Política

vegueries

El Parlament reconeix l'àmbit funcional del Penedès

El ple aprova sense cap vot en contra la proposició de llei que fixa l'àmbit funcional de planificació del Penedès

La plataforma està satisfeta i veu més a prop la creació d'una vuitena vegueria per al Penedès

“Tot i els retards incomprensibles del govern, s'ha fet justícia”

El Penedès ja té el seu àmbit funcional de planificació i es veu més a prop d'aconseguir una vegueria pròpia a finals d'aquest mes, quan el ple del Parlament de Catalunya debati la nova llei de vegueries. Ahir a la tarda, tots els grups parlamentaris van aprovar la proposició de llei que reconeix l'àmbit funcional de planificació del Penedès i que situa el territori format per les comarques del Garraf, l'Alt Penedès, el Baix Penedès i una part de l'Anoia a l'altura dels altres set territoris reconeguts fins ara com a tals: l'àmbit metropolità, les comarques gironines, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, Ponent, les comarques centrals i l'Alt Pirineu i l'Aran.

L'aprovació sense cap vot en contra ha estat rebuda amb satisfacció per la Plataforma per una Vegueria Pròpia del Penedès i amb emoció pel fet de veure el seu objectiu de la vegueria més a prop. Per Fèlix Simón, portaveu de la plataforma, el Penedès té per fi l'àmbit que legítimament li tocava i això és el resultat d'una feina de cinc anys: “El Penedès ha fet ús de la capacitat sobirana del poble i hem vist que ha funcionat, ho hauríem de fer més sovint”. Des de la plataforma reconeixen que han “embogit” en el moment de l'aprovació, però fan una reflexió més global. “Malgrat els retards incomprensibles per part del govern, s'ha fet justícia. El més trist és que ens han estafat tres anys en què el Penedès s'ha transformat i ara tenim una hipoteca que ens acompanyarà per llarg”, es lamenta Fèlix Simón.

L'aprovació de l'àmbit ha estat fruit de les proposicions presentades per CiU i el PP, que s'han acabat tramitant conjuntament, i que finalment han tingut el suport de tots els grups parlamentaris. Tot i això, el govern català encara veu amb reticència la creació de la vegueria del Penedès. Durant el ple, el diputat penedesenc Roberto Labandera (PSC) va puntualitzar que “alguns han pretès que la llei fos una drecera cap a l'organització territorial i la creació de la vegueria del Penedès; nosaltres no ho creiem així”. De fet, per Labandera “una cosa és l'ordenació i l'altra l'organització territorial”. Per contra, el diputat de CiU Joan Raventós va assegurar durant el debat que l'aprovació d'ahir “no és l'única destinació, sinó una parada per reprendre el camí desitjat'”, en relació amb la creació de la vuitena vegueria. En aquest sentit, la Plataforma per una Vegueria Pròpia ha volgut recordar al govern les declaracions del president José Montilla en què apuntava que només podien ser vegueries els territoris que tinguessin un àmbit funcional propi. “Hem d'aprofitar l'oportunitat perquè ara som igual que la resta”, remarca Fèlix Simón, que creu que “el govern de la Generalitat té una bona oportunitat per aplicar ara el principi de subsidiarietat”.

El PSC se suma a l'àmbit

El diputat del PSC va subratllar durant el debat que ha estat “amb un govern d'esquerres quan el Penedès ha tingut aquesta figura”, tot i que el grup desvincula l'ordenació de l'organització.

Pla parcial del Penedès

En el termini de tres mesos, es començaran els treballs de redacció del pla territorial parcial del Penedès per poder projectar en conjunt les noves infraestructures i equipaments del territori.

Una realitat no metropolitana

El parlamentari del PP Santi Rodríguez va remarcar al ple que l'àmbit permetrà al govern ajustar el planejament a les realitats del territori “perfectament diferents de les metropolitanes”.

El Penedès, al mapa català

Pel diputat d'ERC i alcalde de Gelida, Miquel Carrillo, ahir es va col·locar el Penedès al mapa definitivament: “És el dia més important per al Penedès en 30 anys de Parlament”.

A punt, la llei de vegueries

El pròxim ple del Parlament, que es farà el 28 o 29 de juliol, debatrà la nova llei de vegueries i una esmena de CiU que obligarà els grups a pronunciar-se sobre la creació de la del Penedès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA