Política

ERC insta La Moncloa a prendre “consciència” del triomf independentista

Junqueras retreu els càlculs de Sánchez i ho veu “imprescindible” per tornar al diàleg com més aviat millor

Diu que comparteix estratègia amb Puigdemont

“És imprescindible que el govern espanyol sigui conscient que al Parlament hi ha una àmplia majoria a favor de la independència.” Clar i català, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va retreure ahir als socialistes, i en concret a Pedro Sánchez, que continuïn entestats a minimitzar el suport a l’independentisme, després que el president espanyol el reduís a un 23% del cens en una intervenció al Congrés la vigília. “És tant com dir que només un 21% defensa la continuïtat dins l’Estat i la monarquia espanyola, i és probable que Sánchez no vulgui compartir aquest argument matemàtic”, li etzibava, a Catalunya Ràdio. Tot just ahir el Consell per la República va anunciar l’inici de la campanya a les xarxes Som el 52% per subratllar el resultat dels independentistes el 14-F en vots.

Junqueras, que qualificava de “molt decebedor” el paper del govern espanyol en el diàleg amb Catalunya, veu l’acceptació del resultat de les urnes com a premissa bàsica per a un retorn a la taula, que avui fa un any que es va reunir per primera i última vegada i que creu que caldrà reactivar “com més aviat millor”. “Sempre és positiu el diàleg, de fet és imprescindible que no abandonem mai aquesta bandera”, defensava. Junqueras, això sí, reiterava que no parlarà amb el PSC per pactar-hi a la Generalitat perquè “no pot contribuir a un bon govern per Catalunya, ja que les seves prioritats són unes altres” –exemplificava que s’ha manifestat al costat de Vox i ha aplaudit la repressió–, i subratllava que els vencedors de les eleccions “són els capaços de pactar i formar govern”. “Ningú ha aconseguit més escons que ERC ni està en condicions de formar un govern que no inclogui ERC”, rematava.

Junqueras, que després es va reunir telemàticament amb una delegació de Bildu encapçalada per Arnaldo Otegi per valorar la situació després del 14-F, va evitar donar detalls sobre com van les negociacions, tot i que va agrair la “bona predisposició” de totes les parts per sobre de “retrets puntuals”, i va defensar que cal una legislatura “llarga i estable”. Per això insistia a reclamar que es retirin “vetos encreuats” entre JxCat i els comuns. “No volem triar, volem que tothom treballi pel país”, deia, i instava tothom a “no desentendre’s de les seves responsabilitats”. El líder d’ERC no sembla gaire amoïnat per assolir un acord en el full de ruta, almenys amb el partit de Carles Puigdemont, amb qui ha mantingut contacte l’estiu passat i ara. “Segur que compartim l’estratègia, l’hem compartida sempre”, insistia, tot recordant que “ningú ha fet cap esmena” a la que proposen els republicans.

Junqueras es va negar a parlar de càrrecs ni d’una eventual presidència de la CUP al Parlament, ja que fer “anuncis d’acords parcials només torpedina la negociació”. Sobre això, la diputada cupaire Laia Estrada sí que va deixar clar que és “rotundament fals” que ho posin com a condició per investir Pere Aragonès. “La CUP no mercadeja ni juga al joc de les cadires, els acords respecte a la investidura o el govern vindran de la mà del grau d’entesa respecte a les propostes polítiques”, piulava.

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, també negava ahir que “en cap reunió” s’hagi parlat de “repartiment de cadires”, i va confirmar que les negociacions estan centrades ara a assolir un “acord estratègic”. Sobre possibles càrrecs, a més, Artadi va insistir que la seva prioritat de futur és Barcelona.

LES XIFRES

25,86
per cent del cens
va votar el 14-F llistes independentistes (51,58% del vot a candidatures), i un 24,27% va votar llistes que no ho eren (48,42%).

Granados, candidata al Parlament

El cap de llista socialista, Salvador Illa, va proposar ahir la diputada Eva Granados com a candidata a presidir el Parlament, en la primera trobada que mantenia amb els seus diputats electes. El grup va designar Alícia Romero portaveu i Raúl Moreno adjunt, i proposarà Ferran Pedret com a secretari a la mesa. “No és una cambra per fer frivolitats ni jugar a trencar l’estat de dret. És una cambra seriosa que proporciona estabilitat i dignifica el treball... Quin contrast amb altres propostes que veiem, que volen enquistar i enrocar Catalunya!”, justificava. Illa, però, no va dir amb quins suports compta, per la qual cosa Artadi ho qualificava d’“estratègia propagandística” i ho comparava amb l’actitud de Cs el 2017. “No sé si és un problema de manca de sumes i restes o que no ens expliquen d’on pensen treure els suports”, etzibava.Segons Illa, el 14-F significa un “canvi de rasant en la política catalana que ha arribat per quedar-se”. “És irreversible i ens toca liderar-lo”, proclamava, ja que “insistir en fórmules fracassades, divisives per a la societat, no té recorregut”. “És un mandat clar no perdre més el temps a Catalunya i correspon al nostre grup liderar-ho”, concloïa.

Entretant, l’expresident Montilla contribuïa al relat a TVE en dir que no descarta que el PSC acabi governant, ja que en política “no són només números” i “les cartes encara no s’han acabat de jugar”. “No es pot donar res per guanyat ni per perdut”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona