Política

Aragonès veu en el turisme un motor per “sacsejar” el país

El president recorda que el sector va ser clau per superar la crisi del 2008 i creu que ara tornarà a estirar de l’economia per deixar enrere les diverses crisis inscrites dins la Covid-19 i la “democràtica” amb l’Estat

Catalunya va sortir de la crisi del 2008 amb retallada de salaris, per guanyar competitivitat devaluant mà d’obra, i amb el turisme, sobretot fins al 2012, com a font d’entrada d’ingressos per compensar la caiguda del consum. Ho recordava ahir el president Pere Aragonès confiant-hi novament per superar la crisi econòmica –amb derivades socials i evidentment sanitàries– originades per la pandèmia, però apostant alhora per una “sacsejada” de model, que ha de “substituir l’economia del volum per la del valor”, potser amb menys pernoctacions, però amb més despesa i demanda de serveis. I amb millors salaris.

Aragonès era ahir protagonista del cicle Tribuna Jordi Comas Matamala, un dels fòrums turístics que es recupera a la Costa Brava Centre. Va donar algunes pistes, com ara la defensa de les taxes sobre estades turístiques, per continuar reinvertint en les diferents destinacions; la defensa dels valors paisatgístics, o la potenciació de la formació professional dual –per forjar més personal de cuina, cambrers o recepció amb idiomes–. També digitalitzar un teixit de pimes que sàpiga treballar en xarxa, amb aliances, per no dependre tant dels gegants tecnològics, i que descentralitzi el turisme de congressos, més enllà de Barcelona, com a agent de desestacionalització.

Davant d’un auditori inquiet després d’un any i mig especialment dolent, el president va augurar que la campanya serà millor que la del 2020, amb confiança en la demanda interior. I, tot i admetre que les xifres pandèmiques empitjoren per la variant delta, va defensar que la vacunació avança, amb un 38% de majors de 16 anys amb pauta completa i la previsió que el final de temporada es podrà allargar amb més seguretat, un cop s’assoleixi l’objectiu d’un 70% de vacunats a final d’agost. Aragonès també va insistir en les línies d’un mandat que a banda de les crisis de la Covid-19 vol sortir-se’n de la “crisi democràtica” amb l’Estat, “amb la negociació més complexa que haurà afrontat la Generalitat en molts anys”, però amb la intenció d’ampliar consensos i garantir l’amnistia i l’autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona