Política

El Suprem tomba el recurs pel “diner roig” de Sant Julià

Conclou que la reclamació fa referència “a una norma preconstitucional que ja no està en vigor”

Sant Julià de Ramis es va convertir en el primer ajuntament a demandar l’Estat perquè l’hi retornés

L’agost del 1938, el règim fran­quista va obli­gar par­ti­cu­lars i admi­nis­tra­ci­ons a entre­gar tota la moneda repu­bli­cana –els diners eme­sos per la República a par­tir del cop d’estat del 18 de juliol, con­si­de­rat dinero rojo– al Banc d’Espa­nya. El març del 2019, Sant Julià de Ramis es va con­ver­tir en el pri­mer ajun­ta­ment a deman­dar l’Estat perquè li retornés els diners espo­li­ats pel fran­quisme. En el cas de Sant Julià, es van entre­gar 818.784,50 pes­se­tes de l’època, que, segons el doc­tor en eco­no­mia de la UdG Lluís Pla­nas, equi­val­drien a 11,5 mili­ons d’euros. La majo­ria les van apor­tar 134 veïns del poble, però 9.786 cor­res­po­nien al con­sis­tori. Segons el peri­tatge de l’expert, equi­va­len a 136.123,26 euros.

El Tri­bu­nal Suprem, però, ha deses­ti­mat el recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu que el 20 d’octu­bre pas­sat va inter­po­sar l’Ajun­ta­ment, asses­so­rat pel bufet Delso Quin­tana, després que el 13 de desem­bre del 2019 el Con­sell de Minis­tres deses­timés la recla­mació patri­mo­nial que feia el con­sis­tori davant l’Estat. En el recurs, l’Ajun­ta­ment de Sant Julià només recla­mava que se li retor­nes­sin els diners que l’any 1936 eren pro­pi­e­tat muni­ci­pal: un total de 9.786 pes­se­tes. D’aquesta manera s’agi­lit­zava la causa però també, un cop la justícia resolgués, els veïns de Sant Julià afec­tats, més d’un cen­te­nar, podrien tenir juris­prudència en la qual empa­rar-se a l’hora de fer les seves recla­ma­ci­ons.

La sentència con­clou que la recla­mació ha pres­crit, tot i que l’Ajun­ta­ment al·legava que mai s’havia dero­gat la llei fran­quista que va per­me­tre l’espoli. El Suprem, però, ho argu­menta amb una sentència que ja havia dic­tat el 2017 en relació amb un cas simi­lar. “La pecu­li­a­ri­tat de les lleis pre­cons­ti­tu­ci­o­nals con­sis­teix, en allò que ara interessa, en el fet que la Cons­ti­tució és una llei supe­rior i poste­rior”, recull l’alt tri­bu­nal. El Suprem tam­poc entra a valo­rar la llei fran­quista que va per­me­tre espo­liar els diners repu­bli­cans.

Pagar les cos­tes

El Suprem també con­si­dera que l’acord del Con­sell de Minis­tres que dene­gava indem­nit­zar l’Ajun­ta­ment és “ajus­tat a l’orde­na­ment jurídic”. A més, obliga el con­sis­tori a pagar les cos­tes del procés. Segons con­creta la sentència, seran d’un màxim de 3.000 euros. El con­sis­tori ha dit sem­pre que arri­ba­ria fins on calgués per recu­pe­rar els diners repu­bli­cans.

LA XIFRA

136.123
euros
és la quantitat actual de les monedes republicanes espoliades del consistori de Sant Julià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.