Política

Els presos de Lledoners, per ara, continuen en tercer grau

El jutge de vigilància penitenciària 5, com el de les dones, respon a la fiscalia que la suspensió de la semillibertat no es pot sol·licitar amb una resolució administrativa

El Suprem ho haurà de resoldre

El magistrat substitut del jutjat de vigilància penitenciària número 5 va resoldre ahir no acceptar la petició de la fiscalia de suspendre el tercer grau a l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva, així com al president d’Òmnium Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, els quals continuaran en semillibertat. En el cas de l’exconseller Joaquim Forn, encara no està resolta la resolució, però serà igual que la resta, ja que és una resposta tècnica. És a dir, el magistrat Mariano David Garcia respon a la fiscalia que ara no és el moment processal de sol·licitar la suspensió del tercer grau i encara menys apel·lant a la disposició addicional 5 de la llei orgànica del poder judicial, ja que aquesta –“tot i que és definida com a poc clara i insatisfactòria pel TC”, exposa el jutge–, no es pot usar en resolucions administratives com és el tercer grau concedit el 28 de gener als presos polítics pel Departament de Justícia, i només es pot usar en resolucions judicials. El mateix va respondre el jutge de vigilància penitenciaria número 1 respecte a les dones preses, que també va sostenir que la fiscalia feia “una interpretació extensiva” de la disposició addicional 5, la qual “xoca amb la interpretació restrictiva que cal donar en normes que afecten drets fonamentals”, sosté.

Ara, la fiscalia pot presentar recurs de reforma davant el mateix jutge abans de tres dies, o d’apel·lació abans de cinc dies al tribunal sentenciador, que és el Suprem. I es pot donar la paradoxa que mentre els jutges de vigilància penitenciària resolen si és adient la concessió de la segona semillibertat als presos polítics, el tribunal de Manuel Marchena els la suspengui i els torni a fer tancar abans.

LA XIFRA

5
dies
té la fiscalia per presentar recurs d’apel·lació al Suprem perquè suspengui la semillibertat dels presos polítics


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona