Política

Mèxic demanda la indústria de les armes dels EUA

El govern culpa els fabricants de tràfic il·lícit

Exigeix una compensació milionària per la violència generada al país

El govern mexicà ha presentat davant un tribunal nord-americà una demanda contra una desena d’empreses de la indústria armamentista, a les quals acusa de negligència i de no fer res per evitar el tràfic il·lícit d’armes cap al seu país, i de ser conscients que la seva desídia és la causant de l’onada de violència que viu Mèxic des de ja fa molts anys.

L’actual president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, va guanyar les eleccions de manera incontestable el 2018 amb un missatge de pacificació del país, però Mèxic no ha viscut un descens de la violència des d’aleshores. Només aquest any s’hi ha assassinat 16.000 persones, segons xifres oficials, i en els dos anys i mig de mandat de López Obrador la xifra s’acosta a les 100.000 víctimes.

“Durant dècades, el govern (de Mèxic) i els seus ciutadans han estat víctimes d’una inundació mortal d’estil militar i altres armes especialment letals que flueix des dels Estats Units a través de la frontera”, diu la demanda. Una inundació que, segons el govern mexicà, és “el resultat previsible de les accions i pràctiques comercials deliberades dels acusats”. A Mèxic només hi ha una botiga a tot el país: dins una caserna militar de la capital. L’enorme volum d’armes dels principals càrtels mexicans només s’entén pel tràfic des del nord. Un estudi recent del govern mexicà calculava que en l’última dècada podrien haver entrat al país més de 2,5 milions d’armes de manera il·lícita i una anàlisi del Departament de Justícia nord-americà indica que el 70% de les armes recuperades entre el 2014 i el 2018 de grups criminals mexicans provenien dels EUA.

“Si no presentem una demanda com aquesta i la guanyem, mai ho entendran, seguiran fent el mateix i continuarem tenint morts cada dia al nostre país”, va dir el ministre d’Afers Estrangers de Mèxic, Marcelo Ebrard. El govern de López Obrador no només busca una compensació econòmica pels danys causats, valorada en 8.430 milions d’euros, sinó també un canvi en la indústria amb més controls que dificultin el contraban. L’èxit de la demanda és improbable.

Una de les principals associacions comercials de la indústria de les armes de foc als EUA, l’NSSF, va criticar López Obrador pel fet d’utilitzar-la de “boc expiatori”. “Les acusacions de tràfic transfronterer d’armes són evidentment falses”, va dir el seu vicepresident, Lawrence Keane, que va instar el govern mexicà a “concentrar-se a dur els càrtels davant la justícia”. “Ell és el responsable del crim desenfrenat i la corrupció dins les seves fronteres”, va sentenciar.

La vinculació entre el narcotràfic i la violència és una de les més punyents en la relació entre Washington i Ciutat de Mèxic. Els EUA culpen al seu veí d’exportar massa droga; Mèxic critica que no es faci res per evitar que les armes acabin en mans de grups criminals.

LA XIFRA

2,5
milions d’armes
han entrat de manera il·lícita a Mèxic en l’última dècada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona