Política

La base avala l’aposta de Junts d’investir i governar

El 83% dels militants han votat sí a una pregunta que induïa a destacar el valor del 52% del vot independentista

La consulta no permetia rebutjar la investidura d’Aragonès si guanyava el no

La militància de Junts per Catalunya ha donat suport a la decisió de la direcció d’investir president de la Generalitat el republicà Pere Aragonès i d’integrar-se també en el govern. Tot i que persones de l’entorn com l’expresident Quim Torra o l’exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí han criticat l’acord amb ERC, les bases de la formació han avalat el pacte a què van arribar el cap de setmana en dues llargues reunions en solitari el secretari general del partit, Jordi Sànchez, i el candidat d’ERC a la presidència i vicepresident en funcions, Pere Aragonès.

Un total de 3.364 militants –el 83% de les 4.053 persones que han participat en la consulta interna– han avalat que Junts per Catalunya investeixi Aragonès i repeteixi la coalició, enfront de 689 que s’hi han oposat –el 17%–. La pregunta que havia de respondre amb un sí o no la militància –“Dones suport a la proposta de l’executiva de Junts per Catalunya d’avalar l’acord de legislatura i govern amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista?”– donava rellevància a aquest 52% en nom del qual l’Assemblea Nacional (ANC) i Òmnium havien exigit en ultimàtum un acord entre ERC i Junts. Però, a més, abans d’iniciar la consulta telemàtica dimarts al migdia, la direcció de Junts ja havia anunciat que, encara que la militància tombés l’acord amb ERC, la formació investiria Aragonès tal com s’hi havia compromès des del principi –amb un no de resultat, però, Junts es quedaria a l’oposició–. De fet, la impossibilitat de decidir la militància la investidura ha estat una de les crítiques al model de consulta, que alguns han considerat massa orientada a ratificar l’acord. Però no tots els que es van mostrar crítics fa pocs dies al pacte amb ERC han mantingut la seva posició fins al final. Per exemple, el diputat electe Joan Canadell defensava dimarts mateix l’acord de legislatura i govern “perquè reflecteix molt bé el que les tres forces” demanen en referència a ERC, Junts i la CUP. En canvi, s’hi han oposat l’expresident Torra i l’exconsellera Ponsatí, que, amb tot, no militen en la formació. Torra va rebutjar l’acord en interpretar que no conté cap estratègia cap a la independència, i l’exconsellera va criticar tant la pregunta com el contingut de l’acord. Des de Junts, però, s’indicava ja abans de concloure la votació que la majoria de la militància estava “satisfeta” amb el contingut del pacte de govern i de legislatura.

Finalment en la consulta hi ha participat un 62,18% del cens, format per 6.528 militants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA