Política

Sánchez promet ara reactivar el diàleg a través de la bilateral

Assegura que vol canalitzar el conflicte amb Catalunya per vies “legals i democràtiques”

Aragonès li recorda que no es renunciarà a l’autodeterminació ni a l’amnistia

ERC ja ho va advertir fa uns dies: si el govern de Pedro Sánchez opta per fer de Cs un soci preferent, l’actitud dels catalans canviarà al Congrés. I ahir se’n va veure una primera mostra a través d’una pregunta que el diputat Gabriel Rufián va formular al govern espanyol i de la qual en va obtenir el compromís de reactivar el diàleg per “canalitzar el conflicte” amb Catalunya. Rufián va afirmar que si les democràcies del món fossin cases, la democràcia espanyola seria “una barraca” on es tapen assassinats com ara el de Mikel Zabalza, on als exmilitars que parlaven d’afusellar “26 milions de fills de puta” no els passa res o on es mantenen empresonats demòcrates per haver organitzat un referèndum. Rufián va recordar de nou que ERC té 13 vots i va preguntar a Sánchez amb qui pensa tirar endavant les lleis socials. “Senyora Calvo, amb qui aprovarà una llei de memòria democràtica, amb nosaltres o amb l’outlet de la dreta? Montero, amb qui aprovarà la llei de fiscalitat? i senyora Rivera, amb qui aprovarà una llei de canvi democràtic?”, va dir referint-se a Ciutadans. I després va llançar l’advertiment: “Nosaltres no desapareixerem, i la pregunta és què estan fent, però sobretot què faran per intentar dignificar aquesta barraca?”

La resposta de Sánchez va arribar en forma de promesa: vol reactivar la comissió bilateral entre els dos governs per encaminar el conflicte català per vies “legals i democràtiques”. Com fan sempre els partits al govern espanyol, el president va tornar-se a referir a la Constitució com “la memòria de moltes generacions que van morir aquí i a altres parts d’Europa contra el feixisme i la llibertat”. No diguem a això barraca”, va insistir per afegir-hi, posteriorment, que el seu govern treballa per millorar la democràcia espanyola. “Per això estem demanant al PP una reforma dels òrgans constitucionals i de la Constitució per millorar drets i llibertats i encarrilar conflictes com el català per les vies legals i democràtiques”, va concloure. Sánchez va tancar la resposta a Rufián agraint a ERC la contribució que ha fet a la governabilitat fins ara i va reblar que el seu govern està “en espera de poder posar en marxa de nou la comissió bilateral de negociació entre el govern de Catalunya i el govern d’Espanya”.

Resposta d’Aragonès

El vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, va reaccionar al compromís de Sánchez reclamant-li celeritat. Va recordar que hi ha una part que no depèn de l’Estat, sinó de Catalunya i que implica la formació del govern. Aragonès va indicar que cal negociar el conflicte polític entre els dos territoris, però que també cal plantejar qüestions del dia en àmbits socials, econòmics o ambientals. El candidat a la presidència de la Generalitat va recordar que aquestes reunions ja s’han anat fent i que cal tornar-les a impulsar quan arrenqui la nova legislatura. De fet, però, la comissió bilateral només es va arribar a reunir un sol cop, amb la visita d’una delegació encapçalada pel llavors president Quim Torra. Aragonès, però, va recordar a Sánchez que el govern que s’està negociant no renunciarà a l’autodeterminació i l’amnistia i per això va exigir abordar les necessitats que té Catalunya. Una vegada més, va insistir que cal afrontar el conflicte català des de la democràcia amb la llibertat dels “presos polítics i exiliats”. El candidat republicà es va limitar a dir, sobre les negociacions, que espera que l’acord segui imminent.

LA FRASE

Quina democràcia plena protegeix i ajuda un rei i unes infantes a robar vacunes?
Gabriel Rufián
diputat d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona