Política

ERC demana explicacions a Grande-Marlaska sobre l’ascens de Baena

El responsable de diverses investigacions contra l’independentisme ha estat promogut a número 2 de la Comandància de la Guàrdia Civil Barcelona

Els republicans denuncien que el tinent coronel de la Guàrdia Civil “assetjava els seus propis investigats a les xarxes” socials

ERC ha presentat una petició de compareixença del ministre espanyol d’Interior, Fernando Marlaska, a la Comissió d’Interior del Congrés dels Diputats perquè doni explicacions sobre l’ascens del tinent coronel Daniel Baena a número 2 de la comandància general de la Guàrdia Civil a Barcelona.  Baena va ser el responsable de les investigacions de la causa de l’1-O que va portar els líders independentistes al banc dels acusats i també la dels CDR.

A la petició de compareixença, signada per Montserrat Bassa i Gabriel Rufián, els republicans pregunten al ministre quins són els mèrits de Baena per ser ascendit i per què se’l premia quan ha estat “reiteradament desacreditat professionalment pels propis tribunals, que han arribat a considerar que les seves declaracions i suposades proves no es corresponen amb la realitat”.

També qüestionen al govern espanyol si creu que Baena és la persona adequada per mantenir una bona coordinació amb els Mossos d’Esquadra després de les seves “crítiques” a la tasca de la policia catalana.

Al seu escrit, els republicans qualifiquen Baena de “tinent coronel ultra” i l’acusen de “retòrcer i pervertir la realitat i la llei per adaptar-la a la seva ideologia i la seva fanàtica obsessió contra l’independentisme català”.

En aquest sentit, els diputats d’ERC assenyalen que durant la investigació el guàrdia civil durant mesos es va dedicar “activament” a “assetjar” els seus propis investigats a les xarxes socials sota el pseudònim de Tácito (@nmaquiavelo1984).

A més, afirmen que va ser aquest mateix tinent coronel el qui “simbòlica i ideològicament” hauria batejat amb el nom d’operació Volhov –que rememora una batalla de la Segona Guerra Mundial en la qual la División Azul va lluitar al costat dels nazis contra l’exèrcit soviètic- una de les últimes causes contra dirigents independentistes. Els republicans recorden que en aquesta investigació es vinculava l’independentisme amb una suposada trama conspirativa relacionada amb Rússia per desestabilitzar l’Estat espanyol, un extrem que ha estat “descartat recentment per l’Audiència Nacional”.

“Per què es premia el tinent coronel Baena amb un ascens a la comandància general de la Guàrdia Civil a Barcelona després de demostrar la seva ideologia rememorant una batalla de l’Exèrcit Nazi?”, pregunten els republicans.

El Butlletí Oficial de la Guàrdia Civil de dimarts publica l’ascens de Baena, que fins ara cap de la policia judicial a Catalunya, i explica que el mateix tinent coronel va sol·licitar la plaça, que estava vacant. A la comandància de la Guàrdia Civil de la zona de Barcelona, que té la seu a Sant Andreu de la Barca, Baena estarà per sota del coronel Pedro Pizarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona