Política

El govern estudia fórmules per esmorteir la fiança

Els serveis jurídics analitzen què es pot fer tenint en compte que el tribunal els embargarà en un termini de 15 dies si no paguen

La Caixa de Solidaritat només té un petit coixí per afrontar la “repressió diària”

Els serveis jurídics de la Generalitat estudien de quins mecanismes disposa l’administració per minimitzar l’impacte dels 5,4 milions d’euros que el Tribunal de Comptes reclama a exmembres i exdirigents del govern de la Generalitat per l’acció exterior duta a terme des del 2011 fins al 2017. La situació, admeten fonts de l’executiu, és complicada, ja que es tracta d’una administració pública, i més quan consta en la causa com a part afectada, tot i que l’administració no els ha reclamat res i ja ha presentat al·legacions argumentant que la despesa pública en acció exterior va ser la correcta.

De moment el govern es manté prudent i no ha volgut avançar cap actuació en concret, en espera de l’anàlisi dels serveis jurídics. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va avançar ahir en el programa Els matins de TV3 que les institucions catalanes hi estaven treballant i que “hi haurà una resposta ràpida” de l’executiu.

D’altra banda, la Caixa de Solidaritat només disposa actualment d’un petit coixí per assumir les despeses diàries de la repressió que l’Estat espanyol està exercint contra molts ciutadans de Catalunya per haver participat en manifestacions, mobilitzacions o protestes. En aquest cas, i segons explica Pep Cruanyes, un dels responsables de la Caixa de Solidaritat, des del gener aquest coixí ha servit per sufragar les despeses judicials d’una vuitantena de represaliats. Per això, la Caixa de Solidaritat continua treballant per conscienciar la ciutadania de la repressió diària que exerceix l’Estat i anima a fer-hi aportacions per poder assumir “petites despeses” si es comparen amb “la bestiesa” que ara demana el Tribunal de Comptes, assenyala Cruanyes, que ahir admetia que la Caixa de Solidaritat no podrà assumir aquest nou pagament de 5,4 milions. Cal tenir en compte que amb aquesta eina ja s’han pagat 15 milions d’euros en multes i fiances en diversos processos judicials, com ara els 5,2 milions d’euros del 9-N del 2014 i els 4,2 milions de l’1-O, contra el moviment independentista.

Aval amb finques

A tall d’exemple, per pagar la fiança que el Tribunal de Comptes reclamava a membres del govern d’Artur Mas pel 9-N, la Caixa de Solidaritat va consignar la meitat de la quantitat reclamada amb diners en metàl·lic, mentre que la resta es va haver d’avalar amb dues finques de particulars. Aquests dos béns finalment van ser retirats quan la resolució va ser efectiva i de nou es va acabar d’arrodonir la xifra total amb diners en metàl·lic. Cruanyes ja alerta que aquest cop cal una resposta del govern de la Generalitat davant d’un procediment i unes fiances que només es basen en motivacions “esperpèntiques”. A més, es dona el cas que exdirigents de l’executiu català, com Francesc Homs, ja tenien embargat el seu habitatge pel 9-N. El Tribunal de Comptes va fer efectiva la resolució i els afectats hi van presentar recurs, ara sí, per via judicial, al Suprem, que continua pendent de resoldre’s.

LES XIFRES

15
milions
d’euros ha hagut d’assumir la Caixa de Solidaritat, entre els quals figuren els 5,2 del 9-N i els 4,2 de l’1-O.
80
represaliats
s’han beneficiat des del gener del petit coixí que encara queda a la Caixa de Solidaritat.
No hi ha separació de poders, aquest tribunal és una anomalia en el panorama europeu
Victòria Alsina
Consellera d’acció exterior
El Tribunal de Comptes es dedica a posar pedres en el camí de les relacions amb la Generalitat
Marta Vilalta
portaveu d’ERC al Parlament
Amb el Tribunal de Comptes, el PP està boicotejant la nova etapa política de diàleg
Jéssica Albiach
presidenta comuns parlament
És l’enèsima part de l’operació Catalunya, amb la novetat que ara l’Estat hi afegeix la pastanaga
Xavier Pellicer
portaveu de la cup
Critiquen el tribunal, però ells mateixos no diuen que no hagin malversat els diners
Carlos Carrizosa
president Cs parlament
Respectem la decisió del tribunal; ens agradi o no, això té un recorregut llarg i s’hi podrà recórrer
Raül Moreno
portaveu del psc parlament

El mandat dels vocals del Tribunal de Comptes venç al juliol

El govern espanyol va exigir ahir al PP que posi fi a la seva actitud “tremendament antidemocràtica” de “boicotejar” la renovació dels òrgans constitucionals i no descarta estudiar alguna reforma en relació amb el Tribunal de Comptes si no se n’escullen els vocals nous.

“Esperarem abans d’avançar una mesura o actuació pertinent”, va afirmar la portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres sobre la possibilitat de plantejar un canvi normatiu sobre aquest òrgan fiscalitzador. Segons Montero, el mandat dels vocals actuals del Tribunal de Comptes finalitza el 23 de juliol i, per tant, es considera pertinent “esperar fins aleshores” per veure si el PP s’avé a renovar els dotze vocals, sis dels quals corresponen al Congrés i sis, al Senat.

Igual que amb altres òrgans constitucionals, com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’elecció dels consellers del Tribunal de Comptes necessita una majoria reforçada i, per tant, es requereix un pacte entre el PSOE i el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona