Política

ERC i Junts enfilen l’hora límit amb Sánchez de fons

Aragonès persegueix la investidura ‘in extremis’ amb la vida útil de la mesa de diàleg i el recel per la tardança dels indults com a esculls

Rufián vol ser lliure al Congrés i Nogueras vol coordinació

Quan s’acosta el minut 90 i el temps afegit en un partit de futbol, i el resultat és curt, les aficions esperen un cop de rauxa fora de guió, com ara que el porter abandoni l’àrea i pugi a rematar un córner. Morir a l’àrea contrària és sovint el termòmetre de donar-ho tot fins al final. El partit obert el 14 de febrer amb el triomf estèril de Salvador Illa i la suma del 52% independentista obre avui els minuts finals fins al 26 de maig, i ERC i Junts enfilen l’hora límit pendents de la via heroica dels negociadors. Amb Pedro Sánchez com a escull de fons –pel recel sobre la vida útil de la mesa de diàleg i la tardança amb els indults–, Pere Aragonès persegueix ser investit in extremis per Junts, ja sigui amb coalició d’inici o no.

El més semblant que hi ha en política a la rauxa del porter pujant a rematar a la desesperada és que els equips s’arremanguin en un esprint final negociador, i això faran els d’Aragonès i els de Jordi Sànchez en un país abonat a l’últim minut. Per avalar la màxima segons la qual la pressió fa diamants, hi ha la història: Quim Torra va necessitar 144 dies per ser investit el 2018 i Carles Puigdemont en necessitaria 105 el 2016. Però ERC esgrimeix que aquelles demores no eren culpa seva.

“Acord o pleguem tots”

L’encarregada de posar veu al moment negociador serà avui la vicepresidenta de Junts i portaveu, Elsa Artadi, i ho farà després d’una turbulenta setmana en la qual ERC va esbossar un breu festeig amb els comuns abans de tornar a buscar Junts com a parella de ball. Tot i que Junts es vanta fins ara de tenir més discreció que ERC a l’hora de relatar el minut i resultat de les converses, la negociadora i portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, no va voler ocultar en públic dimarts passat el seu cru desencís: “Si no ho aconseguim ja podem plegar tots, perquè això seria una estafa històrica als votants i al país.” Enmig d’aquella commoció pel gir d’Aragonès –i encara més després que Gabriel Rufián alertés “Convergència o Divergència o Junts” que ERC “no és la minyona de ningú”–, Josep Rius va haver de calmar els seus amb l’enviament d’un argumentari en què es ratificava l’aposta per un acord de legislatura a tres per “preservar la majoria del 52% de vots i 74 diputats”.

Després de la possibilitat llançada per Jordi Sànchez d’oferir 4 vots a favor i 28 abstencions si ERC enrolava els comuns i la CUP a bord, l’argumentari de Rius als seus partia de la premissa que els vots de Junts “no serveixen per facilitar un govern no independentista”, esgrimia que “mai s’ha proposat cap tutela de la Generalitat” i lamentava que “ERC doni més de 480 dies de marge al govern del PSOE (sense obtenir cap resultat bo per a Catalunya) i només 80 dies a Junts per negociar un govern”. Més enllà del rol del Consell per la República, el Congrés és el gran front de disputa: Rufián hi vol mans lliures perquè sent que les urnes del 14-F han validat la seva estratègia, i Nogueras hi vol una coordinació mínima. “Si hi ha govern independentista, a Madrid serem els que executarem el que ens mani el govern de la Generalitat i té tot el sentit que al Congrés hi anem coordinats. Mirem la manera en què ERC es pugui sentir més còmoda”, raona Nogueras. Rufián, però, no vol que el protagonisme dels 13 escons d’ERC es dilueixi en un magma amb els 4 de Junts, i encara menys ara que l’agenda legislativa de Sánchez i Podem inclourà des de punts clau de la carpeta catalana com ara la reforma del Codi Penal fins a fites progressistes com per exemple la derogació de la llei mordassa i el desmuntatge de la reforma laboral de Mariano Rajoy.

Justícia, mesa, llei trans

Mentre que a Barcelona exploraran l’hora límit del pacte, al Congrés ERC, Junts i la CUP tenen una setmana política d’alt voltatge: dimarts es veuran les cares en comissió amb la presidenta del Tribunal de Comptes, María José de la Fuente, en plena ofensiva de repressió contra els patrimonis personals; una proposició de llei d’igualtat real de les persones trans serà defensada a l’uníson per ERC i Junts (que passen al davant i per l’esquerra a la coalició PSOE-Podem) i dimecres Mireia Vehí (CUP) planteja al ple una interpel·lació urgent al ministre Miquel Iceta sobre la resolució del conflicte i els avenços de la mesa de diàleg.

Amb les enquestes a la mà, l’independentisme no troba incentiu a repetir eleccions el dimarts 13 de juliol, el PSC hi veu la possibilitat de reforçar Illa –pot buidar Cs del tot però fins que no resolgui la ferida empàtica amb ERC no té cap via de pacte transversal– i el PP podria jugar a importar l’efecte Ayuso.

LA FRASE

Si executem el que mani el govern té tot el sentit coordinar-se al Congrés
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés

Iceta: “Amb el PSOE es trenca l’independentisme”

El primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, no creu que la política del president Pedro Sánchez amb Catalunya hagi fracassat. I, per il·lustrar-ho, Iceta compara el present amb l’etapa viscuda sota el govern de Mariano Rajoy. “Amb el PP va estar a punt de trencar-se Espanya i amb el PSOE el que s’ha trencat és l’independentisme”, constata el ministre en una entrevista al diari basc El Correo.

Iceta, que està completant amb el PNB traspassos com ara el de les presons basques, aborda el moment que viu l’independentisme a nou dies del risc de repetició electoral el 13 de juliol. “Estem assistint a una ruptura de l’independentisme. No estan d’acord en el camí a seguir ni estan en disposició de poder governar junts, la qual cosa és molt, molt rellevant”, analitza. Observant la desunió des de Madrid, Iceta avisa que “el 2015 van concórrer junts i ara no són capaços ni d’acordar un govern”. Per Iceta, l’única solució al conflicte és “un autogovern millor en una Espanya unida” i no vol crear “falses expectatives”. “No estem en vespres d’aquesta solució”, va aventurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona