Política

Protesta a Martorell contra la visita de Felip VI a Catalunya

L’ANC, Òmnium i els CDR convoquen una protesta de rebuig per la presència del monarca espanyol i Pedro Sánchez a la nova planta de Seat

Els mossos els han fet retirar les pancartes de ’Catalunya no té rei’ però després han rectificat i les han tornat a desplegar en diversos ponts sobre l’A-2 i l’AP-7

L’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i els CDRs han convocat aquest matí una protesta de rebuig per una nova visita de Felip VI a Catalunya. El monarca i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visiten aquest matí la nova planta de Seat a Martorell, en motiu del 70è aniversari del fabricant d’automòbils.

Amb un ampli dispositiu de seguretat per part dels Mossos d’Esquadra, el rei i Sánchez, a qui acompanya la ministra d’Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, han arribat sense problemes a la planta, on els han rebut el president del grup Volkswagen, Herbert Diess, i el de Seat, Wayne Griffiths.

Ni el vicepresident català en funcions, Pere Aragonés, ni cap conseller han assistit a l’acte amb el monarca espanyol. Entre les autoritats, sí que hi ha l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, del PDeCAT, a més de la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.

Protesta

A primera hora, l’ANC i Òmnium han penjat quatre grans pancartes sobre diversos ponts de l’A-2 i l’AP-7 amb el lema Catalunya no té rei. Les entitats han convocat els participants a partir de les 9h per desplaçar-se fins a les dues entrades de la fàbrica, on el monarca espanyol arriba a les 11h. Tot i que la convocatòria, en què també hi ha participat la Intersindical-CSC, no ha tingut gaire èxit, perquè només hi havia una vintena de persones, les entitats han tirat endavant amb la protesta.

Poca estona després de penjar les grans pancartes en diversos ponts, l’ANC ha denunciat a través de les xarxes socials que els Mossos d’Esquadra els han fet retirar els cartells . “Una vegada més ens trobem davant actuacions del govern que limiten l’exercici de drets fonamentals”, han denunciat a través de Twitter. La policia catalana ha fet despenjar tres de les quatre pancartes i també ham identificat diverses persones.

L’ANC ha publicat la foto dela pancarta i ha fet una crida per tornar a “demostrar que Catalunya no té rei”. “Alliberem-nos d’un estat regit per una institució corrupta, repressora i antidemocràtica. Fora el Borbó”, ha piulat des del seu perfil de Twitter. També Òmnium Cultura ha enviat el missatge: “Catalunya no té rei!”, li diem a Felip l’Últim des de Martorell. Adéu, Borbons! Benvinguda, República catalana!”.

L’Assemblea ha anunciat més tard que e ls Mossos d’Esquadra han rectificat i han permès que les entitats tornessin a desplegar les pancartes en els ponts sobre l’A-2 i l’AP-7.

Paluzie

En una atenció als mitjans posterior, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha explicat que l’acció estava comunicada degudament, i que no hi havia cap resolució contrària. L’entitat ha fet les “trucades corresponents” a la conselleria d’Interior, que ha donat l’ordre als Mossos perquè permetin penjar la resta de pancartes en dos ponts més. Un d’ells és el de l’accés principal a la Seat, on el rei espanyol i el president espanyol, Pedro Sánchez, visitaran la fàbrica aquest migdia.

Paluzie també ha subratllat que el monarca “no serà mai benvingut a Catalunya”, i ha asseverat que sempre es trobarà amb “expressions de rebuig” a la seva visita.

D’altra banda, el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, també ha atès la premsa des del pont de l’acció principal, i ha afirmat que Felip VI representa “l’oligarquia del cop d’estat del 1936, blanquejada pel règim del 1978”.

Perelló ha insistit que la mobilització serveix per “seguir protestant” i demostrar que “Catalunya no té rei”, en la línia de la pancarta que s’ha pogut desplegar. “Els treballadors i les treballadores no tenim rei, i ells [la família reial] no han fer res al servei d’aquest poble”, ha conclòs.

Poca resposta dels CDR

Una desena de persones s’han concentrat a les 9 del matí a l’estació dels Ferrocarrils de Martorell en una convocatòria dels CDR del Baix Llobregat amb el lema “5-M tombem el règim”. Poc després, els concentrats han enfilat a peu cap a les instal•lacions de SEAT, els accessos de les quals s’han trobat algunes furgonetes dels Mossos d’Esquadra que els han impedit avançar. Davant el bloqueig policial, alguns d’ells han buscat altres vies per accedir a la fàbrica, sense èxit. Finalment, un grup reduït s’ha unit a la convocatòria de l’ANC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona