Política

Aragonès serà investit demà president

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, obrirà aquesta tarda la sessió d’investidura amb la intervenció del candidat republicà

La diputada Elsa Artadi anuncia que no serà en el govern de coalició i que treballarà per Barcelona

El candidat republicà Pere Aragonès serà investit president de la Generalitat demà, divendres, en una sessió plenària que començarà avui a les 16 hores amb la intervenció del candidat per explicar, per segona vegada, el seu programa de govern.

La presidenta del Parlament, seguint les directrius de Junts i ERC, que van arribar dilluns passat a un acord de govern pressionats pels terminis legals, va acabar de constatar que Aragonès, ara sí, és el candidat amb prou suports per ser investit i va convocar la sessió d’investidura.

En espera que s’acabin de detallar les intervencions i la planificació del ple, es preveu que la sessió d’investidura comenci avui a les quatre hores de la tarda amb la intervenció del candidat per un temps il·limitat. Seguidament, es preveu que hi intervenguin alguns grups parlamentaris començant de major a menor, en aquest cas seria el president del PSC, Salvador Illa, i el president del grup de Junts, Albert Batet. L’endemà, divendres, continuarien les intervencions de la resta de grups fins a arribar a la votació del candidat, que aquesta vegada només necessitarà una primera votació per assolir la majoria absoluta, perquè els grups independentistes (ERC, Junts i la CUP) tenen 74 diputats –la majoria absoluta és de 68–. Un cop investit, Aragonès haurà de prendre possessió del càrrec en un acte al Palau de la Generalitat que a hores d’ara encara no té data.

Abans d’anunciar la data del ple, la presidenta Borràs va completar la tanda de consultes iniciada abans-d’ahir amb contactes amb Salvador Illa (PSC), Albert Batet i Gemma Geis (Junts) i els republicans Josep Maria Jové i Marta Vilalta. Ahir, precisament, la portaveu republicana va celebrar que “80 anys després” podrà ser investit “un president de la Generalitat d’ERC”, que liderarà un govern “independentista, progressista i republicà”, que serà “paritari” i obrirà una “etapa de transformació” a Catalunya.

Aragonès ja es va sotmetre al final de març a un primer debat d’investidura, però va fracassar en les dues votacions que hi va haver per manca de suports, perquè només va obtenir el suport dels anticapitalistes i no pas els 32 vots de Junts.

Artadi no serà al govern

Amb les cartes ja obertes pel que fa a la investidura d’Aragonès, ahir el focus es dirigia als nous membres que formaran el govern de la Generalitat. Recordem que ERC i Junts han pactat un executiu format per 14 conselleries al 50% per cada grup. La sorpresa va ser l’anunci que una de les persones que entrava a totes les travesses i que havia portat les regnes de la negociació i del partit, Elsa Artadi, renunciava a ser membre del govern. La majoria de travesses l’havien situada a la conselleria d’Economia. Tanmateix, la portaveu de Junts va comunicar ahir mateix al secretari general del partit, Jordi Sànchez, i al president a l’exili, Carles Puigdemont, que es vol dedicar a la seva feina com a regidora de l’Ajuntament de Barcelona, mantenir l’acta de diputada al Parlament i continuar al capdavant del partit. En una reunió amb l’equip municipal de l’Ajuntament Artadi va reiterar el seu compromís amb Barcelona per fer realitat el canvi en el govern municipal en les eleccions del 2023. Amb el rebuig d’Artadi de fer tàndem amb Aragonès, les travesses pel que fa a les conselleries en mans de Junts continuen més obertes que mai. ERC, per la seva banda, va assenyalar que la paritat i el territori seran criteris que guiaran la tria dels seus consellers.

Després de tres mesos de negociacions i quan fa una setmana que tots els pronòstics feien pensar en una repetició d’eleccions, ERC i JxCat van signar un acord per reeditar la coalició a la Generalitat. L’acord va ser ratificat ahir de forma telemàtica per les bases de Junts i el consell nacional d’ERC. D’altra banda, la CUP també dona suport als republicans després de signar un primer pacte per investir Aragonès basat en el rescat social i l’embat democràtic amb l’Estat espanyol. Un acord que els cupaires tindran molt present des del primer minut de la investidura, sobretot pel que fa a les mesures urgents, que inclouen posar fi a la presència dels antidisturbis en els desnonaments i una aturada en l’ús de projectils de foam per part dels Mossos d’Esquadra.

LES FRASES

Després de 80 anys hi haurà un president de la Generalitat d’ERC, que liderarà un govern republicà, progressista i independentista
No podíem deixar escapar l’oportunitat, malgrat esculls i bloquejos, podem celebrar l’acord
Marta Vilalta
portaveu d’ERC

Els comuns parlen de govern fallit

El diputat d’En Comú Podem al Parlament i portaveu de Podem Catalunya, Lucas Ferro, va lamentar que la CUP i ERC hagin lliurat el govern “a la dreta catalana”, cosa que hauria de portar-los a “fer una reflexió”. Ferro s’ha mostrat convençut que existeix una alternativa d’esquerres que “arribarà més d’hora que tard” a la Generalitat, encara que aquesta vegada hagi faltat “valentia” de la CUP i ERC. “El canvi arribarà a Catalunya. El que s’ha signat aquesta setmana no és més que una pròrroga. Un epíleg d’un govern fallit que ja ha demostrat ser incapaç de donar resposta a la majoria social”, va dir. D’altra banda, Demòcrates va anunciar que la seva diputada Titon Laïlla, en el grup de Junts, votarà a favor de la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona