Política

Sánchez assumeix el cost electoral dels indults als presos polítics

El president del govern espanyol aposta per obrir una “nova etapa” i adverteix que deixar les coses “enquistades” té un cost més alt

Ajorna la represa de la taula de diàleg per després de la reunió amb Aragonès a la Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assumit el cost electoral que li poden suposar els indults als presos polítics catalans i ha apostat per obrir una “nova etapa” que permeti deixar enrere un “mal passat”.

En declaracions a la premsa després de la cimera hispanopolonesa a Alcalcá de Henares, Sánchez ha insistit en la necessitat de reprendre la “via política” per resoldre el conflicte amb Catalunya amb “diàleg, negociació i pacte dins els marges que permeti la Constitució”.

En aquest sentit, el líder socialista ha defensat la via dels indults per reconstruir la “convivència” i la “concòrdia” entre catalans, i entre aquests i el conjunt de l’Estat. Sánchez ha assegurat que el seu govern decidirà sobre els indults als líders independentistes al marge de l’impacte electoral que pugui tenir la mesura. “Ho abordarem sempre en consciència, pensant no tant en els afectats sinó en els milions de ciutadans catalans i del conjunt del país que volen viure en convivència” i superar el “trencament emocional” pels fets de 2017.


I s’ha mostrat convençut que “ajudar a resoldre problemes no representa un cost” polític. “El cost per al país seria deixar les coses enquistades des del 2017; no s’ho mereixen Catalunya ni Espanya”, ha afegit.

Segons ell, la decisió que prengui el seu govern sobre els indults ha de permetre “transitar d’un mal passat cap a un futur millor, que s’escrigui amb les paraules de convivència, concòrdia, de cohesió, entre els catalans i amb el conjunt del país”.

Sánchez no ha volgut avançar en quin moment el seu govern es pronunciarà sobre els indults perquè el ministeri de Justícia ha d’estudiar primer els informes de totes les parts i elaborar els onze respectius expedients, un per cadascun dels condemnats.

D’altra banda, ha deixat la represa de la taula de diàleg entre la Generalitat i l’Estat per després de la seva reunió amb el nou president del govern, Pere Aragonès.

El cap del govern estatal ha assegurat que sempre han estat “oberts” a reunir-se, però ha recordat que des del setembre no hi ha un “govern estable” a Catalunya. Segons el president espanyol, “hi haurà temps per reprendre diàleg” però primer toca reunir-se amb Aragonès.  “Primer una reunió amb el president de Catalunya, al Palau de la Moncloa, i després ja hi haurà temps per reunir-nos no una, sinó moltes vegades”.

Sobre la modificació del Codi Penal per reformar el delicte de sedició, ha reconegut que el 2017 Espanya “va aprendre una lliçó” perquè va veure “com de desacoblat estava el nostre Codi Penal en relació amb aquests delictes respecte amb els codis penals d’altres països europeus”. “El govern espanyol sempre ha manifestat la seva voluntat d’actualitzar aquests delictes i homologar-los als d’altres codis penals de països més avançats en termes democràtics”, ha admès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona