Política

Recuperen la immunitat europea

Luxemburg retorna de manera cautelaríssima la protecció parlamentària a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Junts celebra la decisió com “una victòria més davant dels tribunals europeus”

Els eurodiputats de Junts han recuperat de forma provisional la immunitat europea i podran anar amb tranquil·litat al pròxim ple del Parlament Europeu a Estrasburg la setmana vinent. El Tribunal General de la Unió Europea va decidir ahir de manera cautelaríssima protegir-los abans d’examinar el cas amb més detall.

No vol dir que els doni la raó. Ni tan sols que cregui que hi ha motius suficients per realment restituir-los la immunitat mentre resol la demanda. Però veu necessari, “en interès de la bona administració de justícia”, que aquests eurodiputats puguin continuar exercint sense el risc de ser detinguts en espera que el Parlament Europeu presenti les seves al·legacions, cosa que encara no ha fet.

En la petició de mesures cautelars, Puigdemont, Comín i Ponsatí alertaven del “risc real i imminent” que els empresonin i “impedeixin que puguin representar els ciutadans europeus durant la resta del mandat”. En especial, advertien del risc de ser arrestats a França ara que l’Eurocambra reprèn les sessions plenàries a Estrasburg. De fet, la setmana que ve mateix s’hi han de desplaçar. Ara ho podran fer tranquil·lament.

“Les al·legacions factuals i legals dels sol·licitants, suposant que s’acabin provant, justifiquen mantenir l’statu quo fins que el vicepresident del Tribunal General examini amb més detall els arguments i resolgui de manera definitiva l’aplicació de les mesures cautelars”, diu el TGUE en una interlocutòria molt breu en què no entra a argumentar si Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen raó o no.

Com que el Parlament Europeu encara no ha pogut presentar les seves al·legacions, el TGUE no pot comprovar-ho i, davant del dubte, ahir va optar per concedir mesures cautelaríssimes. Aquest tribunal de primera instància amb seu a Luxemburg pot fer aquest pas si creu que és necessari per “obtenir prou informació per decidir sobre una situació legal i factual complexa” com és aquesta.

Contents a Junts

Fonts de l’Eurocambra asseguren que fins ahir no va rebre la notificació oficial sobre el recurs i que tenen dues setmanes per respondre. Això vol dir que, un cop el TGUE rebi les al·legacions dels serveis jurídics del Parlament Europeu, la justícia de la UE podria revertir les mesures cautelars i retirar la immunitat als tres independentistes. En els pròxims mesos, per tant, el TGUE realment dirà si veu indicis d’irregularitats en la manera com la cambra va gestionar el suplicatori del Tribunal Suprem per poder extradir Puigdemont, Comín i Ponsatí per la causa del procés. La sentència en ferm trigarà més.

Encara que la immunitat pugui durar poc, és la primera vegada que aconsegueixen unes mesures cautelars a Luxemburg i ahir els eurodiputats de Junts no es van estar de celebrar-ho. “Anem bé!”, va dir Ponsatí, mentre que Comín va anar un pas més enllà. “Una victòria més davant dels tribunals europeus. I no serà la darrera”, va dir l’exconseller de Salut a les xarxes socials, en què va agrair la feina “brillant i incansable” dels advocats Gonzalo Boye i Josep Costa. Per la seva banda, Puigdemont va publicar a Twitter una fotografia de tots tres amb els punys alçats amb el lema No surrender. S’espera que avui facin una roda de premsa al Parlament Europeu per comentar la decisió de Luxemburg.

Celebració al govern

El president del govern, Pere Aragonès, també va celebrar que el TGUE hagi retornat provisionalment la immunitat a l’expresident Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. “Com no podia ser de cap altra manera”, assenyalava en una piulada el president, Pere Aragonès, que ho qualifica de “molt bona notícia per a l’independentisme i la democràcia”. “Europa ens fa arribar la justícia. Seguim endavant”, va afegir. El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, també es va afegir a les mostres de suport i va assegurar que “la injustícia espanyola cada dia és més a prop d’asseure’s davant la justícia europea”.

Les entitats independentistes ANC, Òmnium i el Consell per la República van felicitar Puigdemont, Comín i Ponsatí per haver recuperat la immunitat. “És una nova victòria a Europa que deixa en evidència l’Estat espanyol i la seva repressió”, va reivindicar la plataforma dirigida per l’expresident Carles Puigdemont.

Cancel·lació d’un acte

La inesperada decisió va enxampar el Ministeri d’Afers Estrangers per sorpresa i en una situació compromesa. Irònicament, la ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, estava a punt de fer una roda de premsa conjunta amb la seva homòloga belga, Sophie Wilmès, quan es va assabentar de la notícia. Per evitar una pluja de preguntes i, sobretot, un delicat moment en l’àmbit diplomàtic, Laya va optar per cancel·lar la trobada amb la premsa. La relació amb Bèlgica és complicada d’ençà que els exiliats s’hi van instal·lar. En una breu nota, el govern de Pedro Sánchez va assegurar que la decisió es va prendre “de mutu acord”.

La demanda contra l’aixecament de la immunitat segueix un procediment judicial separat de les prejudicials que va enviar el jutge instructor del Suprem Pablo Llarena a Luxemburg. En el seu cas és el Tribunal de Justícia de la UE, última instància, qui està analitzant les preguntes que qüestionen a Bèlgica per rebutjar l’euroordre contra l’exconseller Lluís Puig. Evidentment, si en darrera instància la justícia europea mantingués la immunitat als tres eurodiputats, sigui quina sigui la resposta sobre les prejudicials, els tribunals belgues no podrien reobrir el procés d’extradició, almenys mentre fossin membres del Parlament Europeu.

LES DATES

22.2.2021
es va debatre l’aixecament de la immunitat al comitè d’Afers Jurídics del Parlament Europeu.

LA XIFRA

9.3.2021
és el dia que els tres eurodiputats van perdre la immunitat en la votació del Parlament Europeu.
400
vots a favor va obtenir l’aixecament de la immunitat de Puigdemont, 248 en contra i 45 abstencions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona