Política

L’UCE recupera presencialitat i farà activitats per tot Prada

L’estrena Argimon el dia 16 i la tanca Puigneró el 22, i també hi passaran Torra, Borràs, Vilagrà i Geis

Es debatrà sobre el català, l’aeroport, l’art de Lleida i es farà un acte amb indultats

Amb el lema Fer dels Països Catalans una nació normal, la 53a edició de la Universitat Catalana d’Estiu ja escalfa motors a Prada, al Conflent. Després que l’any passat s’hagués de celebrar a porta tancada a causa de les restriccions per la Covid, els organitzadors, amb el president del consell rector, Jordi Casassas, al capdavant, reelegit el novembre passat, recuperen aquest any una certa presencialitat. Hi haurà així 140 alumnes inscrits, que és la capacitat màxima que calculen que poden atendre, que es combinaran també amb els que es matriculin i vulguin seguir els cursos per via telemàtica, tal com es va fer l’any passat per primer cop. Les beques per assistir-hi es poden demanar fins demà. La pandèmia encara es farà notar en les mascaretes obligatòries i les restriccions que imposarà l’Estat francès per entrar-hi o per exemple en els espectacles nocturns, que no s’allargaran més enllà de les 11.

La seu central aquest any continuarà sent l’alberg Pau Casals-Canigó, que, en no disposar de prou aules a punt, haurà de preparar diversos tendals al jardí per als cursos i el servei de menjador. Això mateix farà que les activitats estiguin més repartides que mai per diversos espais de la vila, ja que no es torna de moment a la històrica ubicació al Liceu Renouvier. Això sí, el gerent, Joan Maluquer, no ho descarta en el futur. “L’avantatge és que allà ho tenies tot amb una certa capacitat d’acollida, però les incògnites per la Covid han impedit que poguéssim fer plans i entaular amb temps les converses”, explica a El Punt Avui.

Quatre consellers

Pel que fa al programa, destaca com és habitual una nodrida presència de representants del govern sud-català. La inauguració, d’avui en vuit al teatre Lido, la protagonitzarà el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l’escriptor Vicenç Villatoro hi glossarà la figura d’un altre escriptor i pedagog, Joan Triadú, en el centenari del seu naixement. En dies successius també hi passaran l’expresident Quim Torra, en un acte sobre les institucions catalanes amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en un acte organitzat per la Fundació Irla, i la consellera d’Universitats, Gemma Geis, a qui acompanyaran els rectors de la UB, la UPC i la UPF. La cloenda, diumenge 22, anirà a càrrec del vicepresident, Jordi Puigneró. Hi haurà també un acte amb alguns dels presos polítics indultats, al qual per ara ha confirmat la presència l’exconseller Quim Forn.

Pel que fa a la resta, la llengua tindrà un doble protagonisme. Per un cantó, es reuniran tots els diputats (dos bretons i un nord-català) que van participar en la llei Molac, que obre la porta a introduir les llengües diferents de la francesa en l’ensenyament públic a l’Estat. En un altre acte, el nou secretari de Política Lingüística, Francesc-Xavier Vila, parlarà amb tiktokers sobre el català entre el jovent. A banda d’això, destaquen xerrades sobre l’espoliació patrimonial del Museu de Lleida, en què hi haurà el bisbe Salvador Giménez Valls; un debat sobre el corredor mediterrani i l’aeroport del Prat, amb dos dels seus grans mentors –el president del lobbie Ferrmed, Joan Amorós, i el comissionat del ministeri, Josep Vicent Boira–, o un acte sobre la identitat del Tirol del Sud. El premi Canigó que atorga la Fundació de l’UCE serà aquest any per a la vila de Prada, i es preveu que es lliuri al batlle actual, Yves Delcor, si bé l’organització intentarà que hi vagi també l’antic, i actual primer ministre francès, Jean Castex.

Tot plegat es complementarà amb els habituals cursos de dret, economia, pensament, salut, natura, tecnologia, història, feminisme, literatura, llengua, música, art i ciències polítiques; seminaris, tallers, fòrums i jornades monogràfiques diverses, a més d’espectacles gratuïts a la plaça del poble, en què hi haurà Pepet i Marieta, Carles Belda, Lia Sampai o el Cor dels Països Catalans, entre d’altres.

LA XIFRA

53
edicions
acumularà ja aquest any la Universitat Catalana d’Estiu de Prada, que tindrà lloc del 16 al 22 d’agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid