Política

El Suprem ja tramita els recursos de Cs contra els indults i el PP el registra avui

Arrimadas, Espejo i Carrizosa els presenten a títol personal com a afectats directes pels fets del 2017

Vox en registra un

El govern espanyol, tranquil

Ciutadans va fer ahir el pas anunciat contra els indults als exconsellers de la Generalitat i van registrar tres recursos que el Tribunal Suprem ja va començar a tramitar ahir mateix. La formació taronja va presentar tres recursos, però ho va fer a títol individual de tres dels seus diputats, Inés Arrimadas i José Maria Espejo-Saavedra, membres del Congrés, i Carlos Carrizosa, a la cambra catalana. Tots es presenten com a “perjudicats directes dels fets del 2017, concretament per l’aprovació de les lleis de desconnexió que va tenir lloc els dies 6 i 7 de setembre al Parlament.

La formació taronja, a més a més, ha demanat mesures cautelars perquè els nou indultats tornin de manera immediata a presó, mentre es resol el procediment.

Vox també es va afegir a la cita en el Suprem per presentar el seu recurs, tot i que ho va fer a través del seu paper com a acusació particular en el judici contra el procés independentista. Finalment, el PP i el seu president, Pablo Casado, també van anunciar que avui presentarien els seus recursos, que volen estudiar en detall, i van avançar que també seria Pablo Casado qui es presentaria a títol individual com a “víctima” que diu que va ser dels CDR, sense que aquests fets hagin estat provats.

L’acceptació del recurs per part del Suprem, segons va anunciar ahir l’agència Europa Press, és un tràmit automàtic que no avança cap decisió sobre el fons de la qüestió. Amb tot, el tribunal ha hagut de demanar els informes al Ministeri de Justícia en què s’argumentaven les peticions d’indult. Paral·lelament, l’ofensiva del PP també inclou la recollida de signatures davant del Congrés contra aquesta mesura de gràcia i a favor de la dimissió de Sánchez i la convocatòria d’eleccions.

Aquesta ofensiva judicial de la dreta no altera La Moncloa. La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, va assegurar ahir que l’executiu espanyol està “tranquil”, encara que va criticar el PP perquè trasllada “permanentment” a la justícia qüestions que són polítiques.

La concessió dels indults va trobar ahir més partidaris entre les forces nacionalistes. “Són un bon punt de partida”, va subratllar el president del PNB, Andoni Ortuzar, tot i que va recomanar als partits independentistes actuar amb “gradualitat” en aquest escenari difícil. D’altra banda, la Conferència Episcopal Espanyola, després que els bisbes catalans es mostressin a favor del diàleg i els indults, van demanar a totes les parts involucrades que abandonin les “actituds inamovibles”.

LA XIFRA

6
recursos
es presenten contra els indults: Cs, 3 (Arrimadas, Espejo i Carrizosa); el PP, 2, (Casado i el partit) i Vox, 1.

LA FRASE

L’important és avançar en la taula del diàleg amb propostes viables i deixant les posicions extremes
María Jesús Montero
portaveu del govern espanyol

Montero vol propostes “viables” a la taula de diàleg

La portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montoro, va assegurar que, si bé la taula de diàleg encara no té data, els temps s’estan accelerant, i va advertir a les forces independentistes que en aquesta taula cal anar amb propostes viables i deixar les posicions “extremes”. Montoro es va limitar a demanar “concòrdia” a totes les forces polítiques i a tots els territoris i que recondueixin el discurs en favor del diàleg i la convivència. L’executiu espanyol va voler aclarir ahir, en aquest cas el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que “sota cap concepte” consideren concedir un “indult anticipat” al president de Catalunya a l’exili, Carles Puigdemont, tot i que va admetre que un indult sense judici també podria ser possible. Al contrari de tot això, Campos va reiterar que “si Puigdemont ve a Espanya serà detingut” perquè no se li albira “voluntat de diàleg”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona