Política

Nova condemna de presó, de 14 mesos, per a l’editor de Hong Kong Jimmy Lai

Acusen l’empresari d’haver participat en una manifestació l’any 2019

 Prohibeixen la vigília de la repressió de Tiananmen per segon any consecutiu

El magnat dels mitjans de comunicació de Hong Kong, Jimmy Lai, va ser condemnat ahir a 14 mesos més de presó per haver participat en una manifestació prohibida el 2019, en el dia del 70è aniversari de la fundació de la República Popular de la Xina. El fundador del diari prodemòcrata Apple Daily, molt crític amb el govern, ja havia estat condemnat el 16 d’abril a 14 mesos de presó per la seva participació en dues manifestacions més l’agost de 2019, any en què l’excolònia britànica va viure protestes sense precedents en oposició als plans de Pequín de no respectar l’àmplia autonomia i les llibertats de què disposava la ciutat. Amb aquestes dues sentències combinades, s’espera que l’empresari, que es va declarar culpable, compleixi 20 mesos de presó, tal com va ordenar el tribunal. A més de Lai, set altres activistes també van ser condemnats, inclòs Figo Chan, exdiputat de 25 anys, Lee Cheuk-yan i Leung Kwok-hung.

L’1 d’octubre de 2019, dia nacional de la Xina, les forces de l’ordre van reprimir violentament una multitudinària manifestació pacífica, que va ser resposta de manera violenta per una minoria de manifestants radicals. La gran participació de la manifestació va ser vista com una “bufetada” per al govern xinès durant les celebracions del 70è aniversari de la Xina comunista.

D’altra banda, la Policia de Hong Kong va informar que prohibia la vigília en record de la massacre de Tiananmen per segon any consecutiu. Les forces de seguretat han informat l’organització de la vigília, l’Aliança en Suport al Moviment Patriòtic Democràtic de Hong Kong, que l’esdeveniment, que estava previst que se celebrés al parc Victòria, va ser cancel·lat per motius de seguretat, perquè no es podrien respectar les mesures de distanciament social. Aquesta organització tenia previst efectuar una marxa diumenge i una vigília divendres que ve en memòria a les víctimes de la massacre perpetrada per l’exèrcit xinès, que va tenir lloc el 4 de juny de 1989 a la plaça Tiananmen de Pequín.

Estava previst que aquesta concentració fos la primera d’aquest tipus des que Pequín va imposar la llei de seguretat nacional sobre la regió administrativa especial el juny de 2020, la qual prohibeix qualsevol acte de secessió, subversió, terrorisme i col·laboració amb forces estrangeres. El ministre de Seguretat de Hong Kong, John Lee, va advertir als residents que no organitzessin o participessin en manifestacions no autoritzades el 4 de juny perquè podrien violar la llei de seguretat nacional.

L’any passat, la vigília va ser prohibida per primera vegada, i la policia va citar riscos per la salut publica relacionats amb la pandèmia de coronavirus. No obstant això, milers de persones van acudir al parc Victòria, on es portava a terme la vigília cada any, cantant cançons i encenent espelmes, i en aquella ocasió no es va fer cap detenció.

Aproven la reforma electoral de Xi

El Consell Legislatiu de Hong Kong va aprovar la proposta de llei imposada per Pequín a principis d’any que augmenta el nombre de parlamentaris però alhora redueix dràsticament la capacitat dels ciutadans de votar lliurement candidats no afins al Partit Comunista Xinès. El nombre d’escons de la pròxima legislatura s’ampliarà a 90, però 40 seran triats per un comitè electoral propequinesos i el nombre de diputats elegits directament pels votants es reduirà de 35 a 20. La nova llei encomana al Departament de Seguretat Nacional que examini els antecedents dels candidats potencials a càrrecs públics i estableix un comitè per garantir que siguin prou “patriotes”. La proposta va ser aprovada gairebé per unanimitat, ja que els diputats prodemocràcia van renunciar l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA