Política

TONI COMÍN

EURODIPUTAT DE JXCAT

“El PSOE no es creu la via del diàleg”

“La batalla no es perd si el TJUE dona la raó a Llarena”

“No es treu de la màniga el risc per als drets fonamentals”

L’Eurocambra ja comença a posar Espanya a la llista amb Polònia i Hongria
Hem utilitzat el suplicatori per posar sobre la taula el problema català

L’exconseller d’ERC i ara eurodiputat de Junts Toni Comín no ha desaprofitat els seus dots socials per esgarrapar vots a les grans famílies polítiques d’Europa en el suplicatori. Hiperactiu, xerraire i bon navegant en aigües rivals, Comín ha tingut un paper clau per fer amistats entre bambolines en la campanya de l’independentisme a l’Eurocambra.

Exactament, què han fet per no perdre per golejada?
Parlar cara a cara amb molts eurodiputats, malgrat les dificultats de la Covid-19. Els d’esquerra no tenien gaire inconvenient a reunir-se, però inclús alguns van demanar discreció. Per als populars, liberals i socialistes hem fet servir una diplomàcia discreta. No hem treballat amb el grup dels Conservadors i Reformistes, on hi ha Vox, ni amb els ultres d’Identitat i Democràcia (on hi ha el partit de Le Pen) per guanyar vots.
Per què no han pogut convèncer una majoria suficient als grans grups de la cambra?
Molts deien que els fets de l’1-O són anteriors a l’entrada a l’Eurocambra per esquivar el dilema de si Espanya vulnera els drets civils i polítics. Sense aquest argument, segurament tindríem més suports.
Van perdre la votació, de fet.
És una mala notícia, sí. Però també és bona perquè políticament és un resultat exitós.
Per què?
És una bufetada immensa a l’Estat espanyol que un 42% dels eurodiputats no estiguin d’acord amb la seva deriva autoritària. Sabem que molts estan radicalment en contra de la independència, però la votació no anava d’això, sinó de si Espanya té dret a perseguir els dissidents polítics.
Un 57% del Parlament Europeu no creu que sigui així.
Per això parlo de victòria política. Hem passat del silenci vergonyós de l’1-O, quan el Parlament Europeu no va condemnar la violència, a aconseguir que un 42% dels eurodiputats condemnin la gestió espanyola del conflicte català.
Hi ha més comprensió ara per l’afer català a l’Eurocambra?
Hem utilitzat el suplicatori per posar sobre la taula el problema català, passant del cas judicial a la conversa política de fons.
L’independentisme ha d’aspirar a victòries més tangibles? Guanyar votacions de debò?
L’independentisme no pot fer un pas en fals. Primer hem de consolidar el rebuig de les institucions europees a la deriva autoritària de l’Estat espanyol ara que l’Eurocambra ja comença a posar Espanya a la llista amb Polònia i Hongria.
L’aprovació del suplicatori dificulta el diàleg?
El PSOE opta per seguir judicialitzant el conflicte votant a favor del suplicatori. Els seus eurodiputats han fet una pressió indigna als companys del grup socialista europeu. El PSOE actua amb una estratègia repressiva idèntica a la del PP, però enganya millor. Si el PSOE no es creu la via del diàleg, per què ens l’hem de creure els altres?
El conflicte català continua als jutjats i ara es reobre el front judicial a Europa.
Llarena s’emportarà un disgust a Luxemburg, però hem de ser prudents. Hi ha elements que ens permeten estar tranquils amb les prejudicials del jutge Pablo Llarena. Bèlgica no es treu de la màniga el risc per als drets fonamentals per denegar l’extradició. Això s’allargarà uns mesos o màxim un any. Ja veurem la resposta.
Si el Tribunal de Justícia de la UE tomba el precedent de Lluís Puig, Bèlgica haurà de dir igualment si accepta l’extradició per sedició, ja que en el cas de l’exconseller només es va pronunciar sobre el delicte de malversació.
La qüestió de la doble incriminació pel delicte de sedició era la qüestió en què confiàvem més, on havíem centrat tota la nostra artilleria per combatre les euroordres. El tema dels drets fonamentals el vam posar des del principi a l’estratègia jurídica, però no teníem gaire confiança que el jutge belga s’atrevís a dir la veritat. La batalla jurídica no estaria perduda si el TJUE donés la raó a Llarena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona