Política

Els legisladors republicans anti-Trump es revolten contra el partit al Congrés

La Cambra de Representants aprova una comissió d’investigació de l’assalt al Capitoli

Els congressistes díscols evidencien la divisió entre els conservadors

Trenta-cinc legisladors republicans de la Cambra de Representants dels EUA han sumat els seus vots als dels demòcrates per crear una comissió al Congrés, de l’estil de la que es va fer per a l’11-S, que investigui l’assalt al Capitoli del 6 de gener passat per part de seguidors de l’expresident Donald Trump. La inesperada revolta dels 35 congressistes republicans suposa un revés al lideratge del partit, que havia demanat que es votés en contra de la comissió, i a Trump, que havia qualificat la votació de “parany”.

Els 35 congressistes rebels representen una part relativament petita dels legisladors republicans, 175 dels quals es van oposar a la comissió, però és prou representativa de la divisió que hi ha al partit sobre el llegat de Trump, especialment després de l’assalt al Capitoli i de la insistència de l’exmandatari a no reconèixer la derrota en les eleccions presidencials del 2020.

Entre els 35 congressistes díscols hi ha els deu que al gener ja havien votat a favor del judici polític a Trump per haver animat els seus seguidors a assaltar el Capitoli. Una de les més destacades és Liz Cheney, filla de l’exvicepresident de George W. Bush, Dick Cheney, que recentment ha estat apartada del lideratge republicà a la cambra baixa per haver criticat l’obstinació de Trump a no reconèixer la desfeta electoral. Cheney no va intervenir en la sessió de la Cambra de Representants, però en una piulada a Twitter va assenyalar que “algunes coses han d’estar per sobre de la política”, en referència al vot favorable a la comissió.

La Cambra de Representants va aprovar la comissió per 252 vots a favor i 175 en contra i el text ha d’anar ara al Senat, on té un futur incert. Els republicans de la cambra alta s’han conjurat per torpedinar la iniciativa i molt pocs senadors d’aquest partit s’han compromès a donar-li suport. Els demòcrates necessiten almenys deu vots republicans per tirar endavant.

Al Senat hi ha actualment 50 senadors demòcrates i 50 de republicans i només el vot de qualitat de la presidenta de la cambra, la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, pot desfer el desempat a favor dels demòcrates. Per a la majoria de lleis, però, cal una majoria qualificada de 60 senadors, fet que dona als republicans un gran marge de bloqueig legislatiu. De fet, els líders republicans al Senat ja han advertit als demòcrates que, en cas que s’aprovés la comissió de l’assalt al Capitoli, estan disposats a torpedinar les iniciatives legislatives del partit del govern.

El text aprovat per la Cambra de Representants preveu la creació d’una comissió de deu membres que s’ocuparia de redactar un informe públic sobre els fets del 6 de gener passat que inclouria també recomanacions per prevenir un nou atac al Capitoli.

Represa del diàleg amb Rússia

El secretari d’estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, van reconèixer que Washington i Moscou tenen importants diferències, però van acordar treballar plegats per resoldre-les en la trobada que van mantenir dimecres a la nit a Islàndia, la primera entre els caps de la diplomàcia dels dos països des que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca. La reunió es produeix en un moment de màxima tibantor en les relacions bilaterals i després que el president nord-americà, Joe Biden, qualifiqués el seu homòleg rus, Vladímir Putin, d’“assassí”. Tot i això, el Kremlin va comunicar ahir que Putin no ha descartat participar en una cimera amb Biden que es faria el mes vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA