Política

Rodrigo Rato, processat ara pels seus negocis i fons a l’estranger

El jutge posa fi a la instrucció sobre l’origen del patrimoni de l’exvicepresident espanyol

L’acusa de presumpta corrupció, blanqueig de diners i elusió fiscal

El titular del jutjat d’instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, ha processat l’exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato i setze persones, físiques i jurídiques, per possibles delictes de corrupció en els negocis, blanqueig de capitals i presumpta elusió fiscal. En la interlocutòria feta pública ahir, el jutge dona per conclosa la instrucció del cas, que des del 2015 investiga l’origen del patrimoni de l’exministre d’Economia, transformant les diligències prèvies en procediment abreujat donant trasllat de les actuacions al ministeri fiscal i a l’advocacia de l’Estat perquè en un termini de 20 dies presentin escrit d’acusació. La decisió del jutjat madrileny no és ferma, ja que les parts podran presentar recursos en els pròxims cinc dies. De fet, la setmana passada, l’exministre va acusar la fiscalia, l’Agència Tributària i la unitat central operativa de la Guàrdia Civil, i també el servei de prevenció del blanqueig, de dur a terme una investigació “extrajudicial i prospectiva” en contra seva en el marc d’aquesta causa.

Entre les conductes sota sospita hi ha els contractes publicitaris de Bankia, origen del presumpte delicte de corrupció entre particulars, i pels quals figuren com a processats Rato i dotze persones més, incloses les agències Zenith i Publicis. El jutge considera que l’exdirector del Fons Monetari Internacional (FMI) i la resta dels investigats van cobrar comissions per l’adjudicació de campanyes de publicitat de Bankia els anys 2011 i 2012, quan Rato era president de l’entitat bancària.

El delicte de blanqueig de capitals es remuntaria a una investigació iniciada el 2006 per l’Agència Tributària. A través d’una sèrie de societats pantalla, Rato, sempre segons el jutge, hauria introduït a l’Estat espanyol 7,8 milions d’euros entre el 2006 i el 2014. En relació amb el delicte fiscal, dels informes elaborats per l’Oficina Antifrau, que depèn d’Hisenda, el magistrat dedueix que les quotes defraudades per Rato s’eleven a 3,6 milions d’euros, i en l’operació inclou també Domingo Plazas, Plazas Abogados, Montero i qui va ser secretari general de Telefónica Ramiro Sánchez de Lerín.

Aquesta és l’última de les causes que li queda pendent a Rato en l’àmbit penal, després d’haver estat condemnat per les targetes black a quatre anys i mig de presó i d’haver resultat absolt en el cas de la sortida a la borsa de Bankia. A principi de mes,l’exministre d’Economia del govern d’Aznar va accedir a la lliberat condicional.

Els testaferros del rei emèrit

Nova polèmica al voltant de Joan Carles de Borbó. Els presumptes testaferros del rei emèrit van obrir el 2015 un compte corrent amb un ingrés de 13,7 milions d’euros al Banc Lombard Odier de Ginebra (Suïssa) a nom de la Fundació Zagatka, segons revela el digital OKdiario. Al compte figurava el seu cosí Álvaro de Orleans com a titular i el fiduciari suís Dante Canonica com a gestor. L’operació d’obertura del compte, segons el digital, es va formalitzar el 29 de setembre del 2015, uns mesos després de l’abdicació de Joan Carles I, el 14 de juny del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona