nat pri­mer hagues­sin estat accep­ta­des. Amb un lacònic “Aquí estem, gràcies per la vos­tra atenció”, va rebre un grup de peri­o­dis­tes que ens hi havíem acos­tat ahir al mig­dia. Mon­ti­lla va haver de can­viar de plans per al ves­pre, que tenia pre­vist anar a la seu del PSC per seguir l’escru­tini, que al final va haver de fer a la mesa.

A Sant Just no hi havia les cues que hi havia en col·legis i mer­cats de Bar­ce­lona, amb esta­des de mitja hora durant el mig­dia i la tarda, i sota la pluja. En altres pobla­ci­ons de l’àrea metro­po­li­tana les cues es feien fora dels punts de votació, més que un cop dins. Amb molta més calma es va poder cons­ti­tuir la mesa de Sant Jaume de Fron­tanyà, muni­cipi amb només 29 habi­tants, i que pre­veia difi­cul­tats per cons­ti­tuir la mesa. Els suplents de Vilada van poder res­pi­rar tran­quils perquè els hau­ria tocat a ells suplir-los, infor­mava l’ACN.

El con­se­ller d’Acció Exte­rior, Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Par­ti­ci­pació, Ber­nat Solé, va insis­tir al mig­dia en la “nor­ma­li­tat” amb què s’havien pogut cons­ti­tuir les meses i la segu­re­tat de cara als ciu­ta­dans per exer­cir el dret a vot sem­pre que es com­plis­sin les reco­ma­na­ci­ons d’higi­ene i res­pec­tant les distàncies de segu­re­tat. En alguns col·legis es pre­nia la tem­pe­ra­tura a l’entrada més enllà de repar­tir als elec­tors el gel hidro­al­cohòlic. Solé va des­ta­car la logística i la col·labo­ració dels ajun­ta­ments per fer arri­bar tot el mate­rial de pro­tecció esta­blert als pro­to­cols del Pro­ci­cat. “Reco­ma­nem que es deixi als posi­tius i als con­tac­tes estrets la seva hora i que no s’abaixi la guàrdia a l’hora dels recomp­tes”, indi­cava el con­se­ller per reduir així el risc de con­ta­gis. Pel que fa a les meses que es van cons­ti­tuir amb retard, 22 a l’àrea de Bar­ce­lona, el con­se­ller va cedir a la Junta Elec­to­ral Cen­tral (JEC) la res­pon­sa­bi­li­tat d’allar­gar o no l’horari de les vota­ci­ons. A mitja tarda, però, la mateixa JEC va adver­tir que no cal­dria allar­gar l’horari de votació a la vin­tena de meses que s’havien retar­dat a l’àrea metro­po­li­tana, ate­nent que l’abs­tenció havia faci­li­tat la votació durant tot el dia, tret de les cues del matí i el mig­dia.

17.000
electors
havia d’acollir el mercat de Sant Antoni de Barcelona, habilitat, amb 29 meses, com a col·legi electoral per primer cop, com sis mercats més de la ciutat. A la imatge, Jordà Vallès i Ricard Martínez, dos suplents, al final, no es van haver de quedar. La gent gran, com el senyor Albert, que es va dur la cadira de casa, van començar a arribar-hi a les nou del matí, amb les meses a mig constituir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia