Política

Borràs adverteix que els indults no poden ser “una eina de mercadeig polític”

La presidenta del Parlament considera “decebedora” la sentència del 17-A perquè no esclareix el paper de l’Estat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, considera que els indults als presos independentistes no poden convertir-se en “una eina de mercadeig polític”. Borràs ha retret que es vulgui utilitzar aquesta figura per solucionar el “conflicte polític”, exigint un “penediment” als presos per uns actes que volien donar compliment a un “mandat democràtic” de forma “cívica, pacífica i pacífica”. “L’única violència la va portar l’estat espanyol: en aquell moment i tota la repressió”, ha declarat Borràs, tot recordant que l’indult afecta també les famílies dels presos. En aquest sentit, la presidenta del Parlament ha reiterat que l’única solució és l’amnistia, que al seu parer, permetria posar un punt final a l’actual situació de conflicte polític.

La presidenta del Parlament considera “decebedora” la sentència del 17-A perquè no esclareix el paper de l’Estat.

Per a Borràs, la “pitjor notícia” en relació amb els indults és el fet que s’hagin convertit en objecte d’intercanvi de retrets i “mercadeig polític”. Recorda, a més, que es tracta d’una “mesura de gràcia” que, tot i entendre que pot ajudar els presos i els exiliats a aconseguir la llibertat efectiva, no aplana el camí per a la resolució del conflicte polític. Per això, insisteix, referma la defensa de l’amnistia com a fórmula per “posar punt i final a una situació d’injustícia manifesta”. Demana també voluntat política al govern del PSOE per fer front a la resolució efectiva del conflicte.

Ha refermat, en aquest sentit, que els presos paguen una “pena injusta, política” en un conflicte amb “més de 3.300 represaliats” davant del qual “no han de demanar perdó per exercir la democràcia”. “Als informes es parla d’unes manifestacions, diuen els membres de la Sala Penal del Tribunal Suprem, que van ser antidemocràtiques. Qui decideix que una manifestació es antidemocràtica? Per què parlen de manifestacions que no eren pacífiques? Qui va veure violència? Que no vulguin canviar la realitat amb les seves proclames perquè tots sabem què va passar”, ha argumentat Borràs. Per tot plegat, creu que qui hauria de demanar perdó, en aquest cas “és qui utilitza les eines de l’Estat per dur a terme una venjança d’aquesta magnitud”.

La presidenta de la cambra catalana també ha fet referència a la sentència de l’Audiència Nacional del 17-A, la qual ha definit com a “decebedora”. Creu que no esclareix quin va ser el paper de l’Estat en els atemptat ni tampoc la seva responsabilitat. D’una banda, perquè no s’ha posat llum al paper de l’imam de Ripoll com a confident de CNI. També perquè ningú va poder detectar prèviament les operacions de compra del material utilitzat per als atacs de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost de 2017. Més enllà d’això, Borràs considera que cal treballar per reparar el dolor de les víctimes i famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona