Política

Colón no indulta i mira al rei Felip VI

El PP, Vox i Cs tornen a la plaça fetitxe i apleguen 25.000 veus contra l’indult, la meitat que el 2019 pel relator

Ayuso fa escac al rei preguntant si firmarà la gràcia i en serà “còmplice”

Casado i Arrimadas, escridassats tot i evitar fotos

La cita era a les dotze del migdia a la plaça de Colón de Madrid sota la bandera rojigualda de 300 metres quadrats que José María Aznar hi va instal·lar el 2002, però la dreta espanyola va viure durant una hora l’angoixa de tenir el generador avariat. “Sisplau, demanem paciència. Tenim un problema tècnic. Ha caigut un generador i han anat a buscar-ne un altre”, va pregar Rosa Díez amb el megàfon i fent d’alma mater dels convocants, Unión 78. Amb la distòpia de veure l’elitista carrer Serrano (on el preu del metre quadrat és de 10.300 euros) ovacionant l’arribada d’un generador nou, finalment Colón va ser un clam de 25.000 veus contra els indults als presos polítics –el febrer del 2019 n’hi havia 50.000 contra el relator– però sense foto de grup i amb Isabel Díaz AYuso sortint del guió per fer escac al rei Felip VI. “Què farà el rei d’Espanya a partir d’ara? Firmarà aquests indults? El faran còmplice d’això?”, va gosar etzibar la presidenta madrilenya tot creuant la línia vermella de posar en qüestió el rei com a firmant d’un acte degut. Tot i evitar la foto de grup amb Santiago Abascal (Vox) gràcies a allunyar-se de l’escenari i diluint-se entre el públic, Pablo Casado (PP) i Inés Arrimadas (Cs) van sentir crits de “traïdors”.

Si el 10 de febrer del 2019 Manuel Valls va ser el precursor d’avalar el clam de Colón tot defugint la foto amb Vox –“hi ha gent amb la qual no he d’estar”, va dir– però hi va haver empentes per ser a la foto de grup de Casado, Abascal i Albert Rivera, ahir a Colón es va imposar la paradoxa: una excursió en grup de totes les dretes en què el PP i Cs tenien por que la foto de grup fos un souvenir incòmode del dia. El pànic a regalar a Abascal un triomf fotogènic com el del 2019 –Vox era extraparlamentari i soci només a Andalusia, i ara l’extraparlamentari és Cs a Madrid– va portar els tres líders a convocar la premsa a la mateixa hora en llocs distants: Casado a Génova, 13; Arrimadas, davant la Biblioteca Nacional, i Abascal, a Colón sota l’escultura de l’almirall Blas de Lezo. “Tornem a Colón sense por i sense vergonya a cap tipus de foto; la foto que avergonyeix els espanyols és la del govern de la nació fotografiat governant i sostingut per tots els enemics d’Espanya: el comunisme totalitari, el separatisme colpista i els terroristes”, va dir Abascal, rebut amb crits de “president!”.

Batalla de xifres

Davant la dada oficial de 25.000 assistents oferta per la policia espanyola i la Delegació del Govern, els organitzadors, Unión 78, van renunciar a donar una dada pròpia. Qui va entrar en la batalla de les xifres va ser José Luis Martínez Almeida, que com a alcalde de Madrid té el control de la Policia Municipal i que va gosar multiplicar per cinc la xifra de la policia espanyola: 126.000. El PP va convertir Colón en una plaça fetitxe ja contra José Luis Rodríguez Zapatero, però en els aplecs contra la llei del matrimoni homosexual (2005) o el procés de pau al País Basc (2007) la xifra d’assistents superava els 160.000.

“Ningú és fatxa”

Si el febrer del 2019 qui va posar veu al clam de la dreta contra el relator van ser tres comunicadors –dos d’ells catalans: María Claver (ex-directora general de Mitjans amb José Manuel García-Margallo) i Albert Castillón–, ahir el protagonisme a la tarima va ser per a l’exsocialista i exlíder d’UPyD Rosa Díez, María San Gil i l’escriptor Andrés Trapiello, autor de Las armas y las letras i de Madrid. “Ningú és fatxa per dir avui el que Sánchez deia fa uns mesos”, va dir Trapiello apel·lant a la campanya del 2019 en què el president abjurava de la gràcia. El cert, però, és que almenys cinc banderes franquistes es van veure a Colón. Trapiello es va refugiar en una cita de Juan de Mairena (alter ego literari d’Antonio Machado, mort a l’exili de Cotlliure fugint del franquisme) per acusar de ser “espanyols incomplets i dels quals res es pot esperar” aquells que es defineixen com a catalans, gallecs o bascos abans que espanyols. En l’acte es va guardar un minut de silenci per les víctimes de la pandèmia, però no hi va haver ni silenci ni esment als recents assassinats masclistes contra la dona, com ara el de les nenes Ana i Olivia a Tenerife o el de la sevillana Rocío Caíz a Estepa, coincidint amb el protagonisme a Colón de Vox, l’únic partit que qüestiona l’existència de la violència de gènere.

Díez torna al ‘Basta ya!’

“Un govern que insulta, com ens ha insultat, a més de mig país, titllant-lo d’ultradreta, no és un govern per a tots, sinó que és un poder excloent, sectari i perillós”, va sentenciar Rosa Díez, consellera basca de Turisme en coalició amb el PNB del 1991 al 1998 abans d’abandonar el PSOE el 2007 i fundar UPyD. Díez fins i tot va ressuscitar a Colón el crit de Basta ya! que es va fer cèlebre en la lluita contra ETA. “Ho diem alt i clar: Basta ya! Els espanyols no permetrem que ens robin la nació comuna”, va dir Díez, que va parlar de “la bona gent” i d’“espanyols de bé”. L’única veu catalana va ser la de Yeray Mellado, de S’ha acabat!. Entre el públic hi havia l’escriptor Mario Vargas Llosa i la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo. Tot i el somni dels convocants de captar socialistes enfadats com ara Joaquín Leguina, l’únic entusiasta a Colón va ser Jesús Cuadrado, ja a Unión 78, i els d’Izquierda en Positivo

Pressió a la firma del rei

Si Casado era interromput amb crits (“Ens has traït!”), Arrimadas –que el 2019 esgrimia la pèrdua de l’avió per no ser-hi en un cas mai aclarit– rebia un escarni similar tot i ser lluny de la plaça. “Traïdora!” i “Et queden dos telediaris!” eren els crits contra la líder de Cs quan era amb la vicealcaldessa Begoña Villacís i els diputats Carlos Carrizosa i Anna Grau. “Mai la concòrdia s’ha fet contra la llei. Espanya sí. Indults no”, exigia Casado. “Que Sánchez compleixi la promesa electoral de no indultar els colpistes”, va dir Arrimadas. Ayuso, però, va silenciar tothom amb l’al·lusió a què ha de fer el rei. El periodista José Antonio Zarzalejos, autor de Felipe VI. Un rey en la adversidad (Planeta), va afirmar el 28 de febrer en aquest diari que “el rei no s’hi pot negar i no s’hi negarà, i no se sentirà humiliat a l’hora de firmar el decret”, però Cs insta Ayuso a retractar-se per posar pressió a un rei “exemplar davant el separatisme”.

LES FRASES

Què farà el rei d’Espanya a partir d’ara? Firmarà aquests indults? El faran còmplice d’això?
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid
Alt i clar: ‘Basta ya!’ Els espanyols no permetrem que ens robin la nació comuna
Rosa Díez
col·lectiu unión 78

“Concòrdia” i no a la “narcosala”

La cita de Colón era rebatuda ahir per tota l’esquerra. “La societat necessita concòrdia, entesa, unitat, tot el contrari del que es promou a Colón”, va advertir el socialista Rafael Simancas. A RAC1, Salvador Illa hi veia “un error polític perquè és donar aire a enfrontaments territorials i a posicions que van sempre en contra i que no proposen res”.

Després de sentir Ayuso involucrant el rei, el portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, es preguntava: “És antisistema o no?” A Podem, la nova líder, Ione Belarra, va retreure al PP que “funcioni com una organització criminal robant a tothom” i que “vagi a Colón a tapar-se les vergonyes amb una bandera molt gran”. Per Gabriel Rufián (ERC), Colón era ahir “una narcosala de la ultradreta on es repartia metadona de la dolenta”. A Infolibre i ElDiario.es, José Luis Rodríguez Zapatero veia el PP lluny de l’esperit constitucional: “Tinguem present el que van fer Carrillo i Fraga, per exemple. I crec que Carrillo i Fraga estaven molt més distants del que ho poden estar avui Junqueras i Casado.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona