Política

El medi marca les eleccions de Groenlàndia

Els socialistes, que són favorits, s’oposen a un gran projecte miner de terres rares

Groenlàndia, territori autònom danès, va celebrar ahir eleccions parlamentàries anticipades, en què els sondejos apunten a una victòria de l’opositor socialista Inuit Ataqatigiit (IA), partidari de paralitzar un gran projecte miner que ha marcat la campanya. Als comicis concorren set partits i hi estan cridats a participar 41.000 ciutadans per elegir 31 diputats. L’únic sondeig realitzat ens les setmanes prèvies situava l’IA amb el 36%, més de deu punts d’avantatge respecte del socialdemòcrata Siumut. Aquest partit ha governat en totes les legislatures excepte en una des que l’illa, de 56.400 habitants en un total de dos milions de kilòmetres quadrats, va aprovar el seu estatut d’autonomia, l’any 1979.

El Siumut, com el social liberal Demokratiit (tercera força), defensa el projecte de Kuannersuit, una mina de terres rares que vol explotar una empresa australiana amb capital xinès i que podria reportar grans ingressos a les arques públiques, tot i que planteja dubtes mediambientals i divideix la societat groenlandesa. Si els pronòstics es confirmen, l’IA podria formar govern amb altres petites formacions i frenar el projecte, clau per assentar una futura independència basada en la riquesa del subsòl groenlandès, objecte de desig de les grans potències, atretes també per la posició estratègica de l’illa. L’aprovació, el 2009, d’un nou estatut, que inclou el dret d’autodeterminació, i la riquesa minera i petroliera d’aquest territori àrtic van fer pensar en una separació exprés de Dinamarca. Però factors com ara la crisi econòmica i les dificultats per extreure aquests recursos han rebaixat les expectatives secessionistes.

Altres possibles fonts d’ingressos, com ara el turisme, han guanyat pes en la discussió política dels darrers anys per reduir la dependència econòmica de Dinamarca, que aporta prop de la meitat del producte interior brut (PIB) de l’illa, el 80% coberta de gel.

La independència ha tingut un paper residual durant aquesta campanya en comparació d’anteriors convocatòries electorals. Tot i que la gran majoria de la població i dels partits polítics hi està a favor, les parts discrepen sobre els terminis i la forma d’assegurar els ingressos necessaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona