Política

Demanen la dimissió del governador de Nova York per assetjament sexual

Tres dones acusen el demòcrata Andrew Cuomo de comportaments “inapropiats”

El polític va ocultar morts per coronavirus a llars de gent gran

Durant la primera onada de la pandèmia de coronavirus, quan Nova York era l’epicentre de contagis i morts als EUA, el governador Andrew Cuomo es va convertir en una estrella mediàtica, en un heroi de masses. Les seves rodes de premsa diàries eren una referència davant la inacció de la Casa Blanca, i la seva popularitat creixia a un ritme que no semblava que pogués tenir aturador. Fins i tot va sonar per a alts càrrecs dins el gabinet de Biden, però finalment no va arribar a bon port.

Un any després, Cuomo ha passat d’heroi a malvat en poques setmanes: els escàndols se li amunteguen, i els clams perquè dimiteixi són cada vegada més forts. La seva administració està sota investigació federal per haver ocultat dades de morts en residències de gent gran, han sortit informacions de pressions i “abús verbal” contra legisladors estatals, i ara s’hi han afegit un seguit de denúncies d’assetjament sexual.

Al desembre, una assessora econòmica va denunciar públicament comportaments “inapropiats”, com ara insinuacions de jugar a strip poker o besar-la sense consentiment, i que Cuomo hagués “creat una cultura a la seva administració on l’assetjament sexual és tan penetrant que no només és condemnat sinó que és esperat”. El cap de setmana passat s’hi va afegir una altra extreballadora de l’administració de Cuomo, que va explicar al New York Times que el governador li preguntava per la seva vida sexual com si insinués si estaria disposada a tenir relacions amb ell. Diumenge va aparèixer el cas d’una tercera dona, sense vinculació amb el seu govern, que denunciava que l’havia grapejat en un casori i que li va preguntar si la podia besar.

La fiscal general de l’estat de Nova York, Letitia James, va anunciar que obriria una investigació, de la qual s’encarregarà una empresa independent del govern estatal.

La disculpa pública que va emetre el governador sembla poca cosa. Cuomo, de qui sempre s’ha criticat un caràcter arrogant i sovint agressiu, es va escudar en un esperit “juganer” que “s’ha pogut mal interpretar com un flirteig indesitjat”, però va negar rotundament tocaments inapropiats.

En aquest sentit, no hi ha cap indici que tingui al cap renunciar al càrrec. Alguns assessors asseguren que, si no surten a la llum més casos que facin que la pressió augmenti fins a nivells insostenibles, el governador no farà el pas, i superarà la crisi com ja n’ha superat moltes durant l’última dècada.

Les demandes de dimissió han arribat de legisladors republicans i demòcrates sense gaire poder; de moment, les grans figures demòcrates han exigit que les víctimes siguin escoltades i que s’investiguin els casos, però en cap cas n’han demanat la dimissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona