Política

Iglesias defensa el vot amb Puigdemont tot i els atacs

Diu que si el suplicatori té el 50% de sís i no l’habitual 95% és pel conflicte

El PP insta Sánchez a expulsar-lo

Les eleccions a Madrid i l’aventura PSOE-Cs aïllen ERC i enverinen el camí de l’indult

Involuntàriament, Carles Puigdemont es converteix per culpa del suplicatori en la raó del nou esvoranc que separa el PSOE i el soci de coalició d’Unides Podem, que sent un clam de precs –i atacs– del PP, Vox i Cs perquè Pedro Sánchez expulsi Pablo Iglesias del govern pel desdeny a la justícia espanyola. Iglesias va defensar ahir el seu vot contrari a retirar la immunitat a Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí en la resposta al número dos del PP, Teodoro García Egea, però amb Sánchez present a només un escó –el de Carmen Calvo– de distància, era clar. “Els dos darrers suplicatoris anteriors al Parlament Europeu van tenir el 95% de sís i aquest amb prou feines va passar del 50%. Reflexionin vostès si hi ha un problema polític o no hi ha un problema polític.” Així es va adreçar Iglesias al PP però deixant un missatge igual de directe a Sánchez i al PSOE.

Iglesias està situat en l’ull de l’huracà pel que la dreta descriu com a “posar-se de part d’un pròfug”. El líder del PP, Pablo Casado, va exigir a Sánchez: “El Parlament Europeu retira la immunitat a Puigdemont amb els vots en contra dels seus socis, aquests que l’anomenen exiliat en un insult a la democràcia espanyola. Només per això hauria de fer cessar avui mateix el seu vicepresident.” El president va instar Casado a “deixar de ser l’aperitiu” del “plat fort”, que és Vox.

La crisi oberta pel vot antagònic del PSOE i Podem a Brussel·les s’afegeix al clima enrarit amb ERC que ha portat Gabriel Rufián a amenaçar Sánchez amb la retirada del suport. “Si continuen així ho celebraran a casa i no a La Moncloa”, va dir Rufián en veure l’eufòria del PSOE –sobretot dels eurodiputats d’Iratxe García– pel fruit de sumar el vot al PP i a Vox contra Puigdemont.

L’avís d’ERC, però, va ser relativitzat pel ministre de Política Territorial, Miquel Iceta. “El govern no pot fer contorsions contràries als seus valors per tenir suports a qualsevol preu.” L’endemà que ERC elevés el to, el PSOE va posar en marxa una aventura amb Cs per expulsar el PP dels seus feus a la pell de brau amb mocions de censura –de Múrcia fins a la Puerta del Sol– i la conseqüència és un escenari enverinat d’eleccions anticipades a Madrid forçades per Isabel Díaz Ayuso que ho deixen tot en suspens. L’acostament del PSOE a Cs fins a fer-se socis de censura no només rebaixa el preu dels 13 diputats d’ERC al Congrés, sinó que deixa en paper mullat el guió d’aprofitar l’etapa sense eleccions oberta després del 14-F per explorar l’indult als presos que Sánchez va anticipar el 29 de desembre en el balanç del 2020.

LA FRASE

El govern no pot fer contorsions contràries als seus valors per tenir suports [d’ERC] a qualsevol preu
Miquel Iceta
ministre de política territorial

Iceta: “No ho tornaran a fer”

El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, sent el crit “ho tornarem a fer” per part de presos com ara Jordi Cuixart i avisa que no serà així. “Tothom sap que els líders independentistes no ho tornaran a fer perquè ningú es tornarà a posar en la tessitura de tornar a la presó”, manté. En tot cas, segons Iceta, “si ho tornen a fer els tornarà a passar el mateix”. “L’Estat va guanyar i s’ha demostrat allò de l’imperi de la llei”, raona.

En una entrevista a RNE, Iceta va ser rotund airejant la seva certesa que si els presos polítics repeteixen el full de ruta del 2017 acabaran a la presó. “Si tornen a cometre el mateix delicte els passarà el mateix”, va dir Iceta sense citar quin és el delicte ara que el govern pretén reformar la sedició al Codi Penal per falta d’adequació als fets . “L’Estat va poder imposar l’imperi de la llei i va sancionar els qui l’havien trencat”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona