Política

Junts i ERC, en peu de guerra

Artadi aclareix a ERC que els quatre vots de Junts no són de franc

Els republicans expliquen a la militància que si Junts no els cedeix els vots necessaris hi haurà eleccions

Lluny de rebaixar la crisi, la decisió d’ERC d’aparcar les negociacions amb Junts ha obert un nou focus de disputa i ha intensificat els retrets entre les dues formacions. La presidència de la Generalitat per a Pere Aragonès sembla més difícil que mai després que ahir la portaveu de Junts, Elsa Artadi, concretés el compromís del secretari general Jordi Sànchez de cedir-los vots i en detallés les condicions.

D’aquesta manera, el compromís de Junts ha quedat limitat a la cessió de quatre vots seus que requeriran un acord previ entre ERC, la CUP i els Comuns. A més a més, Artadi va assegurar ahir que no seran cap regal, sinó fruit de l’acord a què hauran d’arribar ara amb ERC, per la qual cosa els instava ahir a negociar els termes de l’acord d’investidura tot i que reiterava el prec a ERC perquè retorni a la mesa de negociació per cercar un acord més enllà de la investidura. I tot això serà possible sempre que la militància de Junts ho aprovi, la qual cosa no fa entreveure un camí massa fàcil després de dinamitar el petit recorregut que s’havia aconseguit, si més no, traçar.

Els republicans van ser ahir els primers de prendre la paraula assegurant que “no hi haurà cap problema” perquè Junts cedeixi els vots necessaris per a la investidura d’Aragonès, ja que considera que els seus encara socis en l’executiu en funcions són “gent de paraula” i així es van comprometre a fer-ho per evitar la repetició de les eleccions. Les declaracions provenien del diputat i negociador republicà Sergi Sabrià en una entrevista a Rac1, on també criticava les noves condicions d’aquest compromís llançat per Sànchez al principi de les negociacions.

Així, el dirigent destacava que Junts ha posat ara una “condició afegida” que no havien especificat abans per cedir-los els seus vots, que és que els republicans tanquin abans un pacte amb la CUP i els Comuns. Sabrià reiterava que la proposta actual d’ERC és un “govern en minoria i en solitari”, per la qual cosa també tancava la porta a poder tornar a negociar amb Junts la seva incorporació al govern i afegia que tampoc no preveuen que la CUP i els Comuns entrin a formar part de l’executiu. En qualsevol cas, Sabrià va deixar clar que si Junts no facilita la investidura d’Aragonès, no buscaran el suport del PSC: “No anirem a buscar els socialistes en cap cas. Si no arriben aquests quatre vots de Junts (els imprescindibles per investir el líder d’ERC), Junts ho haurà d’explicar, perquè aniríem a eleccions”, advertia.

Reunió urgent d’ERC

Aquest nou escenari es traslladava ahir al vespre a les assemblees territorials d’ERC a través d’una convocatòria digital. L’objectiu era explicar-se i sentir també la valoració que fa la militància del que qualifiquen com un “gest de responsabilitat del partit per desencallar les negociacions amb un govern en solitari i evitar així unes noves eleccions després de 223 dies de govern en funcions i més de 80 dies de negociacions per un govern de coalició”, segons resa el comunicat.

A l’altra banda del tauler, Elsa Artadi llançava un reguitzell de retrets als republicans. La dirigent de Junts criticava que els republicans en cinc dies haguessin passat de veure un punt d’inflexió en les negociacions i un possible acord abans del 20 de maig a trencar “unilateralment” les converses. També els va criticar que comentessin en públic detalls de la negociació i que fixessin “ultimàtums” a la seva formació. La dirigent va assegurar que l’acord ja s’havia “pràcticament aconseguit” abans que ERC anunciés ahir la ruptura de les negociacions i que per fer-ho possible els de Puigdemont han estat disposats a reunir-se “matí, tarda i nit”, deixant entreveure que l’agenda dels republicans no era tan generosa.

Agenda atapeïda

L’agenda dels republicans incorpora a partir d’avui el nom de nous protagonistes en la negociació, els Comuns. Ahir la presidenta del grup parlamentari Jéssica Albiach celebrava la decisió d’ERC “d’emancipar-se de Junts” i admetia que els republicans ja s’hi havien posat en contacte per negociar. “Catalunya necessita un govern i per nosaltres no quedarà”, avançava en una entrevista a Catalunya Ràdio. Interrogada sobre si entraran al govern, es limitava a dir: “Com més fort sigui el govern, millor es podrà fer.”

Qui de moment no té cap intenció d’entrar al govern és la CUP. El diputat Carles Riera explicava que l’acord assolit amb ERC és “de mínims”, “insuficient” per formar part de l’executiu. Amb tot, s’obren a parlar de més implicació de la CUP segons com es desenvolupi la legislatura i si s’avança en nous escenaris”, va matisar.

LES FRASES

El gir de guió i el moviment unilateral d’ERC de trencar negociacions va ser ahir una gran sorpresa per a nosaltres
Entenem que no hi haurà cap problema i Junts ens cedirà els vots necessaris perquè són gent de paraula
Com més fort, més garantia de polítiques progressistes i que es compleixin els acords i es camini cap a la transformació
Si avancem en la confrontació democràtica i l’autodeterminació ens podem replantejar entrar al govern
Junts no ha dit mai que regalarà els vots per a la investidura
Elsa Artadi
vicepresidenta de junts
Si no arriben els 4 vots, Junts ho haurà d’explicar, perquè aniríem a eleccions
Sergi Sabrià
sotssecretari general de comunicació d’ERC
Catalunya necessita un govern i per nosaltres no quedarà
Jéssica Albiach
presidenta del grup dels comuns
Volem un acord el més ampli possible i que tingui la màxima potència
Carles Riera
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona