Política

Borràs qüestiona les “presses” d’Aragonès i prioritza un “bon acord”

La presidenta del Parlament recorda que el 30 de maig era la data escollida per l’actual Govern per a les eleccions

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha qüestionat aquest dilluns les “presses” expressades pel candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, per poder ser investit i formar Govern al més aviat possible, i veu prioritari aconseguir un “bon acord” entre Junts i Esquerra.

Així ho ha plantejat en declaracions a la 2 i Ràdio 4, després que Aragonès urgís aquest dissabte a JxCat a tancar un acord que permeti formar Govern al més aviat possible, en considerar que no és moment de “xutar la pilota cap endavant”.

Borràs ha recordat que el passat 15 de gener “va ser el mateix govern de la Generalitat, amb Pere Aragonès al capdavant, qui va fixar la data de les eleccions pel 30 de maig”, en un intent fallit d’ajornar els comicis del 14F per la pandèmia.

Això significa que “des del Govern es preveia que es podia treballar pel país” malgrat estar encara en funcions, ha destacat Borràs, que ha afegit que Catalunya es troba “en una situació d’interinitat des de fa molt temps”.

Segons Borràs, “la mateixa gent que ara fica pressa als partits perquè hi hagi Govern, segurament, davant el primer dels obstacles que pugui aparèixer” en la legislatura “demanaria explicacions sobre per què no s’ha fet un bon acord de govern”.

Borràs ha advertit que JxCat i ERC no han d’aconseguir simplement un “pacte d’investidura” per triar Aragonès, sinó buscar un “pacte de legislatura” que permeti constituir un “Govern fort”, que “reprodueixi el resultat de les urnes”.“Un Govern independentista on no hi hagués els 32 diputats de JxCat em semblaria estrany”, ha apuntat, en referència a la possibilitat que ERC governi en solitari.

Sobre el Consell per la República, l’espai parainstitucional liderat per Carles Puigdemont des de Bèlgica, ha afirmat que “és la materialització de l’últim reducte de l’1-O” i ha dit no entendre “per què té tantes reticències” ERC sobre aquest tema.

També s’ha mostrat molt escèptica pel que fa a la taula de diàleg sobre Catalunya, ja que “l’Estat espanyol és molt clar, no vol donar cap opció al fet que, democràticament, els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret a l’autodeterminació”.

“No podem esperar un referèndum acordat, és com parlar d’una criatura mitològica, els referèndums acordats amb l’Estat espanyol no existeixen”, ha recalcat.

D’altra banda, Borràs ha deixat en mans dels grups parlamentaris la possibilitat de reformar el reglament del Parlament per blindar els diputats processats però que encara no tinguin sentència ferma. No obstant això, ha remarcat que l’article 25.4 del reglament del Parlament “vulnera la presumpció d’innocència”, ja que assenyala que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral” al diputat, ha d’acordar la “suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona