Política

Junts consulta les bases, però garanteix la investidura

Sànchez assegura que si els associats rebutgen l’acord, Aragonès serà igualment president i el partit passarà a l’oposició

Torra recela del pacte perquè hi falta estratègia independentista

Les bases de Junts decidiran des d’aquesta tarda i fins demà al migdia si avalen l’acord amb ERC per formar un govern de coalició. En cas que el resultat sigui negatiu, Junts facilitarà la investidura, però el grup passarà a l’oposició, amb la qual cosa sembla bastant improbable que els associats rebutgin un acord que permet al partit gestionar àrees de poder, especialment Economia i Finances. Tanmateix, però, entre els arguments que podrien propiciar un resultat negatiu hi ha el paper que finalment s’ha reservat al Consell per la República, liderat per Carles Puigdemont, ja que de moment queda al marge del nucli d’ideòlegs del full de ruta independentista en espera que es reformuli. En aquest cas, serà un nucli de coordinació format pels tres partits –Junts, ERC i la CUP– i l’ANC i Òmnium.

Així ho va explicar el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en la roda de premsa conjunta que va oferir amb el candidat d’ERC, Pere Aragonès, als jardins del Palau Robert de Barcelona.

Els associats, al voltant dels 6.000, hauran de respondre de manera telemàtica si accepten o no l’acord amb ERC, però el fet que el compromís de Sànchez sigui mantenir la investidura d’Aragonès malgrat que les bases rebutgin l’acord assegura que com a mínim no hi haurà una repetició d’eleccions al juliol.

En la roda de premsa, Sànchez va assenyalar que el preacord aconseguit amb ERC no només consisteix a “posar en un document dues mirades estratègiques”, sinó que intenta combinar-les “de manera coherent i sòlida”.

“L’absència d’una majoria absoluta d’ERC o Junts ens obligava a fer una feina de buscar allò que ens unia i que compartíem en cadascun dels programes electorals”, va assenyalar el secretari general de Junts. L’acord, hi afegeix, no fa “que un o un altre sigui derrotat o en surti victoriós”, sinó que representa “la victòria del 52% de l’independentisme”. “És la lectura que n’hem de fer més enllà de mesures concretes”, va reblar Sànchez i així ho intentaran vendre a les bases del partit en aquests últims dos dies.

Paral·lelament, ERC celebra aquesta tarda un consell nacional per ratificar l’acord i els darrers dies ha celebrat assemblees territorials telemàtiques per explicar com anaven les negociacions.

Els que per ara tampoc sotmetran l’acord a la votació de la militància són els cupaires. Mentre es mantingui l’acord signat amb els republicans, els anticapitalistes també es comprometen a investir Aragonès president, tot i que estan en espera de conèixer la lletra petita del nou acord entre ERC i Junts. Fins ara, la CUP havia pressionat ERC perquè obtingués competències en salut, drets socials, acció climàtica i educació, però al final no ha pogut ser.

L’ANC vol un rumb clar

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va celebrar ahir el pacte entre ERC i JxCat per desencallar la investidura de Pere Aragonès, però va exigir a les dues formacions “un rumb clar”, amb “passos decidits i concrets” per avançar cap a la independència. Sobre aquest tema, Paluzie ha demanat a ERC i JxCat no tornar “a una etapa com la de la legislatura anterior”, “sense rumb”, a parer de la presidenta de l’ANC. “La repressió contra l’independentisme és constant per part de l’Estat. Hem de recuperar la iniciativa política i un projecte ferm i decidit per fer la independència”, hi va afegir.

Així ho va anunciar en declaracions a la premsa a les portes de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), abans de l’inici de les vistes orals dels recursos presentats per l’ANC contra les resolucions de la Junta Electoral que van impedir concentracions de l’entitat en la campanya del 14-F.

Si surt un no, facilitarem la investidura. Per tant, no preveiem l’escenari d’eleccions
Jordi Sànchez
secretari general de junts
Sense estratègia independentista, es fa difícil governar
Quim Torra
131è president de la generalitat
Cal un rumb clar i passos decidits i concrets cap a la independència
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona