Política

Aragonès parlarà amb Sánchez aquesta setmana per planificar la primera reunió

El Govern crea un grup de treball per evitar desnonaments i una taula institucional per “ordenar” el debat sobre El Prat

El consell executiu acorda reduir el sou del president en un 15%, fins els 130.250 euros anuals bruts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que té previst mantenir aquesta setmana una “conversa tranquil·la” per telèfon amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per planificar la seva primera reunió, en la qual vol abordar qüestions econòmiques, i no només del procés.

Així ho ha exposat en roda de premsa després de la primera reunió o del consell executiu del nou Govern des de la seva presa de possessió la setmana passada.

Aragonès ha detallat que la setmana passada va intercanviar missatges amb Sánchez, amb qui va convenir mantenir una conversa telefònica aquesta setmana per planificar la reunió presencial que celebraran tots dos pròximament i que encara no té data.

Aquesta reunió amb Sánchez, ha explicat, tindrà lloc amb anterioritat a la represa dels treballs de la taula de diàleg sobre Catalunya, que va mantenir una única trobada, al febrer de 2020, abans de quedar aparcada per l’esclat de la pandèmia de Covid.

Segons Aragonès, la taula de diàleg ha d’engegar-se “al més aviat possible”, però prèviament vol reunir-se amb Sánchez, amb qui no només pensa parlar de com resoldre el “conflicte polític entre Catalunya i l’Estat”, sinó també de “molts altres temes” que “no formen part de l’essència d’aquest conflicte”.

Evitar desnonaments

A més, el president del Govern ha anunciat la creació d’un grup de treball “transversal” integrat per representants de diverses conselleries per combatre l’augment de desnonaments i revisar el protocol d’actuació.

Aquest grup de treball serà un “òrgan col·legiat i transversal” que “proposarà les mesures i actuacions” necessàries per “evitar situacions de desnonament i minimitzar el risc d’exclusió residencial”.

Aquest ens, format per membres dels departaments de Presidència, Vicepresidència, Interior, Justícia i Drets Socials, es posarà en marxa en els propers dies amb l’objectiu de “revisar el protocol de desnonaments”, un dels compromisos que figuren en el pacte d’investidura d’ERC i la CUP.

No obstant això, també tindrà la missió “d’establir accions i mecanismes” per prevenir la vulneració del dret a l’habitatge: “No ens quedarem només en la part final, sinó que tirarem cap a enrere per poder actuar des del primer moment”, ha asseverat.

Aragonès ha apostat així per adoptar “una mirada molt més global que agafi el conjunt de procediments que porten, en el pitjor dels casos, a un desnonament i evitar-ho (...) amb tots els estadis previs que sigui possible”, com “el mesurament, alternatives habitacionals o acords amb la propietat”, entre d’altres.

Ordenar el debat de l’aeroport

En la mateixa línia, ha indicat avui que crearà una taula institucional per “ordenar” el debat sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-El Prat, en la qual es convocarà als ajuntaments implicats, al Govern de l’Estat i a Aena, entre d’altres.

El president ha explicat que el Govern vol propiciar un “ampli consens” sobre com fer compatible la competitivitat de l’aeròdrom barceloní amb la preservació del medi ambient i la biodiversitat.

“No és una qüestió fàcil, és complexa. Sabem de la necessitat de mantenir l’aeroport del Prat com a aeroport competitiu, però també som molt conscients del treball que encara hi ha pendent en termes de protecció de la biodiversitat”, ha exposat.

Aragonès ha detallat que la Generalitat activarà l’esmentat espai de debat “en els propers dies” i convidarà a ella als ajuntaments més propers a la infraestructura (com els de Barcelona i El Prat de Llobregat), a representants de diverses àrees del Govern, a Aena, a administracions locals vinculades als aeroports de Girona-Costa Brava i Reus, i també a entitats amb opinió sobre el projecte d’ampliació.

“Des del Govern assumim la responsabilitat d’ordenar el debat”, ha recalcat el president, que ha refusat explicitar si està a favor o en contra de l’ampliació del Prat perquè “no és una qüestió binària”, sinó “és una qüestió complexa amb interessos que a priori poden semblar contradictoris”.

Reducció del sou

El Govern ha acordat també aquest dimarts reduir el sou anual del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un 15%.

Així doncs, cobrarà 130.250 euros anuals bruts, per sota dels 153.000 del seu antecessor, Quim Torra.

No es toca, en canvi, el sou dels consellers del Govern, que és de 115.000 euros anuals.

“Impuls a la cultura”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la seva intenció de “posar el pressupost del departament de Cultura al dia” i de donar “un impuls a un sector massa acostumat a la precarietat, cosa a la qual ningú s’hi hauria d’acostumar”.

Aragonès ha efectuat aquest anunci aquest dimarts, durant la recepció que ha ofert als guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura 2021 al Palau de la Generalitat.

En el seu primer acte dedicat a l’àmbit cultural de la nova legislatura, Aragonès ha afirmat que “sempre que l’autoritarisme ha volgut acabar amb els drets d’un poble, el primer que ha atacat és la cultura, per tant, el primer que cal defensar és la cultura”.

“Estem plenament compromesos amb la cultura i posarem els pressupostos al dia”, ha afegit el president, en referència al compromís de destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a Cultura, una petició que el sector cultural català ve reclamant des de fa anys.

El president de la Generalitat ha insistit en la capacitat que té la cultura “de crear cohesió social i consciència col·lectiva” i ha afirmat que “la cultura ens fa lliures i invertir en ella és apostar pel progrés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona