Política

L’ANC posa en qüestió que els indultats liderin el procés

L’entitat també deixa entreveure que la mesura de gràcia és el resultat d’un acord entre part de l’independentisme i La Moncloa

Òmnium insisteix que l’amnistia és la solució al conflicte català

L’anunci de la concessió dels indults als presos polítics va ser rebut per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb un doble missatge. Des de la perspectiva més personal, va expressar “alegria” per una decisió que ajudarà a alleugerir la situació dels líders independentistes i el seu entorn. Pel que fa al vessant més polític, però, l’entitat es va mostrar crítica amb una mesura que, a parer seu, “arriba per apaivagar la pressió internacional sobre l’Estat espanyol”, que ha viscut el capítol més recent en la darrera resolució del Consell d’Europa. En aquesta línia, va censurar que el president Pedro Sánchez presenti les excarceracions com un gest “polític” i de “generositat”.

A través d’un comunicat, primer, i d’un vídeo, després, en què la seva presidenta, Elisenda Paluzie, posa veu a les reflexions, l’Assemblea va mostrar recel per la manera com s’han gestat aquests indults, amb insinuació inclosa. “Ens preocupa que puguin ser fruit d’un acord amb dirigents polítics independentistes, i que condicionin l’actuació política del nostre Parlament i el nostre govern”, subratlla l’ANC, que també creu que “un cop els nou presos polítics estiguin en llibertat, caldrà fer una reflexió col·lectiva sobre els lideratges del moviment independentista”. “En la lluita democràtica per la independència de Catalunya, és imprescindible tenir lideratges efectius, lliures i no condicionats pel xantatge de l’Estat”, hi afegia. Per dir-ho de manera més directa i explícita, l’entitat apel·la a un relleu que afectaria directament les cúpules de partits com ERC i JxCat, i de la mateixa Òmnium Cultural.

Per la seva banda, el vicepresident d’aquesta última entitat, Marcel Mauri, va assegurar que Jordi Cuixart “surt de la presó amb les conviccions, els valors i els ideals intactes i més reforçats que mai”, després d’una decisió de l’executiu estatal, la mesura de gràcia, que dona “més forces i arguments” a l’independentisme. Tot i això, Mauri va voler recalcar que això “no soluciona el conflicte polític”, sinó que dona més motius per “continuar lluitant per l’amnistia i per la resolució d’un conflicte polític que solament arribarà” si els catalans “poden exercir el dret a l’autodeterminació”. “Sabem que aquest gest del govern espanyol es produeix perquè saben que perdran aquesta causa a Europa, que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemnarà Espanya per aquesta persecució política i ideològica”, va subratllar el vicepresident d’Òmnium.

Per part dels partits independentistes, les valoracions van anar en una línia molt similar. Marta Vilalta, d’ERC, va considerar que els indults contribueixen a “donar credibilitat” al diàleg entre els governs català i espanyol, a més d’“alleujar el dolor” dels presos i les seves famílies, però va insistir que només l’amnistia pot “posar fi a la repressió”. Míriam Nogueras (JxCat), al seu torn, va recalcar que és “des de l’exili que s’estan guanyant les batalles”, amb referència també al pronunciament del Consell d’Europa, mentre que la diputada de la CUP Laia Estrada va manifestar que els indults aprovats ahir són “una primera pedra” per tancar el procés “en un pacte entre despatxos”.

És imprescindible tenir lideratges efectius i no condicionats pel xantatge de l’Estat
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
Aquest gest del govern espanyol es produeix perquè saben que perdran la causa a Europa
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
La concessió dels indults és un gest a favor de la concòrdia, a favor de tornar a començar
Salvador Illa
president del grup del PSC
Vostès [al PP], que són els campions dels indults als corruptes, com s’atreveixen a donar lliçons?
Jaume Asens
Diputat dels comuns
Pedro Sánchez està escopint a la cara dels catalans que van passar por l’octubre del 2017
Inés Arrimadas
Presidenta de ciutadans
Hi ha més de 3.000 represaliats que queden a la intempèrie amb la mesura de gràcia
Laia Estrada
Diputada de la cup

L’aplaudiment del PSC i la crítica irada de Ciutadans

El líder del PSC, Salvador Illa, no va poder sinó aplaudir una decisió, l’excarceració dels presos, que “accelera l’obertura d’un nou temps polític a Catalunya”. “És un gest a favor de la concòrdia, de tornar a començar”, hi va afegir el dirigent socialista, que va rebutjar que aquesta nova etapa pugui desembocar en un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. També es va expressar a favor dels indults el diputat dels comuns al Congrés Jaume Asens, que igualment es va mostrar àcid amb l’oposició del PP a la mesura. “Vostès, que són els campions dels indults als corruptes, com s’atreveixen a donar lliçons?”, es va preguntar. Inés Arrimadas, de Ciutadans, es va mostrar especialment dura, com de fet ja era d’esperar, quan va afirmar que “Sánchez està escopint a la cara dels catalans que van passar por l’octubre del 2017”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul