Política

L’independentisme qüestiona el viratge de Junqueras

L’aposta del líder d’ERC per pactar amb l’Estat genera fissures en el bloc independentista

La CUP ho rebutja, Junts en recela i l’ANC en discrepa

Jordi Sànchez defensa la unilateralitat pacífica

L’aposta d’Oriol Junqueras pel pacte amb l’Estat va generar ahir escepticisme i rebuig en l’independentisme, i sobretot en la resta de forces polítiques que donen suport parlamentari al govern. Tant Junts com la CUP o l’ANC, per exemple, van qüestionar la possibilitat d’arribar a una entesa amb Espanya, i que l’Estat espanyol accepti la convocatòria d’un referèndum legal i oficial com el d’Escòcia, més i tot, quan tant el PSOE com el govern de Pedro Sánchez advertien ahir mateix de la negativa a convocar-lo. Tot i les esquerdes en el bloc independentista, el govern català remarcava ahir, després de la seva segona reunió en Consell Executiu, el seu “consens” sobre com afrontar la resolució del conflicte català, assegurava la portaveu Patrícia Plaja.

Gairebé tots els implicats, però, recordaven ahir a Junqueras que en el document estratègic d’ERC havia mantingut no descartar cap via si fracassava la negociació amb l’Estat, i que el mateix Junqueras i Marta Rovira havien titulat el seu llibre Ho tornarem a fer. I també s’estranyaven pel fet que vegi com a indesitjable qualsevol altra via que no sigui pactada amb Espanya. Junts va mostrar-se crític amb el gir del líder republicà empresonat. Més a Madrid que no pas a Barcelona. La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, li etzibava: “L’opció d’un referèndum pactat com a Escòcia o el Quebec és una via morta”, si Espanya no s’avé a negociar la consulta com va fer el Regne Unit “i segueix més en la via turca de repressió que en la del diàleg”. Nogueras reivindica una solució que passi per l’amnistia i no per renunciar”. Més conciliador, tot i el recel i la sorpresa, es mostrava el portaveu al Parlament, Albert Batet, que instava el president Aragonès “a no acceptar cap tutela que posi en dubte l’acord assolit entre els dos partits”, recordant les referències que els republicans van fer sobre el paper de Carles Puigdemont durant les negociacions de govern. Tot i això, Batet lamentava la “falta de coherència” respecte de la renúncia a la via unilateral que proposa Junqueras i respecte de “l’estratègia acordada” per dur Aragonès a la presidència. Al final del dia, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, recordava als republicans que “l’aposta per la negociació i l’acord no té per què comportar la renúncia a altres vies democràtiques i pacífiques”. En un altre article al diari Ara, Sànchez lamentava que l’acord Junts-ERC, encara que “sense calendari ni full de ruta precís”, implica no tenir “renúncies prèvies a cap estratègia cívica i pacífica”. En la mateixa carta, Jordi Sànchez aclaria que tampoc el seu partit renuncia al diàleg i l’entesa, com no es va fer abans del referèndum del 2017. En aquest sentit, aclareix aspectes de l’1-O, com ara que no es pretenia declarar la independència de forma immediata, sinó pressionar la negociació amb l’Estat. “Soc dels que creuen que l’1 d’Octubre va ser concebut més per forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per assolir un referèndum acordat que per proclamar efectivament la independència”, rememorava ahir Sànchez.

La tercera pota de l’acord, la CUP, respecta l’opinió de Junqueras, però “no la comparteix” i no pensa renunciar a la via de la unilateralitat, va advertir ahir la diputada Laia Estrada. Els cupaires continuen sense creure en la taula de diàleg entre governs, per la qual cosa asseguren: “No pujarem a un tren que considerem que no va enlloc.” Estrada no creu que el PSOE sigui un partit disposat a negociar amb Catalunya qüestions com l’amnistia i l’autodeterminació, amb la qual cosa vaticina que “la via del diàleg amb l’Estat en el context actual no té recorregut, desgraciadament”. Estrada recordava a Aragonès: “El nostre suport fins al 2023 no està garantit.”

Per la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) discrepa obertament del gir estratègic del líder d’ERC. “Hi ha gestos del nou govern que no ens agraden. Tant que s’omplen la boca d’institucionalitat republicana, i la primera trobada entre el president de la Generalitat i el del govern espanyol ha estat a Foment del Treball, que ha denunciat l’ANC! Amb aquesta submissió al govern de l’Estat no compleix el que demanàvem”, advertia ahir la seva presidenta, Elisenda Paluzie. L’ANC veu obvi que “la via preferida per exercir el dret d’autodeterminació seria un acord amb l’Estat per un referèndum d’autodeterminació, i de fet fa més d’una dècada que s’ha demanat”, però és el mateix Estat el que ni mostra “cap voluntat de respectar el dret d’autodeterminació” i el que lidera la repressió.

Per la seva part, la secretària general d’ERC, Marta Vilalta, va defensar ahir que no hi ha cap viratge, ni renúncia ni qüestionament del pacte de govern. “Preval la via del diàleg i el pacte. M’agradaria saber on diu que renuncia a cap via democràtica que porta a l’objectiu de la independència?”, assegurava. Vilalta matisava que “Junqueras posa la mirada més llarga i es dirigeix als que no són estrictament independentistes” quan prioritza la negociació.

Potenciar l’indult sense amnistia perjudica els exiliats. Ja ara és un greuge per als perseguits
Lluís Llach
membre del c. per a la república
Pot ser una aportació constructiva i viable. Altres vies, com la unilateral, no són viables
Bingen Zupiria,
portaveu de l’Executiu basc
Alguns no van saber aguantar la pressió de l’Estat i van empènyer la via de la mediació i el diàleg al precipici
Jordi Sànchez
secretari general de junts
Junqueras posa la mirada més llarga i es dirigeix als que no són estrictament independentistes
Marta Vilalta
secretària general d’erc
El referèndum pactat és una via morta. L’Estat segueix més la via turca que no pas la del diàleg
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
No compartim l’opinió de Junqueras. El nostre suport no està garantit fins al 2023
Laia Estrada
diputada de la cup
És bo que Junqueras admeti que no hi ha lloc per a la unilateralitat
Jéssica Albiach
pres. grup parlamentari comuns
Qualsevol acord entre governs es basarà en l’estat de dret actual i constitucional
Adriana Lastra
portaveu del psoe al congrés

El PSOE avisa que no es votarà

Cap referèndum

La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, va deixar ahir clar que la seva formació no preveu cap via escocesa per a un referèndum pactat, i que el diàleg, la negociació i qualsevol acord entre els governs català i espanyol “es basarà en tot cas en el marc de l’estat de dret”. Segons Lastra, el PSOE “sempre ha estat clar” sobre el referèndum pactat, i ja va votar en contra d’aquesta opció al Congrés a instàncies de la CUP i de Podem. “Espero que ningú tingui dubtes de quina serà la posició d’aquest partit”, ha sentenciat, perquè “nosaltres som el partit que intenta resoldre els conflictes territorials seient a parlar”. La líder parlamentària socialista qualificava de “bona notícia” la posició de Junqueras, perquè va en la direcció d’assolir acords entre Catalunya i Espanya.

“Direcció correcta”

“Un gest important i en la direcció correcta.” Amb aquestes paraules valorava ahir la ministra portaveu, María Jesús Montero, l’obertura cap al diàleg sense unilateralitat del líder republicà català. Montero no va voler anar gaire més enllà, a banda de recordar les “ferides” que, segons ella, hauria deixat en la societat catalana el referèndum del 2017 i la divisió familiar que hauria causat: “Aquest debat sobre l’encaix de Catalunya ha provocat força esquinçaments familiars a Catalunya i fins i tot en famílies d’altres autonomies”, va atrevir-se a dir altre cop. “No té cap sentit mantenir una ferida oberta”, reblava per justificar que el govern de Pedro Sánchez es disposi a seure de nou a la taula de diàleg, i a pocs dies que la dreta es manifesti en contra dels indults previstos pel mateix executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona