Política

L’acord del ‘Brexit’, amenaçat

La UE ajorna la votació pendent del pacte sobre la sortida del Regne Unit, ja en vigor, després d’acusar Johnson de saltar-se la llei

Els paramilitars unionistes probritànics surten de l’acord de pau

La situ­ació a la província britànica d’Irlanda del Nord es com­plica per moments, fins al punt que, ara mateix, està en perill l’acord comer­cial que la Unió Euro­pea (UE) i el Regne Unit van sig­nar el mes de desem­bre pas­sat i que està en vigor des de l’1 de gener. La situ­ació es va ten­sar dime­cres, quan el pri­mer minis­tre britànic, Boris John­son, va anun­ciar que per­llon­gava el període de gràcia per evi­tar els con­trols a la fron­tera nord-irlan­desa fins a l’1 d’octu­bre de manera uni­la­te­ral. El període acaba el 31 de març. La Unió Euro­pea va acu­sar ahir John­son de tren­car l’acord i ha amenaçat de por­tar el Regne Unit als tri­bu­nals.

El pro­to­col d’Irlanda del Nord forma part de l’acord comer­cial de reti­rada de la UE i va ser creat per evi­tar la fron­tera física a l’illa d’Irlanda entre Irlanda del Nord (ter­ri­tori britànic) i la República d’Irlanda (ter­ri­tori euro­peu). La no- fron­tera era un dels requi­sits de l’acord de pau de 1998 que va posar fi a trenta anys de con­flicte a la regió d’Irlanda del Nord entre repu­bli­cans catòlics proir­lan­de­sos i uni­o­nis­tes pro­tes­tants pro­britànics que van dei­xar 3.500 morts.

El pro­to­col esta­bleix el tras­llat de la fron­tera al mar que separa Irlanda de la Gran Bre­ta­nya. Irlanda del Nord es va que­dar dins del mer­cat únic. Va ser una con­cessió que va fer John­son per poder sig­nar l’acord.

Els con­trols han pro­vo­cat una escas­se­dat de pro­duc­tes als super­mer­cats nord-irlan­de­sos. La UE va donar al Regne Unit un període de gràcia que limita la burocràcia perquè puguin cir­cu­lar els bens ali­men­ta­ris agrícoles de la Gran Bre­ta­nya a Irlanda de Nord. Els pro­duc­tes que hi arri­ben estan sub­jec­tes a pro­ces­sos i con­trols addi­ci­o­nals des de l’1 de gener. Aquesta burocràcia s’inten­si­fi­carà quan el període de gràcia expiri a finals de març. A par­tir de lla­vors super­mer­cats i altres comerços mino­ris­tes neces­si­ta­ran cer­ti­fi­ca­ci­ons sanitàries per als pro­duc­tes agrícoles.

Període de gràcia

El pro­to­col esta­bleix que el període de gràcia només es pot esten­dre de forma bila­te­ral. John­son havia dema­nat pror­ro­gar-lo tres anys, però la UE s’hi va negar. “Estem pre­nent mesu­res tècni­ques per asse­gu­rar-nos que no hi ha bar­re­res al mar d’Irlanda”, va decla­rar John­son. I va afe­gir que aquests “pro­ble­mes tècnics” poden ser resolts “amb bona volun­tat i sen­tit comú”. Aquesta decisió va enut­jar la República d’Irlanda i la Comissió Euro­pea (CE), que ahir va acu­sar el Regne Unit de vio­lar el dret inter­na­ci­o­nal per segon cop. El pri­mer cop va ser el mes de setem­bre pas­sat, quan va inten­tar inva­li­dar parts del pro­to­col nord-irlandès a través de la nova llei de mer­cat inte­rior. La cam­bra alta li ho va impe­dir.

El pre­si­dent de la comissió de comerç del Par­la­ment Euro­peu, Bernd Lange, va dir ahir, en un tuit: “Si les auto­ri­tats incom­plei­xen o ame­na­cen d’incom­plir l’Acord de Reti­rada, mit­jançant la llei del mer­cat inte­rior del Regne Unit o de qual­se­vol altra manera, el Par­la­ment Euro­peu no rati­fi­carà, en cap cas, cap acord entre la UE i el Regne Unit”, va escriure. La votació per rati­fi­car l’acord al Par­la­ment Euro­peu, pre­vista per al 25 de març, ha estat ajor­nada fins que s’acla­reixi la situ­ació.

Avís de Dublín

El minis­tre d’Afers Euro­peus irlandès, Tho­mas Byrne, per la seva banda, va adver­tir que el Regne Unit està posant en risc el procés de pau a Irlanda del Nord. En aquest sen­tit, el grup que repre­senta els prin­ci­pals grups para­mi­li­tars lle­ia­lis­tes pro­britànics va anun­ciar ahir que reti­ren el suport als acords de pau perquè con­si­de­ren que el pro­to­col nord-irlandès sig­nat per John­son danya el comerç inte­rior al Regne Unit i amenaça la per­manència d’Irlanda del Nord dins del Regne Unit. El repu­bli­cans proir­lan­de­sos del Sinn Féin ja dema­nen un referèndum de reu­ni­fi­cació de l’illa perquè Irlanda del Nord torni a ser part de la República d’Irlanda. Es con­si­dera que els para­mi­li­tars lle­ia­lis­tes van estar invo­lu­crats en un miler de morts durant el con­flicte a la regió. Els para­mi­li­tars, però, van dir que “l’opo­sició uni­o­nista al pro­to­col ha de ser pacífica i democràtica”.

LES DATES

01.01.21
L’acord
comercial entre la Unió Europea entra en vigor. Es va signar el mes de desembre passat.
25.03.21
La votació
per ratificar l’acord comercial s’havia de fer en aquesta data al Parlament Europeu.

Confiança financera malmesa

La decisió unilateral de Johnson de prorrogar el període de gràcia podria afectar les negociacions que s’estan portant a terme per permetre l’accés de la City de Londres, del serveis financers britànics, al mercat únic europeu. El seu accés no estava inclòs en l’acord del Brexit i s’està negociant de forma separada. De moment, Brussel·les li ha garantit només accés limitat al seu sistema, dissenyat per garantir que només les empreses que operen sota sistemes reguladors similars puguin oferir serveis a la UE. El comissari de serveis financers de la UE, Mairead McGuinness, va afirmar ahir que “coses com aquesta [la decisió de Johnson] no ajuden a generar confiança”. “Aquest és un terreny sensible i hem de ser molt clars sobre com abordar el tema. Nosaltres ho hem estat amb el Regne Unit –va afegir McGuinness–. També el Regne Unit va expressar les seves intencions, però encara no tenim clar com es poden aplicar a la realitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.