Política

El pacte nacional protegirà i farà més accessible el català

La consellera Garriga alerta que l’avantprojecte de llei de comunicació audiovisual estatal podria dificultar acords amb les distribuïdores

La CUP li retreu que ara ja no els està fent complir la llei

El Pacte Nacional per la Llengua que impulsarà el govern català se centrarà a millorar l’accessibilitat a l’aprenentatge del català en totes les franges d’edat i circumstàncies per incrementar-ne el coneixement i potenciar-ne l’ús. Aquest és un dels eixos principals en què se centrarà el pacte, que inclou l’aranès i la llengua de signes, segons va explicar ahir al Parlament la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. A la vegada, ja han començat a revisar els mecanismes de “promoció i protecció” de la llengua en tots els àmbits, va explicar, i la secretaria de Política Lingüística, conjuntament amb l’Institut d’Estadística (Idescat), farà una prospecció sobre l’evolució sociolingüística dels propers quinze o vint anys, a partir de la qual faran un pla plurianual de política lingüística.

El pacte es farà “obrint-lo a tothom que s’hi senti interpel·lat”. El govern el dotarà de pressupost i hi farà les seves aportacions, algunes de les quals van ser detallades per la consellera arran de la interpel·lació que li va fer la diputada de la CUP Dolors Sabaté. A la necessitat de reforçar l’oferta formativa, Garriga hi va afegir que volen fomentar el consum en català en tots els àmbits de la cultura, sobretot en l’audiovisual. En aquest punt, va explicar que es vol fer créixer l’oferta i el consum de cinema doblat i subtitulat al català a través de línies de subvenció, a més de “treballar per disposar d’un programa d’acció” amb distribuïdores i plataformes en línia com ara Disney, Netflix, Rakuten i Filmin perquè incorporin continguts en català. Va alertar, però, que l’avantprojecte de llei general estatal de comunicació audiovisual, contra el qual l’executiu ha presentat al·legacions, suposa una “amenaça”, ja que “no preserva la diversitat lingüística ni la cultural”. En aquest punt, Sabaté li va retreure que l’executiu tampoc ha evitat “l’incompliment” de les distribuïdores de l’article 17 de la llei del cinema en la projecció a les plataformes de les versions que ja s’han estrenat i projectat doblades o subtitulades en català al cinema. Sabaté li va demanar “no només posar-hi més pressupost”, sinó fer “un canvi d’actitud”, perquè “som una llengua minoritzada i perseguida”.

Pla d’incendis

En el ple, i en resposta a una interpel·lació del PSC, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va fer una petició, tant al conseller d’Economia com al president, de recursos per tirar endavant un pla plurianual de 60 milions que han dissenyat per prevenir incendis.

LES FRASES

Catalunya ha de tenir un millor cicle d’acolliment lingüístic
Natàlia Garriga
CONSELLERA DE CULTURA
Som una llengua minoritzada i perseguida i no podem tractar igual el que és diferent
Dolors Sabaté
DIPUTADA DE LA CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona