Política

El rol institucional, el punt més espinós

JxCat i la CUP avalen la “confrontació” o el conflicte fins i tot amb l’Estat, i ERC recepta “governança republicana”

En la feina i el rol que han de tenir les institucions és potser on més difereixen els fulls de ruta. ERC parla, per créixer, de fer “bona governança” des de l’executiu, buscar lluites compartides per crear complicitats amb la ciutadania i amb sectors no netament independentistes, i fins i tot bel·ligerants com ara cercles sindicals i econòmics, i d’implantar polítiques amb un “horitzó republicà”, alhora que es van guanyant “espais de sobirania” en totes les àrees.

Junts reclama d’entrada un “front institucional” arreu, també al Congrés, però ERC no hi està gens d’acord, ja que s’estima més influir si pot en altres polítiques. Els de Puigdemont admeten que les institucions autonòmiques estan lligades de mans, tot i que creuen que el govern pot jugar un paper en les estructures d’estat. A més, exigeixen que ell i el Parlament facin respectar la seva sobirania. La CUP fa una crida, en aquest sentit, a accions de resistència i desobediència institucional (també en parla Junts, amb qui de fet ha coincidit en les seves reunions que cal un “desbordament del marc autonòmic” la pròxima legislatura) i pregona una acció institucional dirigida a “reforçar el conflicte” amb l’Estat, qüestionant-ne els límits competencials i les vulneracions de drets socials, polítics i democràtics per posar-lo en evidència. Els cupaires volen insistir amb lleis tombades pel TC, i el programa de JxCat parla també de polítiques socials que vagin “més enllà” del que recull l’Estatut.

La CUP es fa seva sense manies la consigna d’una “confrontació democràtica” que proposa Junts, i tots dos parlen d’acció combinada entre les institucions i la mobilització popular. JxCat concreta que el govern per exemple pot diversificar proveïdors per deixar de dependre en serveis financers o energètics de bancs i companyies espanyoles. En canvi ERC entra poc en tot això, si bé avala la desobediència civil com a eina de pressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona