Política

La Xina i Europa s’enfronten pels drets humans

Diplomàtics europeus subratllen el seu compromís amb la minoria uigur

Exigeixen comprensió i respecte mutu

Els principals representants diplomàtics europeus a la Xina van remarcar el compromís dels països europeus amb els drets humans en el marc del Fòrum Mundial de la Pau organitzat per la Universitat de Tsinghua i l’Institut d’Afers Estrangers del Poble Xinès aquest cap de setmana. Els ambaixadors europeus van exigir a la Xina comprensió i respecte mutu després d’un provocatiu discurs del ministre d’Afers Estrangers del gegant asiàtic, Wang Yi.

L’ambaixadora del Regne Unit a Pequín, Caroline Wilson, va emfatitzar en el marc d’una taula rodona que les referències als drets humans són “qüestions fonamentals”, i no un joc geopolític. En el mateix acte, l’ambaixador de la Unió Europea a la Xina, Nicolas Chapuis, va assegurar que l’actitud de la Xina no és només d’afirmació sinó que es torna agressiva, “per a la nostra consternació”. “Un multilateralisme efectiu significa que totes les nacions, grans i petites, seuen a la mateixa taula amb els mateixos drets i, el més important, accepten la revisió paritària de manera tolerant i constructiva”, va dir Chapuis.

En una intervenció prèvia, Wang va fer un llarg discurs en què va tractar temes que van des de la pandèmia fins a la lluita contra el terrorisme, Corea del Nord, la qüestió nuclear iraniana o Taiwan. Amb un to molt similar al que va fer servir la setmana passada el president xinès, Xi Jinping, amb motiu del centenari del Partit Comunista Xinès, el cap de la diplomàcia xinesa va remarcar que el seu país no és com el de fa cent anys. “Cap individu o força ha de subestimar la determinació i la capacitat del poble xinès per defensar la sobirania, la seguretat i els interessos de desenvolupament del país”, va afirmar Wang, criticant els Estats Units i els seus aliats per aferrar-se a una mentalitat de guerra freda.

El ministre d’Afers Estrangers xinès va exposar que el món s’ha d’oposar categòricament a la confrontació “en bloc” i va posar com a exemples els moviments diplomàtics i militars dels Estats Units a la regió indopacífica. “És la reactivació de la mentalitat de la guerra freda i la regressió de la història. S’ha de llençar a la paperera.” “Somiar el vell somni de l’hegemonia durant la guerra freda no assegurarà un futur prometedor, encara menys reconstruir un món millor”, va afirmar Wang.

Chapuis va assenyalar que si la Xina afirma que les regles basades en l’ordre internacional són defectuoses també és responsabilitat pròpia. “Es comporten com si les regles multilaterals no hagin estat negociades, acordades i acceptades durant dècades per tothom, inclosa la Xina”, va recordar l’ambaixador de la UE a Pequín. Per la seva banda, l’ambaixador d’Itàlia al país asiàtic, Luca Ferrari, va lamentar que les sancions siguin el principal tema que enfosqueix les relacions entre Pequín i el bloc europeu. Ferrari va suggerir als responsables polítics xinesos que revisessin les sancions per “sortir d’aquest gran problema”. “El risc si la Xina no s’obre és que Europa es comenci a tancar”, va emfatitzar.

Des de ja abans de la pandèmia, la percepció de la Xina per part d’una bona part dels països de la Unió Europea havia canviat a causa de diverses disputes diplomàtiques, sumades a les presumptes violacions de drets humans que Pequín suposadament practica a regió uigur de Xinjiang, al Tibet i envers altres minories del país.

LA FRASE

El risc si la Xina no s’obre és que Europa es comenci a tancar
Luca Ferraria
Ambaixador d’Itàlia a la Xina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans