Política

Vox portarà al TC la decisió de la Mesa de deixar el partit sense cap senador per designació autonòmica

La formació d’extrema dreta qualifica d’“estafa” la fórmula del sistema ‘imperiali’ avalada pel bloc sobiranista

Alejandro Fernández (PP) diu que “les urnes van decidir” que a Vox li pertoca un senador

Els partits independentistes avalen deixar Vox sense senador perquè la formació ultra vol suprimir les institucions catalanes

Vox prepara un recurs d’empara per portar al Constitucional la decisió de la Mesa de deixar el partit sense cap senador per designació autonòmica.

Així ho ha anunciat el diputat Juan Garriga en una roda de premsa aquest dimarts des del Parlament, després de la reunió de la Junta, que ha avalat aplicar el sistema ‘imperiali’ per deixar Vox fora del repartiment de cadires a la cambra alta espanyola –fruit d’un acord del bloc sobiranista–, que reparteix 3 senadors a PSC, 3 a ERC i 2 a Junts. Vox ha qualificat d’“estafa” la fórmula i ha anunciat que “plantarà cara” i “esgotarà tots els canals previstos” quan la Mesa prengui la decisió definitiva: “En demanarem la reconsideració”, ha afegit Garriga, que ha reclamat que “es faci justícia”.

En la mateixa línia, el president del PPC, Alejandro Fernández, s’ha mostrat en contra de la decisió dels grups independentistes i els comuns de deixar a Vox sense senador autonòmic en representació del Parlament. “Ho van decidir les urnes. Qualsevol fórmula que no respecti el resultat electoral és antidemocràtic”, ha dit en una roda de premsa aquest dimarts.

El líder del PP català també ha denunciat que no s’hagi produït cap instrument de control parlamentari al Govern en funcions des del 13 de gener. “Això sí que és una anomalia antidemocràtica”, ha lamentat. Ha assegurat que ha fet una recerca exhaustiva i no ha trobat cap democràcia on hagi passat el mateix i ha acusat el vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, de tenir “temptacions totalitàries”.

Pel que fa al PSC, que impulsa el pacte anti-Vox juntament amb altres quatre forces del Parlament –ERC, JxCat, la CUP i els comuns– s’ha desmarcat del “desenvolupament” que aquests partits volen donar a l’acord. Segons els socialistes, no es pot privar legalment a la ultradreta del senador designat pel Parlament.

En canvi, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha lamentat que el PSC s’hagi desmarcat de l’acord per deixar Vox sense senador autonòmic. Vilalta considera que el sistema respecta el criteri de proporcionalitat, compleix el reglament i evita que un partit que “fomenta l’odi i les discriminacions” representi la cambra al Senat.

D’altra banda, la portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis, ha avalat aquest dimarts que Vox no tingui cap senador autonòmic designat per la cambra catalana perquè defensa la supressió de les institucions catalanes.

En roda de premsa al Parlament, Geis ha celebrat que s’hagi tancat l’acord sobre els senadors autonòmics de forma “àmplia” amb la CUP, En Comú Podem i ERC.

En aquest sentit, la diputada de la CUP-NCG Laia Estrada ha explicat aquest dimarts que han acceptat quedar-se sense senador en representació del Parlament a canvi que Vox tampoc n’obtingui cap. “Hi hem donat suport malgrat que ens quedàvem sense representació al Senat perquè enteníem que hem de reivindicar el pacte antifeixista i barrar el pas a l’augment de l’extrema dreta”, ha explicat Estrada.

Per la seva banda, el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, ha explicat que “els senadors són nomenats pels partits, però són senadors del Parlament i hi van en representació del conjunt de la cambra” i que la decisió de deixar sense representant a Vox “s’ajusta a dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona