Política

El Congrés dels EUA impulsa un nou pla contra la crisi

La Cambra de Representants aprova un paquet d’estímul d’1,9 bilions de dòlars per fer front a les conseqüències de la pandèmia

El projecte, rebutjat pels republicans, s’ha de validar al Senat

La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar ahir a la matinada un nou rescat per fer front a la devastació econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus per valor d’1,9 bilions de dòlars. El projecte va ser aprovat amb 219 vots a favor –tots demòcrates– i 212 en contra –els republicans en bloc més dos demòcrates.

Amb el suport de la cambra baixa, el projecte passa ara al Senat, que haurà d’aprovar-lo i, en cas que hi hagi algun canvi, les dues cambres n’hauran de negociar una versió conjunta.

Es tracta del primer gran projecte legislatiu impulsat pel govern de Joe Biden, que ha dit que ara és el moment d’aprovar un fort dispendi per sortir de la crisi.

La mesura més destacada del rescat són els nous pagaments directes a contribuents, de 1.400 dòlars. A més, el pla inclou un rescat de 350.000 milions de dòlars per a governs locals i estatals, 20.000 milions de dòlars per a un pla nacional de vacunació i 50.000 més per al sistema de tests.

També amplia fins a l’agost les ajudes a la desocupació, ja que els actuals fons expiren el 14 de març, data límit que s’han marcat tant la Casa Blanca com els demòcrates a les dues cambres per tenir el projecte finalitzat.

A més de tot això, el rescat inclou fons per a companyies aèries, sistemes locals de transport i la xarxa ferroviària; també per a programes de menjar i ajudes al lloguer d’habitatge, i finançament per a la reobertura d’escoles.

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, va destacar que “els nord-americans han de saber que el seu govern hi és” quan se’l necessita. Els republicans, que fins ara havien donat suport als anteriors paquets d’estímul econòmic, argumenten aquest cop que bona part de les despeses previstes en aquest pressupost no són necessàries.

Un dels principals punts de fricció entre els demòcrates ha estat la inclusió en el projecte de llei d’una pujada del salari mínim federal dels actuals 7,25 dòlars l’hora a 15 dòlars l’hora. Els serveis jurídics del Senat van informar dijous els demòcrates que no poden aprovar l’augment amb una majoria simple de cinquanta vots, tal com pretenien, sinó que en necessiten seixanta, una quantitat molt difícil d’assolir.

Mentre la Cambra de Representants donava el vistiplau al projecte, els demòcrates continuaven estudiant com poden aprovar la pujada salarial, una de les promeses electorals de Biden. Si s’aprova, el rescat econòmic s’afegiria al de 900.000 milions de dòlars que el Congrés va impulsar al desembre i al de 2,2 bilions de dòlars, el més gran de la història dels EUA, el març passat.

LA XIFRA

68
per cent
dels nord-americans estan a favor del paquet d’estímul econòmic, segons un sondeig de Quinnipiac.

Aval al vaccí de Johnson & Johnson

Un comitè assessor de l’Agència d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ha aprovat la vacuna contra la Covid-19 d’una sola dosi de Johnson & Johnson, fet que podria accelerar el programa d’immunització contra la pandèmia. Segons el comitè assessor sobre vacunes de la FDA, la candidata de Johnson & Johnson és segura i prou efectiva contra el virus entre els més grans de divuit anys. Les proves amb la vacuna de J&J han mostrat una efectivitat contra el coronavirus del 66%, per sota del 94-95% de les vacunes ja existents, però amb una capacitat del 86% per esquivar els casos greus de la malaltia, hospitalitzacions i morts, amb la qual cosa n’hi hauria prou per protegir la població.

La vacuna de J&J s’afegirà així a les de Pfizer-BioNTech i Moderna, que estan sent administrades des de finals de desembre i que han servit per immunitzar personal sanitari i gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona