Política

PATRÍCIA PLAJA

PORTAVEU DEL GOVERN

“Potser no donaré gaires titulars, però sí moltes explicacions”

“Cal construir un relat que sigui cohesionat i, sobretot, coherent. No pot ser que al matí sortim a explicar una cosa i que l’endemà diguem el contrari”

“Demano, sisplau, que no se m’etiqueti políticament”

“Tota l’experiència que pugui tenir la vaig aprendre allà”

Quan surti la portaveu, ho farà per parlar amb una veu única i amb un missatge cohesionat
Explicaré què fa el govern, de quina manera ho fa i per què. No parlaré en nom de cap partit
El protocol de crisi del 17-A estava molt preparat, i ja havíem tingut l’oportunitat d’activar-lo abans

Periodista de raça i amb un bagatge més que reconegut al capdavant de l’oficina de comunicació dels Mossos, Patrícia Plaja assumeix ara la responsabilitat de ser la nova portaveu del govern. Enfront tindrà un repte titànic, que és el d’exercir el càrrec des d’una perspectiva escrupolosament professional i no política o partidista, que és el que acostuma a ser norma en el bàndol institucional.

Com es va gestar el seu nomenament?
En el moment que se sap que hi haurà govern, jo estic en converses amb l’equip de comunicació del president per parlar una mica de quin és el model de comunicació que haurà de seguir l’executiu. I a mi se’m trasllada que volen una comunicació institucional molt propera i clara, diferent de la que s’estava fent. En el marc d’aquestes converses se’m diu que el president vol que jo sigui la portaveu, i després és el mateix president el que m’exposa que el millor perfil per ocupar el càrrec és el meu. Va ser una absoluta sorpresa. A partir d’aquí es va obrir el debat sobre què volien exactament de mi com a portaveu i com plantejava jo exercir aquest rol. I tot això ho vam tancar el cap de setmana passat.
L’encàrrec li va venir, doncs, del president Aragonès, però li consta que també té el suport de JxCat?
A mi se m’ha traslladat que és així. Després que el president ho fes públic he rebut trucades d’altres membres del govern felicitant-me.
Vostè recalca que per sobre de tot és periodista i que haurà de despolititzar el càrrec. I com s’ho farà això?
Jo això ho tinc molt clar, i a més des de ja fa molts anys, però més important que això és que sigui el govern que tingui clar quin perfil de portaveu seré. I això sembla que tothom ho té assumit i que el model està consensuat. I com ho faré? Doncs hi haurà una portaveu que potser no donarà gaires titulars, però sí moltes explicacions. Òbviament estem parlant del govern de la Generalitat, i això implica que hi ha un espai de comunicació política pura i dura. Com ara expressar reaccions davant d’un determinat fet. I això ja hi serà. Els membres del govern tindran, segur, el seu espai per expressar aquesta posició. Però quan surti la portaveu, ho farà per parlar amb una veu única i amb un missatge cohesionat.
Es fa difícil d’assimilar, almenys d’entrada, que la figura que parla en nom de l’executiu sigui neutra políticament, no?
No vulguem fer comparacions ni buscar resultats a curt termini, perquè aquest és un model propi que encara no ha començat a caminar. Ens hem de ressituar. No serà un periodisme de declaracions i de tall de veu. Som conscients que les nostres reunions coincideixen amb el Consell de Ministres, i sé que se’m demanarà la posició del govern sobre una determinada cosa que s’hagi dit allà. Però si aquesta és una cosa que acaba de passar, no hi haurà reacció. Perquè la realitat és que no pot haver-hi reacció davant d’un fet que acaba de succeir. I aquesta serà la resposta. Perquè, què és millor? Donar una resposta fiable i que respongui a una veu única del govern, encara que això demani esperar un cert temps, o vendre un relat que no serà cert?
I aquesta estratègia de no entrar en el joc de rèpliques i contrarèpliques de l’actualitat més immediata, no corre el risc de diluir les rodes de premsa posteriors al Consell Executiu?
Jo crec que no. Seran rodes de premsa molt importants perquè allà s’explicarà què ha acordat el Consell Executiu. Però no ho podem concentrar tot aquí. Seria antinatural. Hem de buscar altres canals i fórmules per fer arribar el missatge. Però si el que s’espera és que els dimarts la portaveu doni resposta a totes aquestes expectatives que estem creant, ens equivocarem. Aquí no és on es farà tota l’acció comunicativa del govern, tot i que se’n farà.
Tem que se l’etiqueti i políticament?
Sobre això, faig un prec. Demano, sisplau, que no se m’etiqueti políticament, perquè el que jo estic fent és desenvolupar, amb molta alegria i orgull, un paper molt important, que és el de ser la portaveu del govern. I explicaré què fa, de quina manera ho fa i per què. I no parlaré en nom de cap partit, ho faré en nom del govern.
Vistos els antecedents, una de les tasques més complicades serà traçar un relat conjunt en un govern amb dues sensibilitats tan marcades?
Més que això, i més enllà de la necessitat que hi hagi de veritat una acció de govern conjunta, que estic convençuda que hi serà, ha de ser capaç de tenir el relat complet de totes les parts. Només depenem orgànicament de Presidència, però som un equip de tot el govern. Per tant, tocarà aconseguir tota la informació, amb profunditat, de què s’està fent a tots els departaments. I aquí serà clau la col·laboració dels directors de comunicació, que tindran la seva estratègia i autonomia. Però hem d’anar a l’una en els temes que són transversals.
Als Mossos una part clau de la seva feina era com gestionar informació, molts cops sensible, i com transcendia. Com a portaveu, aquest treball de portes endins de manufacturar continguts serà tant o més important que les compareixences?
Serà una part molt important. El rol més conegut, i que més transcendirà a l’opinió pública, serà quan comparegui en roda de premsa. Però això només serà una part molt petita de la meva feina. Perquè haurem de gestionar tota la comunicació del govern, ordenar-la i construir un relat que sigui cohesionat i, sobretot, coherent. No pot ser que al matí sortim a explicar una cosa, i que l’endemà diguem el contrari. I, a vegades, i en general, a les institucions falta coordinació en aquest àmbit, ja que cada departament actua com un compartiment estanc. De fet, això també passa als mitjans, on un mateix convidat el pots tenir en tres programes diferents, perquè no s’ho han parlat.
Hi ha la creença que la Generalitat és una màquina informativa molt potent, però que té dificultats per fer visibles els continguts i fer que arribin. Ho comparteix? I, si és així, com corregir-ho?
És cert que hi ha moltes coses a explicar, i el que cal trobar és la millor manera de comunicar-les. Jo faig el símil amb el cinema, on estrenes de cop cinc pel·lícules i després t’estàs setmanes sense retocar la cartellera. Quan, potser, el més raonable seria esglaonar aquestes estrenes. Doncs amb les institucions és igual. Hi ha coses que cal comunicar just en el moment, però si hi ha qüestions més atemporals cal repartir-les i distribuir-les en el temps.
Les filtracions han estat un clàssic de l’executiu els últims anys. Aquí també hi entrarà?
Les filtracions són disfuncions, i encara més en comunicació institucional. Ja en la primera reunió vaig demanar que calia ser curós amb la informació a l’hora de fer-la pública. Si hi ha d’haver un relat coherent i cohesionat, les filtracions no ajuden. Però no és que no ajudin el govern, sinó que la imatge que rep la ciutadania tampoc és positiva.
Marxa dels Mossos amb un punt d’aflicció?
La veritat és que sí. Ha estat la feina que m’ha vist créixer personalment i professionalment, i tota l’experiència que pugui tenir la vaig aprendre allà. Va ser on vaig aprendre a caminar, anar en bicicleta i a fer tombarelles. De fet, últimament havia tingut l’oportunitat de poder marxar i fer el salt a un altre lloc, però no vaig voler fer-ho. Als Mossos he estat molt feliç.
Allà, a més, ha hagut de gestionar circumstàncies i crisis molt importants. Deixant de banda l’atemptat, quin va ser el moment més complex d’entomar i gestionar?
El moment potser més dur per als Mossos va ser el període que va des de la imputació fins al judici al major Trapero, perquè era un judici a tot el cos. Durant tot aquest temps, i fins que no hi va haver la sentència que va certificar que els Mossos havien fet el que tocava, el cos va haver de fer front a un desprestigi molt i molt dur.
La tasca durant els atemptats, va ser un punt d’inflexió per a vostè?
El protocol de crisi estava molt preparat, i ja havíem tingut l’oportunitat d’activar-lo en tres casos diferents. Allò va ser excepcional, per la projecció que va tenir tant internament com externa, però era un model de comunicació que ja estàvem fent servir.
Després va venir una piulada, la seva destitució. Què li va ensenyar, tot allò?
En l’aspecte personal moltíssim, i en el professional vaig entendre que una piulada s’ha d’entendre. No s’ha de poder treure de context. Si pot induir a error és que no està ben feta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona