Política

Les converses per renovar el CGPJ, trencades

PSOE i PP es culpen de l’enèsim bloqueig de la negociació per al govern dels jutges

El govern espanyol i el PP es van responsabilitzar mútuament ahir de la ruptura de les negociacions per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que es donava ja per feta després que dijous s’hagués arribat a un pacte sobre la composició del nou consell d’administració de RTVE, en situació d’interinitat des dels 2018. Després del nou bloqueig de les converses, Pedro Sánchez va demanar al PP que “reflexioni” i desencalli la negociació renunciant a vetar a dos candidats.

El populars, al seu torn, van llançar les culpes al PSOE i van posar noms i cognoms als “esculls” a què totes dues parts atribueixen la impossibilitat del pacte: el magistrat José Ricardo de Prada, que va jutjar el cas Gürtel, i l’actual delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell. Els conservadors veten la incorporació de Rosell al CGPJ amb l’argument que el govern de coalició avala les “portes giratòries” entre la política i la justícia. Diuen que es tracta d’un “càrrec polític de l’executiu” i que el PP vol “despolititzar” la justícia. També van esgrimir que “les baralles de coalició entre Sánchez i Iglesias” han fet “descarrilar” l’acord.

El president del govern, per contra, va atribuir el fracàs de la negociació a la tossuderia del PP a mantenir “vets” a candidats a vocals, en una actitud que, segons va dir, a La Moncloa “no s’entén”. També el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va desacreditar els arguments del PP per vetar el jutge Prada afirmant que “és incomprensible estar de part de la justícia a la carta”.

Per la seva banda, el soci dels socialistes al govern, Unides Podem, sosté que si els populars impedeixen renovar el CGPJ és a causa dels seus propis casos de corrupció, com ara Lezo, Púnica, Kitchen o Bárcenas “estirant la manta”, en paraules del diputat Jaume Asens.

Acord la setmana que ve

A més de l’òrgan de govern dels jutges, també està pendent de renovació el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades. Només el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, es va atrevir a vaticinar que, malgrat l’última disputa, el consens al voltant del CGPJ “es podrà tancar la setmana que ve”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona