Política

La pandèmia s’accelera al Brasil i es dispara el malestar amb Bolsonaro

El nombre de morts ja supera el mig milió i la darrera setmana hi ha hagut 2.000 defuncions diàries

Augmenten els retrets per la inacció del president

La pandèmia del coronavirus està castigant amb força el Brasil, que dissabte va superar el mig milió de morts, una xifra simbòlica que ha agreujat el malestar de bona part de la població contra la política de tebiesa del president, Jair Bolsonaro. Els experts alerten, a més, que el segon brot més mortífer del món pot empitjorar a causa del retard en el programa de vacunacions i la negativa del govern a donar suport a mesures de protecció com ara la de la distància social.

Segons les darreres dades de les autoritats sanitàries, només l’11% dels brasilers han estat vacunats plenament i els epidemiòlegs adverteixen que, amb l’adveniment de l’hivern a l’hemisferi sud i la circulació de noves variants del coronavirus, el nombre de morts continuarà augmentant encara que hi hagi avenços en el percentatge de població immunitzada.

El Brasil ha registrat 500.800 morts de 17.883.750 casos de Covid-19 confirmats, d’acord amb les dades del Ministeri de Salut. Es tracta del nombre més alt de morts després del dels Estats Units. Durant l’última setmana, al país hi ha hagut una mitjana de 2.000 defuncions al dia i la major part de les noves infeccions i morts corresponen a població amb edats compreses entre els 20 i els 59 anys. L’institut de salut Fiocruz assegura que la situació és “crítica”.

Tot i això, molts governadors i alcaldes han relaxat moltes des les mesures preses per contenir l’extensió de la pandèmia. A moltes ciutats, els restaurants, els bars i les botigues han reobert i al carrer hi ha molta gent que prescindeix de la mascareta i no pren cap mesura de distanciament social.

L’acceleració del nombre de contagis i la del nombre de morts ha disparat, els darrers dies, les crítiques a Bolsonaro. Els experts sanitaris retreuen al president la manca d’una resposta nacional coordinada i el seu escepticisme cap a les vacunes, els confinaments i la laxitud en la mascareta. Milers de brasilers van protestar durant el cap de setmana contra la gestió de la pandèmia per part del líder ultradretà en diverses manifestacions arreu del país.

Tractaments dubtosos

Els manifestants van acusar el govern de l’alt nombre de morts i van demanant la dimissió del president i d’altres responsables polítics. Molts dels assistents als actes de protesta van acusar el cap d’estat d’haver retardat la compra de vacunes i haver donat prioritat, en canvi, a tractaments no provats científicament, com ara els que es fan amb hidrocloroquina.

L’impacte de la pandèmia al Brasil s’ha agreujat amb l’aparició de diverses variants del virus més contagioses, com ara la que es va identificar inicialment a l’Amazònia, coneguda com a gamma. Tot plegat ha portat el fràgil sistema sanitari del país al col·lapse. L’índex d’ocupació dels llits de cures intensives se situa actualment per sobre del 80% en la major part dels estats i la majoria de ciutats tenen escassedat de dosis de vacunes.

El nombre de nous casos confirmats de Covid-19 s’ha accelerat la darrera setmana i s’ha arribat a més de 70.000 diaris de mitjana.

LA XIFRA

17,8
milions
de casos de Covid-19 hi ha hagut al Brasil des que va començar la pandèmia i es va estendre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona