Política

La Moncloa dilueix la taula i hi proposarà ampliar l’autogovern

Montero nega que Sánchez s’avingui a parlar d’amnistia i referèndum

Recepta “assossec” per madurar solucions

Com si fos una reunió diferent de la que havia explicat Pere Aragonès, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va comparèixer pocs minuts després que ell per felicitar-se que la trobada, en el marc de les mantingudes “amb altres presidents autonòmics” acabats d’elegir, havia estat “cordial” i havia de servir per “obrir una nova etapa” que deixi enrere la confrontació entre “una part de Catalunya i Espanya”. Això sí, més enllà de les bones paraules Montero va diluir l’acord per a la represa al setembre de la taula de diàleg en l’àmbit “de la normalitat institucional”, i dins de tot un mar de qüestions tractades: el repàs a la situació pandèmica, la “conveniència” que Aragonès vagi a final de mes a la reunió de presidents de comunitats, la demanda perquè convoqui a Catalunya un “fòrum de trobada” entre partits, la convocatòria de la comissió bilateral, liderada pel ministre Miquel Iceta, per fer seguiment sobretot de les inversions pressupostades, l’estudi de l’ampliació del Prat, el repartiment dels fons europeus o el suport a la candidatura del Pirineu-Barcelona als Jocs del 2030.

Montero va justificar l’establiment d’un diàleg per “evitar cronificar” un conflicte que “du massa temps enquistat”, però va quedar clar que les paraules “amnistia” i “autodeterminació” que Aragonès no es va cansar de reivindicar provoquen urticària a la Moncloa, i en el torn de preguntes la portaveu es va esforçar en tot moment a deixar clar que el president català podia donar “el relat” que vulgués, però que en cap cas ni una cosa ni l’altra havien estat “objecte de debat”, ni tan sols de cap comentari per part de Pedro Sánchez. De fet, va admetre que el president espanyol no havia plantejat cap proposta, si bé sí que es va agafar a la suposada “aspiració de fa molts anys” de Catalunya per aprofundir en el seu autogovern, que vindria segons ella de l’època de l’Estatut, per suggerir que aquest podria ser un punt de trobada que plantejarien en la mesa de negociació. “Per a Aragonès i els partits del govern català potser no són elements suficients, però aquest govern hi vol aprofundir si la seva actitud és constructiva en la mesa”, apuntava.

Això sí, Montero va admetre que les posicions estan avui molt distants, i va receptar termes com “assossec”, “temps al temps” o “tranquil·litat” també perquè “l’encaix” català trobi una major “acceptació” al conjunt de l’Estat, a fi que en el marc del diàleg es puguin anar madurant i trobant “solucions viables i concretes”, sempre “dins del marc legal i democràtic” de la Constitució. “Necessitem estabilitzar-nos en un marc de confiança i lleialtat mútua”, va subratllar, després de convidar Aragonès a plantejar propostes “viables”.

Montero va passar de puntetes sobre l’informe del Consell d’Europa contra la repressió espanyola, assegurant que hi veuen “qüestions diferents”, i va negar cap intenció d’afavorir el retorn dels exiliats ni de reformar el Tribunal de Comptes, si bé denunciaria l’obstruccionisme del PP per renovar-lo.

LES FRASES

El fàcil és aixecar-se perquè hi ha diferències abismals, però dialogant serem més capaços de trobar junts les solucions
Cal aprofundir en el desig de major autogovern a què Catalunya aspira des de fa molts anys
María Jesús Montero
portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona
guerra a gaza

Netanyahu demana unitat als seus socis de govern

barcelona
guerra a gaza

Una comissió de l’ONU veu l’exèrcit d’Israel com “un dels més criminals del món”

barcelona
estat espanyol

Detenen als Països Baixos el sospitós d’haver disparat a Vidal-Quadras

barcelona
política

Tímides disculpes del president del Parlament balear mentre l’oposició en demana la dimissió

barcelona