Política

La crisi interna dels unionistes posa en perill el govern nord-irlandès

La tensió entre els probritànics té l’origen en el ‘Brexit’

El DUP està sense líder a menys d’un any dels comicis del 2022, en què els republicans són favorits

La profunda crisi interna del Partit Democràtic Unionista (DUP) està fent trontollar el govern a Irlanda del Nord. La dimissió, l’abril passat, de la líder del partit, Arlene Foster, com a ministra principal de la regió, va deixar coix el govern. Segons la llei, l’executiu ha de ser compartit entre unionistes probritànics i republicans proirlandesos. Els dos partits que governen ara són el DUP (el que va treure més vots en les últimes eleccions) i el Sinn Féin, que ocupa el càrrec de viceministre principal.

Els unionistes van fer fora Foster després d’una conspiració liderada per Edwin Poots i Paul Givan, disconformes amb la dèbil oposició de la líder a la decisió de Johnson de traslladar la frontera nord-irlandesa al mar. Poots va ser elegit nou líder del partit i successor de Foster. I va proposar Givan com a ministre principal.

Protegir el gaèlic

Per poder-lo nomenar, havia de ser acceptat pels republicans del Sinn Féin, que li van posar com a condició que es comprometés a tramitar una llei de protecció de la llengua gaèlica durant aquesta legislatura, que acaba el maig del 2022. Aquesta era una de les velles reivindicacions dels nacionalistes irlandesos i tradicional punt de fricció entre republicans i unionistes. Després d’un estira-i-arronsa que va estar a punt de fer caure un altre cop el govern nord-irlandès, Givan va acceptar l’exigència del Sinn Féin sobre la llengua gaèlica, i el Sinn Féin va acceptar Givan com a ministre principal. Això va provocar una nova revolta interna al DUP contra Poots, que va acabar amb la seva dimissió dijous passat, el mateix dia que l’Assemblea nord-irlandesa confirmava Givan com a ministre principal, només 21 dies després d’haver estat elegit.

Els unionistes estan sense líder quan falta menys d’un any per a les eleccions regionals. Els republicans són els grans favorits en els sondejos i es podrien imposar per primer cop capgirant completament la situació a la regió.

Reunificació de l’illa

El Sinn Féin reclama un referèndum de reunificació de l’illa d’Irlanda, cada cop més acceptat. El Brexit i els controls imposats a la frontera, estipulats en l’acord, van provocar una espiral del violència entre els lleialistes unionistes.

Els grups paramilitars probritànics van deixar de reconèixer els acords de pau del 98 i van enfonsar els unionistes en una crisi que amenaça de desestabilitzar encara més la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona