Política

Díaz inclou Puigdemont en el temari de la taula de diàleg

La vicepresidenta sosté que l’exili “no ha de ser un problema” i que “tot s’ha de substanciar” en la taula

Hi debutarà al setembre

“No se’ns jutjarà el 2023 pels indults, sinó per qui ho passa malament”

La taula de diàleg nascuda el 26 de febrer del 2020 no ha tingut encara una veu de cap líder de Podem, ja que la representació del soci menor de la coalició en la cita inaugural va correspondre al ministre Manuel Castells (Universitats) per la baixa d’última hora de Pablo Iglesias per una amigdalitis. Amb l’horitzó polític fixat en la segona cita a Barcelona a partir del 13 de setembre, la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, hi debutarà en la delegació estatal i ho farà amb idees pròpies del rol que han de tenir els exiliats com ara Carles Puigdemont, a qui veu com a part de la solució, i admetent la factura “terrible” de la repressió. “Puigdemont no ha de ser un problema, i tot s’ha de substanciar en aquesta taula de diàleg. Podríem donar molts noms propis; ha estat terrible el que s’ha viscut a Catalunya i a Espanya”, va reconèixer Díaz a RNE.

El tarannà de la gallega Díaz (Ferrol, 1971), als antípodes de l’estridència d’Iglesias, li ha permès ser la ministra del pacte social i firmar fins a set acords amb patronal i sindicats (salari mínim, ERTO...) tot i els apriorismes de ser una dirigent que ni tan sols milita a Podem, sinó que té el carnet del PCE. El seu estil es desplegarà ara en la taula de diàleg Estat-Generalitat, on serà ella i no la nova líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, qui ocupi la màxima representació del soci menor de la coalició davant la Generalitat. La ministra Belarra fins i tot va anar més enllà a RAC1 assegurant que els exiliats com ara Puigdemont i Marta Rovira haurien de poder tornar a Catalunya sense ser arrestats gràcies a la desjudicialització.

Si Pedro Sánchez i els ministres del PSOE tenen la temptació de creure que l’indult ho soluciona tot, Díaz admet que “hi ha moltíssimes persones afectades” pel conflicte. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball sosté que no es pot anar a les taules de negociació amb “posicions prefixades” i que cal “escoltar molt i tenir molta voluntat d’arreglar el principal problema que té” Espanya. Tot i que els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez mantenen la incògnita de si ells presidiran les seves delegacions, la represa d’aquest fòrum llargament congelat després de dinou mesos s’espera al més alt nivell.

Impuls a l’agenda social

Amb el PSOE i Podem amb l’ànim compartit d’esgotar la legislatura, la vicepresidenta Díaz vol un impuls a l’agenda social i reclama al bàndol socialista del govern una determinació idèntica a la demostrada ara amb el conflicte català i la mesura de gràcia dels indults. “La mateixa valentia que hem tingut al govern amb el desplegament dels indults toca ara tenir-la amb la gent que ho està passant malament. A nosaltres no se’ns jutjarà el 2023 pels indults, se’ns jutjarà per la gent que està patint, i és aquí que hi hem de ser”, va sentenciar Díaz. A més de l’encallada llei d’habitatge, una de les lluites internes de Podem amb el PSOE és la pujada del salari mínim: els experts del Ministeri de Treball proposen a Díaz que l’SMI s’incrementi 12 o 19 euros per tal d’arribar aquest 2021 als 962 o 969 euros, i que acabi la legislatura el 2023 en 1.011 o 1.049 euros. Díaz, candidata in pectore de Podem el 2023, exigeix a Sánchez una decisió ja al juliol, “sigui la que sigui”.

LES FRASES

Puigdemont no ha de ser un problema, i tot s’ha de substanciar en la taula. Podríem donar molts noms propis; ha estat terrible tot el que s’ha viscut
La mateixa valentia que hem tingut amb l’indult toca tenir-la ara amb la gent que ho passa malament
Yolanda Díaz
vicepresidenta tercera del govern i ministra de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA