Política

La proposició no de llei sobre plurilingüisme queda en l’aire al Congrés pel rebuig del PSOE al text

Els socialistes només donaran suport si s’accepta la seva esmena i acusen els grups impulsors de buscar “confrontació”

La proposició no de llei en defensa del plurilingüisme impulsada per grups independentistes i sobiranistes queda en l’aire al Congrés pel rebuig del PSOE al text. Els socialistes afirmen que només hi donaran suport si s’accepta la seva esmena, ja que creuen que votar a favor de la iniciativa tal com està redactada seria una “irresponsabilitat”.

En aquest sentit, el diputat del PSOE Marc Lamuà ha argumentat que la PNL conté “impossibles” i té punts “que no són constitucionals”. Lamuà ha dit que han tractat de negociar una esmena transaccional, però ha afirmat que “no ha arribat a bon port” perquè se’ls demana “un salt mortal”. La portaveu d’EH Bildu Mertxe Aixpurua ha dit que seguiran treballant en la transaccional.

Tot apunta que en la votació la PNL no s’aprovarà, ja que Lamuà ha donat per trencades les negociacions en la seva intervenció. “El que passarà és una gran oportunitat perduda” i ha acusat els grups independentistes i sobiranistes de “manca de voluntat” i de buscar la “confrontació estèril” utilitzant la llengua, ha dit Lamuà, que ha remarcat que “és un error convertir la llengua en una arma política”. El text té el suport d’ERC, Unides Podem, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu, BNG, Compromís i Més País.

La proposició no de llei és iniciativa d’entitats socials dels Països Catalans (Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Ciemen, Acció Cultural del País Valencià), Galícia (A Mesa pola normalización lingüística), Euskadi (Kontseilua), l’Aragó (Nogara) i Astúries (Iniciativa pol asturianu).

El text insta el govern espanyol a actuar perquè les llengües cooficials tinguin “el mateix reconeixement” que el castellà i els seus parlants tinguin “els mateixos drets i deures que es reconeixen al castellà”. “Un Estat ha de ser excloent amb totes les discriminacions, sigui quina sigui, també la lingüística”, sosté la PNL.

La iniciativa demana “garantir la igualtat lingüística” i insisteix en la necessitat d’assegurar que l’ús de les llengües cooficials en totes les administracions públiques “inclosa la de Justícia” així com el seu ús “generalitzat en les pàgines oficials i el seu reconeixement en l’àmbit internacional en paritat amb el castellà”.

També reclama que el funcionariat que presti serveis en territoris amb una llengua pròpia el conegui i que es prenguin mesures per estendre’n el coneixement i insta a “posar fi a la imposició legal exclusiva del castellà en la normativa estatal, que afecta de manera frontal a l’àmbit econòmic i singularment a l’etiquetatge” o la “recepció recíproca de mitjans de comunicació” dins “del mateix espai lingüístic, dins i fora de les fronteres administratives”.

El PP ha presentat una esmena defensada per la diputada Ana Vázquez que ha considerat “incomprensible” la iniciativa dels partits independentistes i sobiranistes. Vázquez els ha acusat de generar una “guerra lingüística” i d’utilitzar “les llengües com a armes polítiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona