Política

Aragonès vol reunir suports en l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació a l’estiu

Recorda que el Congrés té la potestat de cedir la competència per organitzar referèndums

No veu “útil” anar a la conferència de presidents autonòmics

Un cop lli­gada la data de la ter­cera set­mana de setem­bre per a la represa de la taula de diàleg entre governs, el pre­si­dent Pere Ara­gonès va dei­xar clar ahir a Cata­lu­nya Ràdio, encara des de Madrid, que el següent pas que farà ara serà aglu­ti­nar abans, durant l’estiu, el màxim de suports polítics i soci­als per plan­tar-s’hi, en paral·lel a la pre­pa­ració tècnica de la reunió a càrrec dels res­pec­tius equips. I ho farà a través d’un ins­tru­ment que ja figura en els pac­tes per a la seva inves­ti­dura, l’Acord Naci­o­nal per l’Amnis­tia i l’Auto­de­ter­mi­nació, un as amb què vol exhi­bir la pinya al vol­tant dels grans con­sen­sos de país, que va “molt més enllà” de la posició del govern. “Hi cen­traré la meva acti­vi­tat en les pro­pe­res set­ma­nes, al juliol i també a l’agost, amb l’objec­tiu d’arri­bar a prin­cipi de setem­bre amb l’acord con­so­li­dat amb una àmplia majo­ria del país”, indi­cava. La idea és tre­ba­llar a par­tir d’un “grup impul­sor” dels tres par­tits inde­pen­den­tis­tes, amb qui ja ha par­lat, per “inten­tar sumar-hi” a par­tir d’aquí altres for­ces polítiques, ins­ti­tu­ci­ons, per­so­na­li­tats i enti­tats de la soci­e­tat civil.

Després, a La Sexta, el pre­si­dent allu­nyava alhora l’opció de reu­nir també una taula de par­tits cata­lans –com li va recla­mar dimarts Sánchez i ahir mateix el cap de l’opo­sició, Sal­va­dor Illa, perquè el diàleg no neixi “coix”–, ja que, segons ell, ja poden deba­tre al Par­la­ment. En tot cas, va dir, un cop aca­bada la ronda de con­tac­tes amb ells –avui es troba amb Cs i la set­mana vinent, amb el PP– ja s’aca­barà de veure “la via­bi­li­tat” de fer-ho.

Ara­gonès també res­po­nia ja a Pedro Sánchez, que ahir va rei­te­rar que “mai de la vida” donarà suport a can­viar l’arti­cle 2 de la Cons­ti­tució per per­me­tre un referèndum sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya, que tam­poc el govern renun­ciarà a l’amnis­tia i l’auto­de­ter­mi­nació, i li recor­dava que hi ha vies que “no pas­sen” per la modi­fi­cació de la carta magna, com és la trans­ferència a la Gene­ra­li­tat de la potes­tat per orga­nit­zar referèndums, tal com de fet una dele­gació par­la­mentària ja va dema­nar al Congrés el 2014, sense èxit. El pre­si­dent recor­dava que el PSC al Congrés havia donat suport a un referèndum el 2012, i ins­tava ara els soci­a­lis­tes que el que pro­po­sin inclo­gui “tant els que defen­sen la inde­pendència com els que no”. “El que és divi­siu és una solució que expulsi la part majo­ritària de la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya”, etzi­bava.

Ara­gonès, que pro­pe­ra­ment espera “tenir l’ocasió” d’inter­pel·lar el rei Felip VI perquè “demani dis­cul­pes” per la seva actu­ació el 3-O, va donar per fet que no assis­tirà a la reunió de pre­si­dents autonòmics pre­vista a final de juliol a Sala­manca, com li havia dema­nat Sánchez, per cen­trar-se només en la inter­lo­cució amb ell, ja que veu aques­tes cime­res mul­ti­la­te­rals només “una esce­ni­fi­cació”. “La pri­o­ri­tat és la relació bila­te­ral, és el que és útil”, refer­mava.

El líder català també va recor­dar que ani­ran fent la “moni­to­rit­zació” de la mesa perquè les cri­des al diàleg no siguin una “anestèsia” de la vita­li­tat del procés, i va insis­tir que la dele­gació cata­lana serà “ins­ti­tu­ci­o­nal” -és a dir, tindrà tant mem­bres del govern com dipu­tats desig­nats-, amb la qual cosa rela­ti­vit­zava que els diri­gents indul­tats o a l’exili d’ERC i Junts, com Oriol Jun­que­ras, Jordi Sànchez, Car­les Puig­de­mont i Marta Rovira, hi siguin o no, ja que “els seus lide­rat­ges són abso­lu­ta­ment relle­vants i par­ti­ci­pa­ran d’una manera o altra” en la nego­ci­ació.Pre­ci­sa­ment Jordi Sànchez, secre­tari gene­ral de JxCat, con­tes­tava ahir al pre­si­dent espa­nyol que “si no hi ha referèndum no hi haurà pos­si­bi­li­tat de resol­dre el con­flicte polític”, i l’acu­sava de tor­nar a posi­ci­ons de la “pseu­do­es­querra jaco­bina espa­nyola”. “No hi ha més concòrdia que una urna i que els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya deci­dim el futur del país”, con­cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.