Política

Von der Leyen avala el pla de reformes de Sánchez per accedir al fons Covid

El valida a Madrid en espera d’un pacte sobre el mercat laboral i les pensions

L’arribada de 9.000 milions al juliol depèn del vistiplau final de les capitals

El pla de reformes del govern espanyol ja té la benedicció de Brussel·les. La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va viatjar ahir fins a Madrid per entregar en persona al president espanyol, Pedro Sánchez, l’aprovat pel programa de recuperació necessari per accedir als 69.500 milions d’euros del fons per la Covid-19.

Un pas que acosta els 9.000 milions d’euros de prefinançament, que poden arribar a finals de juliol si totes les capitals europees donen llum verd a les reformes. A part de validar el compliment dels objectius climàtics i digitals, l’executiu comunitari ha avalat les reformes del mercat laboral i del sistema de pensions que fa anys que reclama, malgrat admetre que el “disseny final” no està tancat, en espera de les negociacions amb els agents socials.

Fonts comunitàries veuen vital el diàleg amb patronal i sindicats per garantir que les reformes siguin un “èxit”. De totes maneres, Sánchez ja s’ha compromès a uns resultats concrets, com ara preservar la sostenibilitat de les pensions a llarg termini “donant suport a una vida activa més llarga”. Igualment, la CE està satisfeta amb la promesa d’accions que redueixin els contractes temporals i la precarietat.

Primeres bestretes

Els 27 estats membres de la UE tenen quatre setmanes per aprovar les reformes de Sánchez i dels altres països que obtenen aquesta setmana l’aval de Brussel·les: Portugal, Grècia, Luxemburg i Dinamarca. Fonts comunitàries preveuen que els ministres de Finances hi donin llum verd en la reunió del 13 de juliol. Això permetria a l’Estat espanyol rebre les primeres bestretes (9.000 milions d’euros) a finals de juliol i a Sánchez, marxar de vacances una mica més tranquil. Abans, convocarà tots els presidents autonòmics per resoldre tots els dubtes que puguin tenir sobre la distribució dels fons i les reformes.

De l’èxit en la implementació del pla en depenen les pròximes transferències, que s’aniran fent a mesura que es vagin complint els 416 objectius que s’han marcat. El govern del PSOE i Podem haurà de demostrar a Brussel·les que fa els deures si vol rebre el segon pagament al desembre (10.000 milions d’euros) i el tercer, entre la primavera i el juny del 2022 (12.000 milions d’euros).

Fonts comunitàries indiquen que hi ha part dels objectius per al segon pagament que ja s’han complert perquè s’hi poden incloure mesures adoptades des de principis d’any. Amb tot, queden algunes “qüestions pendents”, especialment reduir la temporalitat del sector públic, l’entrada en vigor de la llei climàtica i el desplegament de punts de càrrega de cotxes elèctrics. Per accedir al tercer pagament caldrà implementar les reformes laborals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona